Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Kto pamięta LUAZ-a 969M(Wilk , Volin)
mirek372
rozgadany

Wysłany: 2014-02-14, 19:33   Kto pamięta LUAZ-a 969M(Wilk , Volin)

Z opisem tego samochodu spotkałem się w Samochody Terenowe Świata 1993 - opis pobieżny i mocno krzywdzący ten samochód . Przedstawiona była "cywilizowana" wersja tego samochodu montowana min. w Polsce w latach 90-ch . Pierwotnie był to bardzo interesujący , lekki samochód desantowy armii radzieckiej . Jak wieść niesie pokonywał wzniesienia do 58 st. a " w terenie był nie do pobicia " . Widziałem ten samochód " na własne oczy" . Montowany w Polsce był podobno dużo tańszy od malucha , a większość sprzedano w Niemczech(brak reklamy itd.) . Szkoda że nie udało się kontynuować produkcji tego samochodu bo na rynku poza Samurai-em nie miałby żadnej konkurencji (nie mówiąc o cenie) . Wspaniały samochód dla wędkarzy , myśliwych i innych włóczęgów . Jego niezwykłe możliwości można zobaczyć na youtube . Była też jego wersja samochodu-amfibii .

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2014-02-14, 19:52   

Pamiętam.... widziałem na własne oczy kiedyś to cudo jakieś 20 lat temu na giełdzie samochodowej w Słomczynie.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-02-14, 20:46   

Luaz 969 chyba nigdy nie służył w armii radzieckiej, może w ukraińskiej, w końcu produkowali to to w Łucku na Ukrainie.
Co innego luaz 967 (тпк) - wersja amfibijna była w zamyśle skonstruowana do ewakuacji dwóch rannych na noszach umieszczonych po bokach (kierowca siedział po środku), co ciekawe do podciągnięcia owych noszy z linii frontu służyła mechaniczna wyciągarka z układaczem wyposażona w 100 m cienkiej liny.
O ile amfibię można uznać za ciekawy wynalazek, to 969 wydaje się raczej udupconym na siłę, byle jak i z byle czego, wozidełkiem.
Kupę lat temu ktoś miał takiego nowego u mnie we wsi, z oryginalnym V4 od zaporca, hałas był koszmarny, a dynamika na poziomie roweru marki "Ukraina" :mrgreen:
Po założeniu jakiegoś ludzkiego silnika, nie od tavrii bynajmniej, jako tako się to buja, niestety małe kółka trudno zastąpić czymś sensownym, bo zwolnice i napęd słabo znoszą takie eksperymenta.
Jak dla mnie największą wadą luaza jest użycie odwróconego tyłem do przodu (stąd konieczność zwolnic) układu napędowego od zaporca, przez to silnik wystaje daleko do przodu, pogarszając mocno kąt najazdu i psując wyważenie.
A tak luaz 967 wychodzi z wody: http://youtu.be/40_yCEL-eFA?t=5m51s :mrgreen:

zajxt 
mechanik

Wysłany: 2014-02-14, 20:58   

Panowie sory że trochę nie w temacie ale też amfibia,moje marzenie auto Pana Samochodzika http://www.youtube.com/watch?v=dwuQcYJA230

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-02-14, 21:15   

Pan samochodzik jest rewelacyjny!
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-02-14, 21:18   

Ha, czytasz w moich myślach, schwimmwagen to cudo, nie dość, że robi, to jeszcze rewelacyjnie wygląda.
Mnie rozwala ten filmik:

Super fura ;-)
Dwa lata temu był taki na Panzer Farm w Chrcynnie, może w tym roku też się pojawi.

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-02-14, 21:47   

Jaka kąpiel z zabawką!:)
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Odpowiedz do tematu