Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2015-03-08, 14:24
napisz do czesio6969 on ma u siebie chyba stożek. ale z tego co widziałem to nie jest najlepsze wyjście.
czesto można zgubić jak zahaczysz o gałąź albo coś.
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2015-03-08, 15:03
Jeszcze nigdy nie spotkalem sie z twardo udowodnionym spadkiem momentu przez stozek jak i z przyrostem mocy.
Jesli cokolwiek przybywa albo ubywa to sa to znikome wartosci.
Legenda niesie ze ubywa momentu na dole a przybywa na gorze ale nikt nigdy nie oparl tego na zadnym wykresie (przynajmniej ja niczego wiarygodnego nie znalazlem)
Na forum mojego plaskacza jest to uznane za mit, mozliwy ale malo prawdopodobny wiec smialo laduj stozek ale niekoniecznie jakis taki K&N byl by najodpowiedniejszy
Stozek za to poprawia efekty audio
Auta terenowe to moja pasja poboczna, po prostu lubię pojeździć i pokopać się w lesie.
I tutaj mam małe doświadczenie dlatego pytam o ubytek momentu w tym konkretnym modelu na tym forum.
Natomiast jeżdżę w rajdach płaskich, i mam dość duże doświadczenie z silnikami Renault.
wiem że 90 procent modyfikacji dolotu czy wydechu kończy się ubytkiem mocy
Nawet ostatnio pożyczałem jeden z moich Sportów na hamownie do podmiany wydechu.
Okazało się że finalnie seryny wydech daje lepszy efekt od dedykowanego Ultera
Co z tego że Ulter miał więcej mocy w piku jak przebieg krzywej momentu był beznadziejny
Tak wykresy na maila mogę podesłać nie ma problemu, ale zupełnie innych silników stworzonych do czego innego a przede wszystkim do tego żeby miały górę kosztem dołu.
A na terenie znam się słabo wiec pytam, bo tu chyba potrzebujemy dół
PS
na hamowni w Tarnowie był przypadek utraty prawie 50 koni w Audi rs bo Pan sobie kupił cały dolot i wydech i myślał że będzie fajnie
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2015-03-08, 16:08
Faktem jest ze silnik jest strojony pod seryjne podzespoly.
Silnik Vitki masz 8 czy 16V ?
Tutaj o spadku 50 koni raczej nie mozemy mowic, w naszych antykach technologia nie jest az tak zaawansowama.
Jesli musisz zakladac stozek to to zrob, pojezdzij, zobaczysz czy jest wyczowalna roznica, jesli nie bedziesz zadowolony bedziesz musial kombinowac dalej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum