Wysłany: 2014-03-06, 22:36 Przekładnia hipoidalna - prośba o pomoc
Witam,
Wyczytałem na formu, że jeśli w Samuraiu powstaje hałas przy dodawaniu gazu podobny do tego w autobusach to prawdopodobnie jest to jakiś problem z przekładnią hipoidalną - tak przynajmniej zrozumiałem.
U mnie właśnie taki jest hałas przy dodawaniu gazu.
Co z tym można zrobić? Jak i gdzie naprawić w okolicy Warszawy.
Moim zdaniem warsztatów gdzie potrafią samodzielnie, zgodnie ze sztuką ustawić przekładnię hipoidalną to w Warszawie jest może z 10... Schody dla większości się zaczynają jak trzeba dobrać grubość podkładki pod wałek atakujący po wymianie łożysk na nowe :D
Tak samo jak turbosprężarki, przekładnie kierownicze itp. naprawiają ludzie w tym wyspecjalizowani... tak samo nie każdy wymieniacz ma przyrządy i wiedzę by ustawić dyfer. Ile warsztatów ma sprzęt by ocenić czy luz międzyzębny wynosi 0,15 czy 0,21 mm?
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-07, 11:16
KSikorski napisał/a:
Moim zdaniem warsztatów gdzie potrafią samodzielnie, zgodnie ze sztuką ustawić przekładnię hipoidalną to w Warszawie jest może z 10... Schody dla większości się zaczynają jak trzeba dobrać grubość podkładki pod wałek atakujący po wymianie łożysk na nowe :D
Tak samo jak turbosprężarki, przekładnie kierownicze itp. naprawiają ludzie w tym wyspecjalizowani... tak samo nie każdy wymieniacz ma przyrządy i wiedzę by ustawić dyfer. Ile warsztatów ma sprzęt by ocenić czy luz międzyzębny wynosi 0,15 czy 0,21 mm?
Mi bardziej chodzilo o diagnoze zrodla tych dzwiekow, ale nie sposob sie nie zgodzic z tym co napisales.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 274 Skąd: Wrocław/Zielona Góra
Wysłany: 2014-03-09, 22:55
Możesz sobie sprawdzić spoczynkowo z reduktorem na N czy to nie skrzynia. Mosty możesz sprawdzić odpinając wały. Przykładowo, odpinasz tylny i na samym przodzie jedziesz a potem odwrotnie. Z warsztatami jest tak, jak napisał KSikorski, jakość usług i poziom wiedzy jest żenujący. Mając manuala do smuraia możesz dużo więcej zrobić, niż nie jeden warsztat.
_________________ Nie ma za dużych kół, są tylko za słabe silniki, za szybkie przełożenia i za mało podcięte nadkola ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum