Wysłany: 2013-10-14, 22:53 silniczek spryskiwacza a skrzynia biegów...
Być może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem... przeglądałem forum w poszukiwaniu, niestety nic podobnego nie udało mi się znaleźć.
Mianowicie chodzi mi o problem z silniczkiem spryskiwacza...
Zastanawiałem się czemu czasami działa, czasami nie. Sporo wody upłynęło zanim zaobserwowałem pewną zależność.
Na biegu jałowym działa spryskiwacz, kiedy wrzucam jakikolwiek bieg, przestaje działać a pojawia się zwarcie na kierunkach.
Gdzie szukać problemu? Zanim ruszę z tym do elektryka, wolę sam podłubać, jeśli ktoś miał podobny problem lub wie czemu tak się może dziać proszę o podpowiedź.
Zwarcie obwodu od światła wstecznego powoduje zwarcie w kierunkowskazach. Może przewód od wstecznego zwiera gdzieś do obudowy skrzyni jak skrzynia drgnie po wrzuceniu biegu? Innego tropu nie widzę Po za tym pytanie ilu barbarzyńców przed Tobą grzebało już w instalacji elektrycznej tego pojazdu.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-10-15, 08:36
a spróbuj wcisnąć pedał sprzęgła, ale nie wrzucaj biegu. W moim samuraju (rok prod. 89) jest za pedałem sprzęgła taki włącznik, który przy wciśnięciu sprzęgła lekko podnosi obroty silnika. Gaźnik "mr. natural" aisan
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Wysłany: 2013-10-15, 09:30
Czyli jednak można pisać nowe wątki w ogólnym dziale!! :O
A do rzeczy to ja bym odpiął wszelką elektrykę od skrzyni najpierw i zbadał temat jak Ci radzą chłopaki. Później próbował z bezpiecznikami, wyjąć ten od obwodu migaczy i sprawdzać czy psika itp.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Dzieki, zatem nie pozostaje nic innego jak wskoczyc pod samochod
Smieszna sprawa z tym spryskiwaczem. Nie zwrocilbym uwagi na zwarcie kierunkow gdybym nie mial problemu z sikaniem na szybe
Sprawdzalem zarowno na pracujacym silniku jak i wylaczonym i jak tylko bieg jest wrzucony spryskiwacz milczy a kierunki sie zaswiecaja
Na luzie, wszystko pieknie gra...
A ilu w nim grzebalo elektrykow czy pseudo... cholera wie. Pewno jestem z 10 uzytkownikiem
Nie zmienia to faktu, ze poczciwe jest to autko. Szczegolnie jako kolejne czyli zabawka
Ide szukac w takim ukladzie. Dam znac czy znalazlem
Nie najlepiej na chwilę obecną ;)
Nie miałem czasu by kolejno do wszystkiego się dobrać.
Nadal nie udało mi się zlokalizować źródła problemu ale jestem na dobrej drodze heheh.
Sprawdziłem podpięcia do skrzyni - odpinając je i nic to nie zmieniło, sprawdziłem również "kombajn w kierownicy" przepinając inny i jest dokładnie to samo.
Odłączyłem instalację dodatkowego oświetlenia które ostatnio było montowane i również to samo.
Kolejnym krokiem będzie prawdopodobnie kolejno rozłączanie bezpieczników i sprawdzanie.
Na weekend wracam nim do Warszawy, więc prawdopodobnie będę miał chwilę by poświęcić na dłubanie w garażu, bo na zewnątrz już chłodnawo się robi i poddałem się ostatnio.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum