Wysłany: 2013-12-17, 11:49 Problem z obrotomierzem
Witam ,ostatnio po rajdowaniu w Bydgoszczy padl mi obrotomierz w samuraju . silnik 1.3 na wtrysku z 91.r ,na pierwszy rzut oka wydaje sie wszystko wporzadku ale wskazuwka ani drgnie . prosze o pomoc
trzy przewody do obrotomierza, + - i sygnał z cewki (są podpisane z tyłu obrotomierza), podłącz na ostro obrotomierz i sprawdź czy sam w sobie jest sprawny, jeśli zadziała to wina elektryki lub styków między przewodami oczywiście obrotomierz wykręć z obudowy licznika żeby nic nie uszkodzić elektrycznie przy podpinaniu "na ostro" Prosty zabieg a dowiesz sie czy obrotek sprawny w razie "W" służe pomocą
trzy przewody do obrotomierza, + - i sygnał z cewki (są podpisane z tyłu obrotomierza), podłącz na ostro obrotomierz i sprawdź czy sam w sobie jest sprawny, jeśli zadziała to wina elektryki lub styków między przewodami oczywiście obrotomierz wykręć z obudowy licznika żeby nic nie uszkodzić elektrycznie przy podpinaniu "na ostro" Prosty zabieg a dowiesz sie czy obrotek sprawny w razie "W" służe pomocą
Ja zawsze słyszałem o podpinaniu "na krótko".
Ale jak miałem 22 lata to też byłem chętny do pomocy przy "podpinaniu na ostro"
Witam ponownie i dzieki za rady na ostro ,wiec tak wymontowlem obrotomierz ,wyglad jak nowy .przy pomocy miernika sprawdzilem zasilanie od tylu na tych scieszkach oznaczenia sa takie ;IG+ . E. TACHO , po odpaleniu silnika dokonalem pomiaru miedzy + a E jest 12/13 v a miedzy E a TACHO 12/13 v, dodajac gazu parametry sie nie zmieniaja . podlaczylem wiec obrotomierz na krotko do aku i na zacisk TACHO podalem + , no i za przeproszeniem dupa ,nic .I teraz pytanie czy na ten zacisk TACHO podajac + zrobilem dobrze czy trzeba bylo podac cos z cewki ,i co wy nato
Raczej źle zrobiłeś.
Na sygnał nie można podać "+".
Pobierz z forum manuale i rozczytaj jak to powinno być oraz jakie wartości masz zobaczyć na mierniku, aby być pewien, co jest ok, a co nie.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
+ i - podaj z akumulatora, zaś tacho, weś odizoluj oba przewody z cewki (zalezy czy wtrysk czy gaźnik) na jedym z przewodów na odpalonym silniku zadziała obrotek zaś na drugim sie nie odezwie, nie wiem czy to 0 czy + ale powiem że podpinałem pod akumulator + i - pod tacho dotykałem szybko i puszczałem plusa z akumulatora i udało mi sie osiągnąć coś 2 tyś obrotów więc nie jestem pewien czy na sygnał idzie masa czy +, mówie weś + i - bezpośrednio z akumulatora a "tacho" odizoluj oba przewody przy cewce (przed wtyczką) na odpalonym motorze dotknij tym przwodem tacho jeden i potem drugi przewód do cewki , to tyle i ma sie odezwać obrotomierz na którymś z przewodów od cewki->do tacho powodzenia daj znać czy działa, ja to przerabiałem 3 dni temu więc praktycznie wiem, a nie tylko z forów czy internetu teorią sypie powinno sie udać skoro u mnie działa
[ Dodano: 2013-12-18, 21:20 ]
napisz czy sie udało po przeprowadzonych badaniach :)
Siema panowie ,przy wyjsciu z cewki sa dwa przewody czarno-bialy i brazowo -bialy i to wlasnie ten ,po podlaczeniu na ktotko obrotek zadzialal -eureka . po zlozeniu wszystkiego do kupy jest ok ;nie wiem co bylo , mysle ze jakies styki zasniedzialy . jeszcze raz wszystkim dzieki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum