Witam, mialem taki objaw ze jadac autkiem powyzej 60 km/h zaczynalo sie świszczenie/wycie/dzwiek jakby lozysko na sucho chodzilo w okolicy reduktora, dzwieki ustepowaly po puszczeniu gazu, wygladalo mi to na łożyska w reduktorze wiec ja wemienilem ( oprocz igielkowych) i dalej to samo, sprawdzilem czy nie przenosi z przedniego i tylnego walu tych dzwiekow ale okazalo sie ze nie. Wycie napewno z reduktora albo ze skrzyni biegów. Moze mial ktos podobny problem i go rozwiazal czekam na podpowiedz. Pozdrawiam
w jakim stanie bieżnie po na których pracują igiełki ? pod palcem nie czujesz wyżłobień ? obadaj też igiełki w jakim są stanie... przyczyn wycia jest wiele, czasami mi się zdarza, że po wymianie łożysk i odesłaniu reduktora do klienta okazuje się, że dalej wyje... niestety łożyska igiełkowe i tuleje ślizgowe też mają tutaj znaczenie...
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Pewnie warto zajrzeć do niego. Może to jakaś pierdoła.
Dzięki slawok pozdrawiam!
Obawiam się kolego ,że to nie pierdoła ,łożyska i to możliwe ,że wszystkie...zależy jak długo jeżdziłeś na emulsji.(chyba ,że stał 2 tygodnie)
[ Dodano: 2011-12-07, 00:45 ]
slavok napisał/a:
w jakim stanie bieżnie po na których pracują igiełki ? pod palcem nie czujesz wyżłobień ? obadaj też igiełki w jakim są stanie... przyczyn wycia jest wiele, czasami mi się zdarza, że po wymianie łożysk i odesłaniu reduktora do klienta okazuje się, że dalej wyje... niestety łożyska igiełkowe i tuleje ślizgowe też mają tutaj znaczenie...
Kolego , co to są tuleje ślizgowe?(w reduktorze) Chodziło Ci o tuleje przesuwne ? Zwane przesuwkami , przez mechaników.?
Kolego , co to są tuleje ślizgowe?(w reduktorze) Chodziło Ci o tuleje przesuwne ? Zwane przesuwkami , przez mechaników.?
Chodziło mi raczej o bieżnie łożysk, złego słowa użyłem z tymi tulejami bo to nie jest wprasowane... na choinkach i kołach zębatych masz wewnątrz powierzchnie po której pracują igiełki łożyska, jeżeli czuć wyżłobienia (a robią się one zazwyczaj jak nie ma oleju tylko jakiś syf - igiełki działają wtedy jak rolki ścierne...) to będzie wyło, to samo tyczy się powierzchni wałków po których igiełki pracują.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
- 6306N
- 63/22
- 62/28 - 3 szt
to są kulowe... igiełkowe lipa możesz szukać na wymiar może gdzieś znajdziesz, ew wymienić same igiełki... koszt tych 5 łożysk kulowych to 200-250zł
Pomożemy, do symboli łożysk , które podał kol.Slavok powinien być na końcu symbol C3 lub C4. Najlepiej firmówki -koyo,ntn,nsk,fag...Zamienniki krótko " żyją" w reduktorze , nawet jak uda Ci się pięknie wymienić . Pozdr.
raczej c3 jak już z luzem ;) tomaszpopiela pierwsze to ja bym na twoim miejscu rozłożył ten reduktor i obadał stan tych bieżni bo nic ci po wymianie kulowych jak bieżnie będą jak tarka hehe, no i do wytargania jednego łożyska z dużego wałka przydaje się praska i taki ściągacz: http://allegro.pl/techwa-...1956017041.html bo trzyma je tulejka którą ciężko "wybić" w inny sposób, jak będziesz miał jakieś problemy to dzwoń w razie czego pytaj o nr. na PW.
Będę musiał kupić te wałki i zębatki nowe?
Nie ma na to jakiegoś sposobu?
Łożyska mają na sklepie ntn 200zł. styknie.
ntn będą ok.
co do bieżni wałków i zębatek to o ile nie są bardzo wytyrane to ja mam taki sposób może i jest on niezgodny ze "sztuką mechaniki" ale biorę papier wodny zaczynam od gradacji 600-800 kończę na 2500 i paście polerskiej i w ten sposób ściągam którąś tam setkę wyrytej bieżni, przy odpowiedniej technice można zrobić to tak iż w każdym miejscu będzie taki sam % "szlifu" w 70% taka regeneracja pomaga na wycie.
jak to już powyciągasz to wyczyść z oleum i zrób w miarę dokładne zdjęcia a ocenimy wzrokowo ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum