Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
stozek
eRADe 
świeżak

Wysłany: 2015-03-08, 14:14   stozek

Witam,

Mam pytanie do forumowiczów,

Mam jimnego z silnikiem 1,6 od vitary i chciałem założyć filtr stożkowy.

Filtr chce założyć dlatemu bo po to, bo w miejsce oryginalnej puszki filtra chce wsadzić puszkę z "prądami" od wyciągarki

Czy ktoś ma taki filtr ?
Boje się żeby nie ubyło momentu

Radek

rumun 
mechanik

Wysłany: 2015-03-08, 14:24   

napisz do czesio6969 on ma u siebie chyba stożek. ale z tego co widziałem to nie jest najlepsze wyjście.
czesto można zgubić jak zahaczysz o gałąź albo coś.
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2015-03-08, 15:03   

Jeszcze nigdy nie spotkalem sie z twardo udowodnionym spadkiem momentu przez stozek jak i z przyrostem mocy.
Jesli cokolwiek przybywa albo ubywa to sa to znikome wartosci.
Legenda niesie ze ubywa momentu na dole a przybywa na gorze ale nikt nigdy nie oparl tego na zadnym wykresie (przynajmniej ja niczego wiarygodnego nie znalazlem)
Na forum mojego plaskacza jest to uznane za mit, mozliwy ale malo prawdopodobny wiec smialo laduj stozek ale niekoniecznie jakis taki K&N byl by najodpowiedniejszy :mrgreen:
Stozek za to poprawia efekty audio ;-)

eRADe 
świeżak

Wysłany: 2015-03-08, 15:21   

No więc,

Auta terenowe to moja pasja poboczna, po prostu lubię pojeździć i pokopać się w lesie.

I tutaj mam małe doświadczenie dlatego pytam o ubytek momentu w tym konkretnym modelu na tym forum.

Natomiast jeżdżę w rajdach płaskich, i mam dość duże doświadczenie z silnikami Renault.

wiem że 90 procent modyfikacji dolotu czy wydechu kończy się ubytkiem mocy

Nawet ostatnio pożyczałem jeden z moich Sportów na hamownie do podmiany wydechu.

Okazało się że finalnie seryny wydech daje lepszy efekt od dedykowanego Ultera

Co z tego że Ulter miał więcej mocy w piku jak przebieg krzywej momentu był beznadziejny

Tak wykresy na maila mogę podesłać nie ma problemu, ale zupełnie innych silników stworzonych do czego innego a przede wszystkim do tego żeby miały górę kosztem dołu.

A na terenie znam się słabo wiec pytam, bo tu chyba potrzebujemy dół

PS

na hamowni w Tarnowie był przypadek utraty prawie 50 koni w Audi rs bo Pan sobie kupił cały dolot i wydech i myślał że będzie fajnie

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2015-03-08, 16:08   

Faktem jest ze silnik jest strojony pod seryjne podzespoly.
Silnik Vitki masz 8 czy 16V ?
Tutaj o spadku 50 koni raczej nie mozemy mowic, w naszych antykach technologia nie jest az tak zaawansowama.
Jesli musisz zakladac stozek to to zrob, pojezdzij, zobaczysz czy jest wyczowalna roznica, jesli nie bedziesz zadowolony bedziesz musial kombinowac dalej.

R.

eRADe 
świeżak

Wysłany: 2015-03-10, 18:54   

16 v

troche wiecej roboty niz na forum tutaj pisali ale z oponami 235 toczy sie zacnie

inna inkszosc ze 1,3 byl juz mocno zakatowany

Odpowiedz do tematu