Witam,
chodzi mi po głowie sprzedać auto i kupić quada zastanawiam sie czy to dobry pomysł?
czy ktos z was jeżdzi/jeździł samuraiem w terenie wraz z quadem? o ile quad jest lepszy,czy wogóle jest?
Miałby slużyć lesnikowi/myśliwemu głównie w lecie i jesienią na lokalne jazdy w pracy i do zwożenia ubitej zwierzyny z lasu.
W Samuraiu brakuje mi głównie mocy i prześwitu bo czesto musze jechać szlakiem zrywkowym w koleinach po ciagnikach lesnych.
obecnie samurai to trzecie auto w domu.
pozdrawiam
Jak będziesz miał quada to wszyscy złodzieje i kłusownicy będą wiedzieć że się zbliżasz zanim jeszcze wjedziesz do lasu, zwierzyna też nie będzie wdzięczna
Napisz coś więcej o swoim samuraiu, może wystarczy go odrobinę podrasować i będzie spełniał twoje wymagania.
kolego nie mam zamiaru bezmyslnie upalać po lesie i płoszyć zwierzyne a jak już pojade po ubitego zwierza jemu nie będzie przeszkadzać czy jade traktorem, autem czy czymkolwiek innym
Samurai na MT 235/75, posciągane niepotrzebne plastyki lekko dzwignięty. Kąt natarcia czy rampowy jest ok natomiast brakuje prześwitu na mostach, a zeby założyc wieksze koła trzeba inwestować w kolejne przeróbki - a na to nie mam czasu i środków za wiele
o to nawet cię nie podejrzewałem, zwłaszcza przy zawodzie który wykonujesz, problem w tym że quady nawet bez upalania są diabelnie głośne - przynajmniej w moim odczuciu.
Nigdy quadem nie jeździłem i jestem do nich uprzedzony, dlatego moje opinie nie są obiektywne ...a mając kilkanaście tyś. na zbyciu zainwestował bym w wyciągarkę i wyższe opony.
Ile razy w ciągu roku przejechałeś kilometrów w terenie i ile razy powiesiłeś się na mostach?
Specyfikę pracy leśniczego znam tylko na tyle na ile pokrywa się to z rzeczami które robię, jednak do tej pory zauważyłem że odrobina miejsca w bagażniku się przydaje. Brałeś to pod uwagę? Np. jak zamocować i bezpiecznie przewozić na quadzie 'łatę' (o ile oczywiście jej używasz, bo tu są różne upodobania).
Idealnie by było gdybyś mógł od kogoś pożyczyć quada i trochę nim pojeździć w pracy, zwłaszcza w takim okresie jak mamy teraz - deszcz, wiatr, niedługo śnieg i mrozy. Wtedy będziesz mógł na podstawie własnych doświadczeń podjąć właściwą decyzję.
No i najważniejsze - jak bardzo chcesz mieć quada? W innym miejscu ktoś ostatnio spytał Samurai czy Patrol? A przy okazji stwierdził że Patrol, bardziej mu się podoba z wyglądu, więcej w nim miejsca i w ogóle fajniejszy... czyli w gruncie rzeczy potrzebował jedynie potwierdzenia od innych 'bierz patrola'. Jeśli masz smaka na quada, to nie ma sensu żebyśmy wpływali na twoją decyzję, w życiu należy realizować swoje marzenia.
Tanto dobrze powiedziane nie sugeruj się nami bo większość z nas ma samuraje do zabawy a nie dopracy jak ty. Faktycznie najlepiej byłoby abyś troche pojeździł w taką pogode jak teraz to stwierdzisz czy dalej ci się quad podoba ja sprzedałem ponieważ quadem dużo mniej jeździłem z uwagi na pogode a samurajem pogoda mi nie straszna.
Nie wiem o ile trzeba podnieść samca aby nie zawiesił się w koleinie po LKT-ku!! Jak to wykonać na samych kołach też nie wiem!! Ale osobiście zostawiłbym samca jak ktoś już napisał deszcz, śnieg, wiatr, itp!! Co innego się bawić a co innego pracować :D Jak masz dobrą wyciągarkę to też daleko zajedziesz!! A niedobitka który padł w dużym wąwozie wyciągniesz wyciągarą!! POZDRAWIAM (moje zdanie)
jeśli do 15-16 tyś chcesz kupic quada przeprawowego bedzie Ciężko coś dobrego znaleźć, tak się składa że latam na quadzie od okolo 8 lat, i każdy quad był wodowany ostro, raz na milion trafi się jakiś dobry, teraz latam na sportowych quadach i motocyklach a w teren samurai, zawsze jest to dach dach i w ziemee jest ciepło, a na quadzie nie było wyjazdu żeby niebył człowiek upie...y cały ) ale wiadomo kto co lubi tak naprawde, w samuraiu też sie zdaży że człowiek uwalony cały, samca kupisz za okolo 8tys +2tyś redukor + 2tyś resory + opony 31 cali 2tyś = 14tyś jeszcze tysiak na pierdoły )
dokładnie tak jak koledzy CI radzą... jak masz samca to lepiej troszkę kasy włożyć zamiast wpakować w quada o którym stwierdzisz że jednak nie jest to czego szukasz tył most z vitki z 4.875 albo 5.125 plus dyfer przedni + 4.16 + LR + wyciągarka i oczywiscie 31'= będzie pan zadowolony
aha i jeszcze technika jazdy... ale to czy samcem czy parchem czy quadem jezdzisz musisz opanować i tak
ja mam quada sportowego i samuraia
sportowy to sie nie nadaje do takiej pracy i mozna wykluczyc go
a przeprawówka owszem jest spoko ale trzeba by wydac z 20-30 tys na yamahe grizli lub suzuki wyposarzonego
a i tak jazda w chłodniejszy dzien lub chlape bedzie irytująca , za dużo sie na niego nie załaduje , np. serwis yamahy moze sie okazac drozszy od serwisu samuraia
lepiej samuraia czy cokolwiek innego z dachem , ogrzewaniem , paką
i jakies modyfikacje :P
Moj brat ma grizzly i tak jak wszyscy mowia dach to dach , pozatym przejechanie 25km na quadzie w samurajku z muzyczka i w ciepełku z piękną damą w środku -))
no cóż quad nadal chodzi mi po głowie ale narazie zostaje z samuraiem, w planach zakup blokady i wyciągarki i sie zobaczy
troche odtrsaszyły mnie opinie iz quad w tym budżecie to już raczej sporo widział i można sie władować w koszty - samurai w miare swieży i narazie odpukać jeździ:))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum