Jako że cenna wiedza umyka shoutboxi-e chciałem ja zarchiwizować:
slavok napisał(a):
kupujesz profil zamknięty (nie pamiętam jaki jutro zmierzę) chyba 10x10 cm ścianka 2-3mm wycinasz zew. poszycie progow i spawasz do budy.
Lexx napisał(a):
100x100 120cm dlugosci
KRZYKKU napisał(a):
co do wstawiania profila w progi to wybierz ścianke 3mm a nie 2 jak chcesz używać pod to Hi-lifta, druga sprawa NIE ZAPOMNIJ ponawiecać otworów w profilu od śodka progi i oczywiście od spodu na odpływy bo będziesz miał staw pod nogami po każdym deszczu! woda która wchodzi pomiędzy maską a podszybiem wpływa pomiędzy blachami własnie do progu
wolf78 napisał(a):
wszystkie podpowiedzi mile widziane
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Dokładnie wszystkie podpowiedzi mile widziane zastanawia mnie tylko ile te progi będą warzyć? Ostatnimi czasy majstruje zderzak z kształtowników 10x5 i 3mm grubości, stwierdzam jedno strasznie ciężki będzie ( z drugiej strony zawsze chciałem mieć pancerny zderzak).
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2012-11-01, 19:12
1mb profila 100x100mmx4mm wazy 12kg, na jeden próg potrzeba w przybliżeniu 120cm takiego profila.
3mm ścianka waży niecałe 10km/1mb.
Myślę że to nie tak dużo jeśli się wieszamy na kamieniach czy skarpach . . .
Pytanie tylko, czy nie będzie się giąć kawałek dalej(podłoga w sensie)?
Wydaje mi się, że lepiej zaoszczędzić kilka Kg w tym miejscu i dać klasyczne progi do hi lifta mocowane do ramy, żeby pilot miał gdzie stać na trawersach
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2012-11-01, 21:12
W SJ410 na chwile obecna mam takie same progi, wisiałem już kilka razy na kamieniach, skarpach i nic sie nie pogielo, jak pogoda pozwoli zapodam foty tych kt. juz egzystuja ;]
Powyzsze sa tylko przymiarką :))
[ Dodano: 2012-11-05, 19:41 ]
Obiecane zdjęcia, z lekkim poślizgiem ale ważne że są ;]
I te już egzystujące:
Od wewnątrz są złapane dokładnie tak samo czyli na lini gdzie przegniły stare progi plus kilka punktów na zdrowym poszyciu:
Szczyt estetyki to nie jest ale ważne że spełnia swoje zadanie bez problemu.
Witam panowie w sobotę będę wstawiał progi 100x100x120 jak w opisie tylko nie bardzo wiem jak puścić przewody te co idą przez próg? otwory wiem że trzeba wiercić od spodu a od środka czyli????góra?i jednym z nich przewody? na fotkach nie widać tego.ile tych otworów wystarczy itd. za odp. dzieki.
Jeden do lampki w kabinie drugi chyba czujnik wstecznego mam 92r.i takie sito jak na fotkach potrzebuje jeszcze patent na mocowania budy w rogach pod nogami p+L strona na razie nie chcę ściągać budy .
A ja juz mialem kompleksy ze podloga w moim zjedzona. Widze ze ludzie maja gorzej :P Wracajac do tematu, widzialem tez taki patent zeby dospawac progi do ramy, tak zeby bardziej wystawaly. W sumie to myslalem zeby takie wlasnie sobie dorobic. Nie byly bardziej wytrzymale?
Nie można łączyć na stałe ramy z progami w samuraiu, bo to nie jest rama, która nie pracuje tak jak w g klasie czy uazach. Tu oddzielnie pracuje rama, a oddzielnie karoseria, i one się uzupełniają, ale przez gumowe podkładki łączące rame i bude.
Wysłany: 2013-06-12, 11:30
chyba widziałem na tym forum patenty ze spawanymi do ramy progami i dopiero do nich mocowaną budą. Pewnie ogólnie da się zrobić tylko chyba jak Pacol sugeruje na sztywno to nie najlepszy pomysł.
Nie można łączyć na stałe ramy z progami w samuraiu, bo to nie jest rama, która nie pracuje tak jak w g klasie czy uazach. Tu oddzielnie pracuje rama, a oddzielnie karoseria, i one się uzupełniają, ale przez gumowe podkładki łączące rame i bude.
Bardziej mi chodzilo ze do budy juz nie montujesz.
[ Dodano: 2013-06-12, 12:33 ]
Ale jak o tym mysle to chyba jednak slaby pomysl ;) Jak sie wykrzywi to prog zostanie w miejscu. Dobre, nie bylo tematu ;)
No dobra panowie widzę że odpowiedzi brak?byłem teraz na złomie i profil 100x100 jest wielki kolega ma wspawany 50x100 tylko podłoga wystaje te 50mm pod nogami ale twierdzi że i tak jeszcze nie zarył a odpływ wody zrobił przez nadkole bo mówi że dlatego właśnie gniją progi że cały syf z wodą się tam dostaje.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-06-12, 20:25
Jakoś nie widzę tam profila 50x100, ja zrobiłem ze 100x100 i jest na tej samej wysokości co oryginalny. Nic niżej nie jest. I w dodatku jak dobrze podetniesz podłogę w środku to wtedy porządnie go przymocujesz do niej i będzie sztywno że hoho:
Kolego Yenko pisze że mój kolega ma tak zrobione wiem że na fotkach jest 100x100 i też tak dam, napisz jeszcze co z tymi otworami czy wierciłeś? bo przewody dam luzem nad profil.
ps .na tych fotkach taka sama jak u mnie nawet nadkola tez tak wysoko podciołem wracam do domu wk........ i jak widzę takie foty to nadzieja powraca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum