Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przednia szyba
fearu 
świeżak

Wysłany: 2013-11-15, 17:35   Przednia szyba

Witam;
Czy ktoś z forumowiczów bawił się w wyciąganie przedniej szyby? Mam pordzewiałą blachę koło szyby i chciałbym to naprawić. Czy ktoś może mi udzielić jakichś złotych rad jak się do tego zabrać, żeby czegoś nie spieprzyć?
Generalnie chodzi o procedurę wyciągania i wkładania szyby, z korozją raczej wiem jak sobie poradzić...

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-11-15, 17:42   

Masz ramkę uchylną,czy buda blaszanka ?

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-11-15, 17:45   

Prosta sprawa, powkładaj co 30 cm blaszki między szybę uszczelkę i rant i sama wyjdzie. Inaczej możesz zbyt mocno pchać i nie daj boże pęknie.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-11-15, 17:50   

Jak blaszanka to siadasz na fotelu i nogą bez buta naciskasz z czuciem szybę w jednym z górnych rogów.Najlepiej jak druga osoba wywija uszczelkę w dół w tymże rogu umożliwiając zejście uszczelki z rantu.Najtrudniej zacząć.Ja zawsze zraszam uszczelkę od środka.

fearu 
świeżak

Wysłany: 2013-11-15, 17:58   

Blaszanka. Czyli podłożyć blaszki pod uszczelkę od strony ramy wewnątrz i pchać od środka. A jakieś tricki przy zakładaniu? Wiem, że jakoś się ze sznurkiem robi, ale sam nigdy tego nie próbowałem...

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-11-15, 18:34   

Najlepiej wyciągać i zakładać szybę w cieple, wtedy uszczelka jest miększa i łatwiej się poddaje.
Do zakładania sznurek upycha się w rant uszczelki, szybę z uszczelką dociska się do ramki szyby i powoli wyciąga sznurek tak, żeby przeciągnął wargę uszczelki za ramkę, potrzeba do tego dwóch osób, ze sznurkiem trzeba uważać, żeby przy wyciąganiu nie rozciął uszczelki.
I ważna rzecz - dobry lubrykant podstawą sukcesu :mrgreen: może być np. płyn do naczyń, do nasmarowania sznurka rzecz jasna.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-11-15, 21:38   

ja tylko dorzucę, że przy zakładaniu kluczowe są dwie osoby i ponoć to niewdzięczne zadanie bo szyba Samcia jest mała, płaska i słabo się "naddaje" - takie opinie wyrażali panowie w serwisie Nordglassu montujący mi nową szybę. Zakładali "na sznurek", mieli jakieś smarowidło i smarowali uszczelkę całą i ogólnie miałem wrażenie, że się z tym nie jeb... i zaraz pójdzie szyba w pizdu, ale... jak sobie eksperymentalnie połamałem starą pękniętą szybę to się okazuje, że pchając dużą płaszczyzną niełatwo ją uszkodzić i jest tak klejona, że nawet jak strzeli to się nie rozleci od razu.

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2013-11-16, 07:08   

Potwierdzam to co mówi Sam. Wyjęcie jest paskudne bo jest zupełnie plaska. Mnie udało się pęknać jej narożnik. Ponieważ i tak miała pęknięcie więc bawiłem sią.
Przy wkładaniu wolałem za40zl wziąć szklarza. We dwie osoby wkłada się moment. Oczywiście tajne smarowidła i coś w rodzaju śrubokreta ze sznurkiem w srodku było grane. Nie baw się sam jak nie masz praktyki.Jak pierdyknie fachowcowi to na jego koszt wstawisz nową a tak...... :-?

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-11-16, 18:37   

Fakt, że mam kabrio i ramkę szyby miałem na ziemi, ale wyjąłem i założyłem szybę sam.
Obaw trochę miałem ale jakoś poszło.
Tak jak koledzy piszą, zaczynałem wyciągać w górnym rogu pchając całą powierzchnią ręki, później systematycznie, po kawałku do o 0koła i szyba na glebie.
Przy zakładaniu płyn do naczyń, sznurek zastąpiłem przewodem elektrycznym (ot taki się pod ręką trafił)
I znowu najgorzej zacząć, później już jakoś idzie.

PS:robiłem TO pierwszy i jedyny raz w życiu :oops:
:mrgreen:

pacol 
rozgadany

Wysłany: 2013-11-19, 12:26   

http://www.youtube.com/watch?v=InLtMgJdYPM Profesjonalny poradnik z transportera.

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2013-11-20, 20:54   

Rozgarnięty....... :-? inaczej

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-11-20, 22:46   

Działa? Działa. :lol:

skullmen 
świeżak

Wysłany: 2016-05-16, 19:47   

witam , miałem wymienianą przednią szybę w blaszance i teraz mi cieknie , szklarze powiedzieli mi ze mam
starą uszczelkę i trzeba ją wymienić a jak nie to silikonem mi uszczelnią .Za nową uszczelkę zaśpiewali mi 140zł
plus robota .Od czego pasuje uszczelka nie łączona .

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-05-16, 20:31   

Poszukaj na necie-używka w dobrym stanie 50-70 zł.Sprawdź czy odpływy są.Wymienić samemu z kumplem.Otwór pod uszczelkę nie może być skorodowany.

skullmen 
świeżak

Wysłany: 2016-05-17, 07:47   

witam , znalazłem na allegro
http://allegro.pl/uszczel...5797178708.html

Sonic 
rozgadany
Biały Kiosk

Wysłany: 2016-05-18, 22:48   

Ja również wymieniałem przednią szybę w blaszance, o ile wyjęcie nie zajęło panom zbyt wiele czasu i poszło bez problemu tak włożenie nowej szyby na nowej uszczelce którą kupiłem było dla nich katorgą i męczyli się chyba 3 godziny. Finalnie wszystko jest na miejscu, nic nie cieknie a starą uszczelkę zostawilem na zapas bo jest jeszcze dobra :) Panowie używali oczywiście patentu na sznurek :)

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2016-05-18, 23:05   

Z tego co się orientuję to są 2 rodzaje uszczelek . Jedna wchodzi z szybą eleganco 2 jest kilka mm szersza i z nią jest problem ;-)

jolo-bolo 
nowicjusz

Wysłany: 2016-05-19, 15:10   

A ja u siebie ,wiedziałem jak się wyjmuje , i dziś ja rozje...m :( bo mi ciekła, to teraz cieknie i jest pęknięta :(

dkochalski 
nowicjusz

Wysłany: 2017-03-07, 19:30   Uszczelk

Panowie jak wyglada w przekroju uszczelka przedniej szyby?
Albo z czego pasuje. Ja niestety mam kombinowana uszczelkę po poprzedniku i nie mam na czym się wzorować.
Niżej podaje link do katalogu uszczelek może mi ktoś ewentualnie wskazać która to znich.
http://www.szafron.pl/upl...mochodowych.pdf

Zawias 
Expert

Wysłany: 2017-03-07, 20:28   

Po co kombinujesz skoro jest oryginał.

Odpowiedz do tematu