Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty most
maciekbp 
świeżak

Wysłany: 2013-11-19, 16:33   Przesunięty most

Witam. Panowie spotkał się ktoś z Was z przypadkiem przesuniętego mostu? Odległość między cybantem, a kulą z lewej i z prawej strony różni się o około 1,5 cm... w żaden sposób nie mogę sobie z tym poradzić. Nie znalazłem też podobnego przypadku opisanego na forum. Jeśli macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu, prosze o sugestie. Z góry dzięki.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-11-19, 16:51   

Raczej wątpię żeby tak było seryjnie (a oddałem auto do gazownika to Ci nie zmierzę) ale nie da się źle przykręcić resora do mostu (na środku resoru wystaje łepek śruby który wchodzi w dziurę w moście)
Masz może SPOA? ewentualnie kiedyś te mosty SPOA miały?

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2013-11-19, 17:10   

Ale mierzysz odlegosc od tego mocowania gdzie sruba od resora sie chowa?

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-11-19, 17:14   

Cytat:
Odległość między cybantem, a kulą z lewej i z prawej strony różni się o około 1,5 cm

Mocowania (te z dziurą) są chyba symetryczne? Tak więc nie powinno to mieć wpływu, aczkolwiek sprawdzić nie zaszkodzi

maciekbp 
świeżak

Wysłany: 2013-11-19, 17:27   

tak, mierzyłem od śruby, którą centruje się mocowanie resoru... Tak jak napisał kolega Hałas nie da się źle założyć resoru, dlatego nie rozumiem skąd u mnie taki przypadek, tym bardziej, że na mostach nie widać śladów ingerencji, przeróbek. Porównywałem zawieszenia u kolegów, wszędzie jest symetrycznie. Na początku myślałem, że auto po prostu jest rozbieżne z jednej strony, ale to chyba nie to...

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-11-19, 17:29   

Cyknij foteczki najlepiej mi się zdaje i wrzuć je tutaj.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-11-19, 17:32   

Jeśli w innych mostach jest inaczej (jak pisałem nie mam srajtka pod domem to nie sprawdzę) to jedyna opcja to przespawane mocowanie. Leć waść i mierz nie od śruby a od tej blachy co jest spawana do pochwy mostu.
I jeszcze raz ponawiam pytanie o SPOA

maciekbp 
świeżak

Wysłany: 2013-11-19, 21:53   

Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę. SPOA ani innych modyfikacji nie było... kupiłem auto w serii od leśnika, a jego nie podejrzewam o żadne modyfikacje ;) on klocków sam nawet nie zmieniał... obawiam się, że się nie obejdzie bez cięcia i spawania

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-11-19, 21:57   

Optycznie widać,że jedno koło wychodzi bardziej na zewnątrz ?

maciekbp 
świeżak

Wysłany: 2013-11-19, 22:06   

widać :) stąd wzięły się moje podejżenia... poszerzałem nadkola i myślałem, że przy spawaniu mi pościągało błotniki, ale niestety przyczyna jest gdzie indziej. Założyłem odwrócone trójkąty + kopia simexów i różnica jest o całą środkową "kostkę" bieżnika opony

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-11-19, 22:16   

W Twojej okolicy z pewnością ktoś ma mosty-podjedź i pomierz.Ja poprawiłbym to na aucie.

maciekbp 
świeżak

Wysłany: 2013-11-25, 14:32   

Częściowo rozwiązałem zagadkę... Most jest co prawda przesunięty o 1 cm (mierzona odległość między kulą, a cybantem) ale koła idą prawidłowo w 2 śladach. Co do wizualnego przesunięcia (koło z prawej strony wystaje bardziej niż z lewej) powodem jest resor... Dopiero po całkowitym złożeniu auta okazało się, że stoi krzywo. Po konsultacji z poprzednim właścicielem dowiedziałem się, że kilka tygodni po tym jak założył kompletne zawieszenie Lovells'a pękł mu przedni resor i został wymieniony na gwarancji. Faktycznie widać teraz, że jeden jest bardziej wyprostowany. W niedzielę po raz pierwszy wyjechałem w teren i zacząłem proces "układania" nowszego resoru :)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-11-25, 15:13   

to ja nie czaję, jak parabola resora może wpłynąć na przesunięcie mocowania resoru od kuli?! A rozmiar opon jest taki sam na przedniej osi?

maciekbp 
świeżak

Wysłany: 2013-11-25, 21:41   

Nie zrozumieliśmy się... przesunięcie kuli względem cybanta to jeden problem, a parabola wpływała tylko na wysunięcie koła poza obrys karoserii. Podniosłem auto podnośnikiem żeby buda była w poziomie i oba koła były symetrycznie względem karoserii. Problem mostu pozostał nie rozwiązany... i gdyby nie fakt, że jedno koło wystawało bardziej to pewnie bym nie zwrócił na to uwagi.

Odpowiedz do tematu