Wysłany: 2013-12-03, 01:49 Kod błędu 17 -dziwne rzeczy,mało info w internecie o błędzie
Witam, jestem nowy na forum więc jak coś źle napisze/zrobie itp. proszę o wyrozumiałość (jak to dla nowych :) ). Mam problem mianowicie kupiłem pojazd to tamto sprzedający opowiadał mniejsza o to, było minęło bo jak stoi w blaszaku u mnie to już mój i moje problemy z nim na desce mruga błąd 17, sprzedający mówił że mruganie to brak linki licznika (ściema) linki nie ma ale błąd nie ma nic do tego (zapewne), check wymruguje błąd 17 czyli mrug............mrug.mrug.mrug.x7 czytałem na internecie o tym błędzie ale na jednej stronie tylko gdzieś na którymś forum znalazłem że komuś taki błąd sie objawił i miał walnięty komputer, tylko że mam samuraia na gazie oczywiście silnik 1.3 wtrysk auto pali na lpg i na pb, na lpg ładnie wchodzi od jałowych obrotów na wysokie obroty, zaś na benzynie jak mu sie wdusi do dechy odrazu potrafi nawet zgasnąć, delikatniej wcisnąć to powoli sie zbierze, najpierw jest buuuuu.. wiadomo w czym rzecz, a potem dopiero nabiera obrotów i mocy tak po 2,3 sekundach. Raczej nie wierze w to że fabrycznie tak powinno być skoro na gazie wkręca sie jak głupi jak tylko mu sie depnie na pedał. Teraz moje pytanie od czego zacząć, na ruch aparatem zapłonowym nie reaguje zbyt wiele, w jedną strone do końca zgaśnie w drugą ma troche wyższe obroty lecz i tak i tak muli na benzynie, bo na gazie to wiele różnicy nie ma (jak to gaz ). Ponoć błąd 17 to brak iskry, jedni pisali to i tamto że tak mieli auto nie paliło zgasło itp. u mnie jeździ pali na dyk tylko kwestia tego przymulenia na jałowych przy wciśnięciu pedału, słychać takie buuuuu.. we filtr powietrza jak przy źle ustawionym zapłonie, lecz kręcenie nim nic nie daje, moge sie domyślać że ktoś kiedyś podtopił pewno samochód, komputer jest w oryginalnym miejscu, czyli dość nisko może i podtopiło go no ale jak zdiagnozować co pomierzyć od czego sie zabrać, najlpiej jak ktoś miał styczność z czymś takim, mówie dziwne że auto normalnie pali itp. na gazie jak gdy by nigdy nic, no a benzyna muł na niskich obrotach, czytałem gdzieś tu i tam pisali, że wina olejów w silniku mostach ble ble że gęste itp, to nie to, silnik nagrzany może być po przejechaniu 100km i dalej przymula na benzynie i błąd mruga na desce, czekam na propozycje, od czego sie zabrać, bo sprawa nie typowa, błąd jak gdy by nikt w manualach, instrukcjach itp. nie wiedział i nie słyszał o nim filtry powietrza,paliwa,oleju nowe wszystkie płyny w napędach,silniku nowe , kable/świece może nie za nowe ale gołym okiem w dobrym stanie, brak przebić na wysokim napięciu, czekam z ciekawością na propozycje bo niby nie wielka awaria ale denerwuje pewno każdego coś co jest nie tak i nie wiem co to jest, bo być może kiedyś może być tak że autko poprostu odmówi posłuszeństwa właśnie przez ten drobiazg który sie zaniedba w przeszłości czekam na propozycje, od czego zacząć na warsztacie na zimnym mierzyłem sprężanie wyniosło ~10bar (na zimnym) tak że pewno z 11 może niecałe 12 by wyciągnął na ciepłym, najgorzej nie jest. Ponoć sprzedający robił go dla siebie, remontował blachy i silnik, zmienił pierścienie tłokowe, półpanewki i remont głowicy, jakieś stare pierścienie mi dał to może coś w tym racji było, lpg jest nowe roczne, pisze żeby było wiadome co do czego jak najwięcej informacji, rocznik auta 1992, nawet podam co pisze na sterowniku komputera może komuś to coś podpowie 33920-80C7[0] niżej E2T40971 niżej numer nabity na czarno (cieńsza grubość cyferek) 2512B obok tego F1 poniżej na ciemniejszym tle EC-V-MT. Jeżeli ktoś będzie chciał zdjęcie której kolwiek części to prosze napisać, poddam wszystko jak na tacy byle coś sie dowiedzieć, nie chce od tak kupować komputera bo znalazłem na internecie to koszt prawie 500zł bardzo prosze o pomoc, myślałem już przerzucić mój komputer do innego samuraia lecz musze poszukać w okolicach takich pojazdów, robie co moge, narazie pisze z prośbą o pomoc na forum, niby głupi błąd a nie wiem za co sie zabrać od czego zacząć (konkretnego) gość od którego kupiłem powiedział że palił i jeździł nim rok tylko na gazie (wiosna,lato,jesień,zima), co dziwne instalacja najuboższa na śrubke (1 generacja) nie znalazłem nawet emulatora wtrysku przy niej, co sam posiadam w daewoo nexii taką instalacje (fakt silnik wielopunkt) ale instalacja równie stara i bardzo podobna (bez silnika krokowego tylko regulacja śrubką) i mam emulator na wtryski, pisze co tylko wiem o samku, przeszłości samiego dokładnej nie znam to zbyt wiele szczegółów nie napisze,a to co mówi sprzedający licho wie ile w tym prawdy, czekam na odpowiedzi i propozycje, jestem nawet w stanie rozebrać komputer i obadać w środku co i jak, mam dojście do narzędzi i przyrządów na warsztacie, prosze pisać propozycje możliwości i kombinacje testów sprawdzania i gmerania by jakoś zaradzić autku
Tylko że akumulator odepne na dłuższy czas, czyli komputer zresetuje, podłącze, odpale auto i zachwilke znowu sie zaświeca błąd choć nawet autem nie przejade ani metra, to błąd 17 (brak iskry,awaria komputera, czy coś w tym stylu) miał by coś do braku linki, skoro teoretycznie auto stoi w miejscu to i tak nie czyta prędkości pojazdu (chyba że sie myle), no a linka i napęd to typowo mechaniczne części to miało by sie to jakos do elektryki auta ?? Dodam że jak auto zimne odpalamy np. z rana to z początku wchodzi normalnie na obroty puki jest na ssaniu, a gdy sie trochu zagrzeje i złapie temperatury to zaczyna mulic . Naprawde szczerze miało by sie to do tej linki ?? Też błąd 17 mrugał jak linki prędkościomierza nie było ??? Sprawdził kolega i identyczne objawy były u niego jak u mnie przez tą nieszczęsną linke
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-03, 12:57
Z tym kodem 17 to jest ciekawa sprawa, tak jak Kostuch pisze w manualu nie ma o nim słowa. Aczkolwiek jak widać niektórym taki mryga. Myślę że powinieneś zacząć od znalezienia kompa na podmiankę (pamiętaj żeby zdobyć taki sam). Jeśli to nic nie da to zgłoś ponownie
A może to jest 71 a nie 17?
Nie mam już samuraia w stanie fabrycznym, więc nie wiem jakie miał oznaczenia miał komputer.
Ale pytanie: ma dwie wtyczki (żółtą i zieloną) wtykaną w osobne gniazda, czy dwie zielone wtykane w jedno gniazdo?
Co do tych wtyków to musze zerknąć, demontowałem kiedyś komputer ale nie pamiętam jakie były wtyki, a ma jakieś duże znaczenie jak będzie tak albo tak ?? Spojrze i napisze jak jest, wieczorami tylko przesiaduje na forum bo mam w pracy drugą zmiane dlatego tak ciężko coś napisać za dnia ale postaram sie dopisać jak najszybciej o te wtyki
[ Dodano: 2013-12-03, 22:51 ]
"kostuch" no błędu 17 ponoć nie ma (według wszelakich praw), a jednak czasem ludzie coś o nim piszą, tak że coś w tym jest, tylko dziwi mnie że nic po za przymulaniem z niskich obrotów, więcej sie nie dzieje złego (no po za mrugającą jeszcze kontrolką check), denerwuje mnie właśnie to przymulanie, to "buuuuuu..." a potem dopiero bzzzz..!!!! tak po dwóch sekundach. Choć silnik pali na dyk i na wyższych obrotach "normalniej" pracuje. Eh :( żeby to tak łatwe było znaleść inny komputer lub chociażby dać komuś mój żeby wpiął i sprawdził u siebie, bo tak od kogoś to każdy sie boi, że sie mu uszkodzi itp. więc wolał bym dać mój i żeby ktoś u siebie w pojeździe sprawdził, wtedy nie ma strachu dla drugiej osoby :)
[ Dodano: 2013-12-03, 23:06 ]
a co do błędu to wogóle istnieje 71 w samurajach ? ? bo tak przeszukiwałem te spisy błędów i no nie bardzo widze, a gdzieś tylko wyczytałem że ktoś u siebie zczytał taki błąd i ponoć na jakiejś tam stronie zagranicznej wyczytał że to błąd zwarcia instalacji elektrycznej, tyle że u niego auto nie paliło, a u mnie noo yhh jak wyżej zdjęcie komputera wstawie możliwie jak najszybciej, prosze pisać kto ma jakieś pomysły, kto sie z tym spotkał, kolega pisał że u jego znajomego linka licznika problem powodowała (no a jakieś wytłumaczenie) żeby było bardziej wiarygodne ?? Auto ten błąd pokazywało i też muliło czy coś takiego ? Niby błędu czujnika prędkości u mnie nie pokazuje co dziwne choć linki brak
Co do tych wtyków to musze zerknąć, demontowałem kiedyś komputer ale nie pamiętam jakie były wtyki, a ma jakieś duże znaczenie jak będzie tak albo tak ??
a co do błędu to wogóle istnieje 71 w samurajach ? ? bo tak przeszukiwałem te spisy błędów i no nie bardzo widze, a gdzieś tylko wyczytałem że ktoś u siebie zczytał taki błąd i ponoć na jakiejś tam stronie zagranicznej wyczytał że to błąd zwarcia instalacji elektrycznej, tyle że u niego auto nie paliło, a u mnie noo yhh jak wyżej zdjęcie komputera wstawie możliwie jak najszybciej, prosze pisać kto ma jakieś pomysły, kto sie z tym spotkał, kolega pisał że u jego znajomego linka licznika problem powodowała (no a jakieś wytłumaczenie) żeby było bardziej wiarygodne ?? Auto ten błąd pokazywało i też muliło czy coś takiego ? Niby błędu czujnika prędkości u mnie nie pokazuje co dziwne choć linki brak
Pytam o złącza, bo może masz niestandardowy komputer (dla tego rocznika).
Znasz przeszłość tego auta? Przez 20 lat mogło się w nim wiele dziać
Kod 71 jest opisany w manualu - suplemencie do wtryskowca.
A z błędem linki jest jak z błędem sondy lambda - teoretycznie powinien migać jak coś się dzieje, ale sterowniki samuraiowe są bardzo tolerancyjne i wiele wybaczają bez alarmowania.
No nie znam przeszłości właśnie w tym problem jak ktoś katował, topił i męczył zaraz ide w piżamie sprawdzić wtyki specjalnie żeby napisać, zdziwiło mnie bo bezpieczniki mam osadzone w skrzynce jak na tym zdjęciu http://img23.imageshack.u...ezpieczniki.jpg a ponoć to jest pokrywka z santany. U siebie osobiście pokrywki nie posiadam, wogóle jeśli więcej danych trzeba będzie to napisze, numery auta wogóle zdjęcie tabliczki itp. co tylko trzeba, już lece sprawdzić kompa w samim
To jest uniwersalna pokrywka występująca niezależnie od pochodzenia auta.
ps.
Jakby wszystko było tip-top, to byś się zanudził. Ciesz się wyzwaniami, szansą na doktorat z instalacji wtryskowych, wymienionymi bez efektu częściami, etc
Wtyki w komputerze to żółty i zielony i między nimi odstęp jakies 1,5 cm jeśli trzeba to tak jak pisałem moge zrobić zdjęcia komputera, tabliczki znamionowej auta itp. co tylko pomoże w problemie
[ Dodano: 2013-12-03, 23:40 ]
Hehe tak tak tylko że w suzuce tyle mam wyzwań, że roku mi braknie na to :D hehe dlatego co cięższe, a pewno ten problem jest najgorszy, to szukam rady i pomocy wśród takich co sie znają na tej marce/modelu i problemach związanych z nim :)
[ Dodano: 2013-12-03, 23:43 ]
jeśli trzeba jakieś dane z dowodu spisać, numery itp. to prosze napisać, będe sie starał wszystko uzupełniać, jeśli trzeba będzie to sie poświęce i w piżamie wejde zaraz pod auto sprawdzić i zczytać coś jeśli tylko trzeba będzie :) tak że wiadomo że zależy mi na sprawie, żeby coś zaradzić z tym problemem
[ Dodano: 2013-12-04, 00:02 ]
no i jak kostuch komputer typowy czy nie, rocznikowo jak wypada ten typ ?? Kombinowane coś czy nie ??
[ Dodano: 2013-12-04, 00:54 ]
Kostuch, ciebie koledzy chwalą że coś doradzisz i pomożesz, tak że trzymam kciuki, bo siedze na forum 3 godziny i pytam pytam szukam pomocy i czytam wszystko gdzie tylko sie da, instrukcje, manuale i wszystko pod rząd idzie, może ty pomożesz :)
[ Dodano: 2013-12-04, 00:55 ]
Trzymam kciuki że jakoś sie to dobrze rozstrzygnie, żeby jak najmniej z kieszeni wywiało, bo i tak mam kryzys po zakupie samiego i lekkie długi tu i tam ehh no ale cóż tak bywa z zakupami
Wojto, ale jesteś najarany żeby suzuce zrobić dobrze
Po kolei:
1. Ściągnij z netu manual-suplement
2. Sprawdź czy nie masz przypadkiem założonej zworki blokującej regulację wyprzedzenia zapłonu (szczegóły znajdziesz w manualu)
3. Sprawdź czy tps jest dobrze ustawiony i prawidłowo działa w nim przełącznik jałowego (szczegóły znajdziesz w manualu)
4. Ustaw dobrze wyprzedzenie zapłonu i sprawdź czy komputer reguluje (szczegóły znajdziesz w manualu)
5. Sprawdź ciśnienie paliwa i popatrz czy wtryskiwacz rozpyla prawidłowo (szczegóły znajdziesz w manualu)
Jak przejdziesz te kroki i nie pomoże, to wróć - pomyślimy co dalej.
ps.
Minimalna kompresja na cylindrze to 12kg/cm2
Jeżeli zmierzyłeś 10, to zacznij myśleć o innym silniku...
No co do kompresji troszke też sie przestraszyłem że tylko 10 bar, a minimum to bodajże 11,7 sprawdzałem na zimnym, ale auto pali na dyk lato/zima , dymek zero oleju, tyle co para wodna bo chłodno na polu, mierzyłem u siebie w drugim aucie wyszło na zimnym 11 bar , auto u mnie można powiedzieć od nowości, na zegarze ma 170 tyś, czyli skoro w "Dajewie" z przebiegiem 170 tyś jest 11 to myśle że 10 w samcu nie jest "AŻ" tak źle. Samuś pracuje równo i ładnie, a wiele silników sie na słyszałem i słucham co dzień tak że z tą kompresją narazie nie modze, ale manual pobiore i sprawdze po kolei to co napisałeś, wogóle to założe linke licznika żeby to wyelminować i na myśli mam jeszcze sprawdzenie czy kiedyś ktoś nie demontował aparatu i może przestawił wałek aparatu względem silnika (bo chyba jest taka możliwość) wgłąb wchodzi tylko zębateczka, tak że może jest przestawiony po za skale regulacji, wogóle tooo ciśnienie pompki sprawdze ponoć ma być około 3 nooo 2,5 bar no i ten wtrysk jak działa (rozpyla) skoro auto jeździło rok tylko na gazie i bez paliwa w baku, może go przypiekło, ale czy co kolwiek z tych problemów mogło by sie wiązać z błędem nr 17 ? Będe badał po kolei, napewno będe co dzień pisał co przerobiłem, sprawdze również rozrząd bo ktoś kiedyś wymieniał, widać znaki od flamastra (może źle ustawił), manual pobiore, na komputerze już jakiś mam co ma 70MB ale nie wiem czy to akurat ten co podałeś kolego Kostuch, w każdym bądź razie dzięki za krok poprowadzenia mnie do przodu, jestem uparty na robote przy aucie, kupuje migomat będe go wyspawywał i poprawiał, lubie zabawy przy aucie, nie tyle frajdy daje jazda co zrobienie dzieła samemu o pojazd trzeba dbać, a nie robić z niego męczennika, napewno będe pisał postępy, nie tak jak wielu, roziąże problem i oleje reszte, ja napewno będe aktywny, będe pisał co jest i co przerobiłem w problemie dzięki kolego Kostuch widze że reszta forumowiczów sie nie pomyliła i podsuniesz pomysły na szukanie przyczyny problemu, już należy Ci sie duże piwo jak coś sprawdze, wybadam to zaraz napisze w temacie
[ Dodano: 2013-12-05, 01:16 ]
Kolego Kostuch czy chodziło ci o ten manual (waży on ~70MB) http://www.suzukiinfo.com/ ---> 16Apr06 - 1988.5-1995 SJ413 (Widetrack Sierra/Samurai) Field Service Manual - 100% done!! ---> Suzuki Sierra SJ413 Service Manual ////// Podałem w kolejności jak wchodzi sie na stronie, taki gdzieś znalazłem na internecie i mam pobrany na komputer, mówimy o tym samym manualu ?? Tak pytam żeby potem nie mylić sie, bo jeśli to nie ten to szukam inny.
ps. dziękuje za zainteresowanie moim problemem kolego
[ Dodano: 2013-12-05, 01:33 ]
Suzuki Samurai TBI Supplement (~125MB) ///// no chyba że to mam pobrać z tej samej strony to jest linijka niżej Sierry SJ413 Service manuala //// co pisałem wcześniej, bo jest trochu tych dokumentów o samuraiu tylko szkoda, że wszystko po angielsku, a tylko instrukcje obsługi można znaleść w naszym języku i nic w niej wiele nie ma o budowie (głębszej) auta, podpowiedz kolego Kostuch żebym w dobrym dokumencie szukał tego co mi napisałeś wcześniej w sprawie mojego problemu w samuraju, do której tej dokumentacji zasięgnąć żeby znaleść wszystko to co wypisałeś do sprawdzenia w aucie ?? (no i chyba mówiłeś o angielskim manualu bo polskie nie istnieją ?? )
[ Dodano: 2013-12-05, 01:36 ]
Trochu ględze, ale jestem zielony w sprawie suzuki, dlatego szukam punktu zaczepienia żeby wiedzieć skąd wziąść pomoc naukową, nie denerwuj sie jeśli trochu pisze jak "burak" poprostu szukam pomocy u bardziej douczonych w temacie kolegów
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-12-05, 09:02
Tu znajdziesz wspomniany suplement, z resztą to pewnie to samo (122MB).
Rzecz jasna po angielsku, ale wszystko bardzo dokładnie opisane, po polsku nie znajdziesz niczego poza instrukcją użytkownika, z której pożytek żaden.
napewno będe pisał postępy, nie tak jak wielu, roziąże problem i oleje reszte, ja napewno będe aktywny, będe pisał co jest i co przerobiłem w problemie
Zuch!
Manual ogólny przyda ci się do ogarnięcia rzeczy mechanicznych.
Suplement skupia się na układzie wtrysku.
[ Dodano: 2013-12-07, 01:27 ]
czytam drugi dzień tego manuala i zdiagnozowanie komputera, wszystkie napięcia na wyjściu dam rade z manuala, diagnoza wszystkich czujników dam rade, pompa paliwa pomiar dam rade, kąt zapłonu ustawić dam rade, sprawdzenie wtryska elektronicznie i mechanicznie dam rade,z tps o przełącznik może dam rade (jeszcze postaram sie doczytać), z komputerem czy reguluje wyprzedzenie zapłonu (może dam rade postaram sie doczytać), ale z tą zworką od blokady regulacji kąta zapłonu to kurcze nie wiem czy wynajde w manualu, już mi głowa puchnie od tego tyle tych informacji przez głowe przewalam i jeszcze trzeba przemyślać i tłumaczyć tłumaczem jak coś nie pojmuje po angielsku, uuhhh
[ Dodano: 2013-12-10, 22:08 ]
Linka licznika nie pomogła (założona nowa) licznik działa, akumulator był odpięty dla skasowania pamięci, tak że dla potomnych brak linki prękościomierza nie kasuje błędu 17, będe szukał nadal i pisał nowości, ciężko z pogodą i czasem, ale każdy krok do przodu będe opisywał dla wiadomości odwiedzających i czytających temat
[ Dodano: 2013-12-14, 17:21 ]
Po dłuższej przerwie mam pare ciekawych informacji, kombinowałem z licznikiem z SJ413 (wersja z obrotomierzem) jeśli ktoś chce do samuraja na wtrysku taki licznik zamontować to będą kłopoty. Nie wszystkie kontrolki świecą, obrotomierz nie działa (inaczej rozmieszczone są przewody z wiązki do wtyczki do licznika). Pomijając fakt braku kontrolki Check Engine Obrotomierz wykręciłem i podpiąłem na ostro DZIAŁA (głównie mi na tym zależało) tak że sam obrotomierz można podłączyć przewodami i będzie na ostro dobrze wskazywał. Jeśli komuś by zależało to moge opisać jak wyjąć obrotomierz z licznika i jak na ostro podpiąć do samuraja. Po drugie mam pytanie w sprawie wtyczki na wiązce elektrycznej koło skrzyki z bezpiecznikami, jest jedno przewodowa kostka i wtyczka wzdłuż wiązki zaraz przed skrzynką z bezpiecznikami, ponoć jest to wtyczka serwisowa, tylko mam pytanie co daje jej zpięcie razem, a rozpięcie (wtyk z kostką na krótkich przewodach), po rozpięciu tego nie mruga mi błąd 17, po zrobieniu zworki koło akumulatora nic też nie mruga, a powinno chyba mrugac kod 12 czyli zero błędów, czemu ta kostka służy wzdłuż wiązki przed skrzynką ?? Jak jest połączona to błąd 17 mruga gdzieś mi sie obiło na internecie o tym że gdy jest rozpięta to błędów nie da sie zczytać przez zworke jeśli trzeba by zdjęcie dla lepszego zrozumienia sprawy to moge pstryknąć,
ps. mam dwa liczniki chętnie bym sie zamienił z kimś za licznik od samuraja z obrotomierzem (to tak po za temat odbiegając) ,a zdjęcia obu moge pstryknąć jeśli by kogoś intersowało lub podrzuce link z internetu z podobnym licznikiem dla wglądu o co chodzi jeden licznik z SJ413 rok 88 z obrotomierzem, drugi z samuraja 1,3 wtrysk rok 92 bez obrotomierza
[ Dodano: 2013-12-14, 17:26 ]
nowe informacje na temat swojego pojazdu, awarii i niespodzianek będe aktualizował, ponieważ błąd niby zniknął po rozpięciu jednopinowej wtyczki ale samiec nadal sie dusi na benzynie z jałowych obrotów (na ssaniu trochu lepiej sie wkręca) jak sie dogrzeje to muł jak wcześniej, tak że czekam na odpowiedź fachowca w sprawie wtyczki jednoprzewodowej wzdłuż wiązki, a informacje od kolegi Kostucha nadal będe starał sie przerobić praktycznie
[ Dodano: 2013-12-17, 21:29 ]
Jestem świeżo po wymianie łożyska przedniego koła , jeśli kogoś czeka taki zabieg to mogę pomóc , jeśli chodzi o mulenie to nadal szukam diagnozy, przynajmniej check nie mruga tylko nikt mi nie napisał w sprawie tej wtyczki czemu ona dokładnie służy prócz diagnostyki komputera "zworka"
[ Dodano: 2013-12-21, 00:02 ]
yh czy nikt nic nie napisze o tej kostce ? Czy nie wiecie czy poprostu chcecie mnie zmusić żebym szukał do skutku po internecie lub manualu :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum