Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Rzucił palenie, gadzina
ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-10, 21:11   Rzucił palenie, gadzina

Witam wszystkich.
Mam następujący problem. Mój Sami jest z 91 roku, ma silnik 1,3 z pojedynczym wtryskiem. Bez podtlenku LPG. Do tej pory nie miałem problemów z rozruchem. Zawsze palił od pierwszego razu. Ostatnio czterokrotnie zdarzyło się, że w czasie normalnej jazdy rzucił palenie. Nie był ani zimny, ani przegrzany. Gdy gasł - zapalały się kontrolki. Przed zgaśnięciem nie przerywał i nie szarpał. Coś tak, jakby nie dostał iskry. Po przekręceniu kluczyka do pozycji wyłączonej, a następnie włączeniu rozruchu natychmiast zaskakiwał i można było kontynuować jazdę, praktycznie bez zatrzymania. Później pojawiły się problemy z rozruchem. Z prawej strony, obok nóg pasażera wyraźnie słychać było delikatne stukania, coś jakby się przełączało. Po przekręceniu kluczyka włączały się wszystkie kontrolki, ale nie zapalała się kontrolka check engine. Po kilku próbach zapaliła się kontrolka i wtedy zaskoczył. Problem ten występuje coraz częściej. Proszę o jakieś podpowiedzi. Może ktoś z Kolegów spotkał się z taką sytuacją. Dodam tylko, że wcześniej tam był zamontowany alarm. Jednak poprosiłem, aby w trakcie zakładania nowych głośników elektryk wywalił ten alarm, bo zamakał i wył bez opamiętania. Z tego co wiem, a zaznaczam, że nie jestem fachowcem, jest tam też komputer. Czy w trakcie tych prac może coś się przy okazji uszkodziło, czy jest to klasyczny objaw jakiejś usterki?
Pozdrawiam wszystkich.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-05-10, 21:14   

w tamtych okolicach to jakieś przekaźniki siedziały zdaje się, może od pompy paliwa i nie styka?

ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-10, 21:18   

Tak sobie teraz skojarzyłem, że skoro alarm zamakał, to może i te przekaźniki, czy jakaś inna elektronika nie ma tam komfortu. Jednak ostatnio miał robione blachy i powinno być raczej wszystko szczelne.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-05-10, 21:21   

Ostatnio może tak. ale co się zdążyło utlenić to już się samo nie naprawi nawet jak blaszka zrobione. A może przy okazji car-audiowcy jakiś kabel naruszyli i przestało stykać. Zdarza się.

[ Dodano: 2014-05-10, 21:25 ]
Bezpieczniki pewnie też warto przejrzeć czy coś podejrzanego się nie dzieje, wyjąć, przetrzeć styki wsadzić nie zaszkodzi. To z takich standardowych zabiegów, od tego bym zaczął.

ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-10, 21:45   

Dzięki. Spróbuję właśnie chyba od tego. Pozdrawiam.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-05-10, 22:07   

Kolego gdybyś nie miał manuala (51 strona) to tutaj jest zaznaczony ten przekaźnik pompy - mała literka "f" http://imgur.com/34szVEC

ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-10, 22:50   

Dzięki. na pewno się przyda.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-05-11, 20:53   

To są raczej objawy wylewających się kondensatorów w komputerze.
Rozebrać - wyczyścić - wymienić.

ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-12, 22:35   

Dzięki wszystkim. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu