Wysłany: 2015-03-06, 21:05 1.6 TD nie pali z rozrusznika
Od jakiegoś czasu pojawił się problem z zapaleniem z rozrusznika silnika 1.6 TD vw po dłuższym postoju. Objawy są takie że można kręcić rozrusznikiem długi czas i nie chcę złapać. Rzecz dotyczy tylko odpalenia po postoju 3-4 h lub dłużej. Jak silnik załapie to nawet jak od razu zgaszę to potem bez problemów zapala. Świece żarowe grzeją paliwo na wtryski dochodzi na przewodzie paliwowym założony zawór zwrotny (podejrzewałem zapowietrzanie się ). Usterka nastapiła po położeniu samochodu na boku i lekkim rozbiegnięciu silnika bo olej poszedł do turbiny. Podejrzewałem nawet wydmuchaną uszczelkę ale na zaciąg łapie po obrocie silnika bez żadnynch problemów, Może ktoś z kolegów miał podobne doświadczenia z tym silnikiem będę wdzięczny za radę .
zobacz litr paliwa i czy pompa daje odpowiednie ciśnienie. Mozliwe że jak boka posadziłeś syf z baku wymieszał się i zatkało albo wężyk paliwowy albo filtr - ale to nie koniecznie. długo chodził na wysokich obrotach?
Silnik wszedł na wysokie obroty na kilkanaście sekund ale nie były one takie kosmiczne, jednak wyższe niż przy normalnym wkręcaniu. Poszła oczywiście spora chmura dymu. potem jeszcze wylałem pół puszki oleju z filtra powietrza. Rozrusznik sprawny jest z BMW i dawał wczesniej radę bez problemów filtr paliwa założony nowy. Problem jest jedynie po postoju kilkugodzinnym.
Możliwe że masz gdzieś nieszczelność, na filtrze albo przewodach, ew. pompie wtryskowej, albo właśnie podciśnienie się wytwarza w zbiorniku przez brak drożnego odpowietrznika.
Problem rozwiązał się sam co prawda nie do stanu poprzedniego że palił na dotyk nawet na mrozie ale pali za 2-4 razem bez długiego kręcenia i stan się poprawia. Przedmuchany został wężyk miedzy pompą a turbiną oraz wyczyszczona membrana na pompie do której ów wężyk dochodzi. Dzięki za wszystkie sugestie i pomysły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum