Czy jest jakiś sprawdzony wiatrak elektryczny który pasuje p&p do samuraia 1.3 gaznik? Czy trzeba samemu radzić i modzić? A i jeśli taki temat był to prosze o link bo ja nie znalazłem :)
wiesz co, jestem na etapie przerabiania u siebie.
Nie ma nic plug and play.
Jeśli chcesz mieć załączaną elektrownię z czujnika, to musisz mieć gdzie ten czujnik wkręcić, a przy seryjnym układzie chłodzenia Suzuki takiego miejsca nie ma.
Wentylator możesz sobie wymierzyć i wstawić następnie właściwie co chcesz, co będzie pod ręką itd.
Ja zastosowałem dwa wentylatory ssące, średnica 10 cali. około 85 zł sztuka na alledrogo. Dwa dlatego, że też zmieniam chłodnicę na taką z Peugeota 205.
Dany z Legionowa od nas z forum takie wentylatory stosuje u siebie i nie pisał źle o nich, stąd też takie wybrałem do siebie.
Elektrykę podłączysz we własnym zakresie jak potrafisz (przez przekaźnik najlepiej).
Powodzenia.
[ Dodano: 2013-11-01, 13:13 ]
Te same wentylatory mam u siebie co pisze osgood z tym że u mnie jest mniejsza średnica.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-01, 21:47
Zależy, kwestia jest taka że jak ktoś topi auto po klamki to wiskoza robią niezłą "sieczke" pod wodą. Przy elektryku wystarczy pyknąć przełącznik Co do SPAL'a to brat ma w UAZ'ie i sobie chwali.
Na wiskozie nie dogrzewa mi sie samochod a kozystam tez z niego na dojazd do pracy. To ze elektryke musze sam dorabiac to wiedzialem i nie bedzie z tym problemu. Myslalem ze mize jest taki opcja ze np ze swifta pasuje tak ze zakladamy i pasuje. Ale skoro trzeba troszke rzezbuc to cos wyrzezbie:-) dzieki wielkie za pomoc. A szukajki uzywalem ale nie znalazlem nic co by mi pomoglo:-)
Tak, do samca są dwa termostaty na 82 stopnie na lato, i 88 stopni na zimę, poza tym w samurai-u jest problem ze wskaźnikiem temperatury mimo pełnej temperatury wskazuje 1/4 ja rozwiązałem ten problem instalując dodatkowy zegar.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-11-02, 19:35
moziembl napisał/a:
...poza tym w samurai-u jest problem ze wskaźnikiem temperatury mimo pełnej temperatury wskazuje 1/4 ...
to jest problem raczej z instalacją elektryczną, a konkretnie z przewodem plusowym, który po prostu jest o zbyt małym przekroju, ja poprawiłem całą instalację i wszelkie problemy zniknęły tj. żaden odbiornik nie wpływa na inny np. przedtem gdy włączałem dmuchawę to wyraźnie wolniej chodziły mi wycieraczki i zegarek nieco przygasał, teraz wszystko jest jak powinno być, wskaźnik też wędruje wyżej niż przedtem :)
ja to wam się dziwię z tymi wskaźnikami co roku ta sam orkiestra 1/2, 1/4 Kup cie sobie normalne wskaźniki a nie przegadujcie się .
Temp. ma byc koło 90 a czy wtedy jest 1/4 czy 5/8 to w d.... krowie.
Napisał ktoś wyżej że mu nie dogrzewa -to wina termostatu ja założyłem zimowy jakieś dwa miesiace temu i jest ok dodatkowo pompę wymieniłem bo padła. Na starej została połowa łopatek. Teraz temp. praktycznie w miejscu stoi.
Zastanawiam sie też jak w lecie będzie zachowywał się ten termostat. Jak będzie gotowało to wrócę do 82.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum