Hej Hej, chciałbym trochę skrócić linę syntetyczną jaką posiadam (o jakieś 5-8m).
Taka operacja związana będzie z tym, że jeden z końców będę musiał ponownie zakończyć, do wyboru mam dwie opcje:
- zakończenie z końcówka do montażu na bębnie wyciągarki,
- zakończenie z kauszą i zaciśnięcie liny.
Rozglądałem się na Allegro i Olx ale nie mogę znaleźć właściwego kompletu dobrych końców, więc chciałbym zapytać czy znacie jakieś sprawdzone źródło?
Potrzebowałbym:
1 x końcówka do zaciśnięcia i mocowania na bębnie wyciągarki,
1 x kausza rurowa na linę 10mm
1 x zacisk na linę podwójny
Może ktoś samodzielnie robił taką operację i ma źródło tych elementów? jakieś sugestie? porady?
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2021-03-17, 08:42
Jak się będziesz windował, to lina i tak będzie się nierówno nawijała, zwoje będą się krzyżowały itp., nie ma się co przejmować.
Od strony bębna możesz dać oczko do przewodów spawalniczych, czy tam masowych albo zwyczajnie podkleić koniec liny taśmą do bębna.
Musisz i tak pilnować, żeby nie odwinąć liny do końca, bo żaden sposób mocowania nie pomoże, warto założyć na linę taką parcianą taśmę, która zapobiegnie odwinięciu liny do końca, można też zrobić prostą wyblinkę.
Od strony haka też jest prosto, jeśli masz linę bez oplotu; muszę kiedyś pokminić, jak są zarobione liny z oplotem.
Jak się będziesz windował, to lina i tak będzie się nierówno nawijała, zwoje będą się krzyżowały itp., nie ma się co przejmować.
Od strony bębna możesz dać oczko do przewodów spawalniczych, czy tam masowych albo zwyczajnie podkleić koniec liny taśmą do bębna.
Musisz i tak pilnować, żeby nie odwinąć liny do końca, bo żaden sposób mocowania nie pomoże, warto założyć na linę taką parcianą taśmę, która zapobiegnie odwinięciu liny do końca, można też zrobić prostą wyblinkę.
Od strony haka też jest prosto, jeśli masz linę bez oplotu; muszę kiedyś pokminić, jak są zarobione liny z oplotem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum