Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Silasowy szczur
silas 
świeżak

Wysłany: 2016-03-09, 21:44   Silasowy szczur

No cze :D
Jakoś tak za namową kolegi RR Łukasz, który jest także użytkownikiem tegoż zacnego forum dnia 6 Lutego Roku Pańskiego 2016 nabyłem drogą kupna Samuraia vel Szczura...
Wykosztowałem na niego 4,5tys polskich nowych złotówek ze zrobionym liftem na chamskich wieszakach, wyhamrowanych resorach i oponach 195/75/15 - w secie na zdjęciach, które jeśli masz słaby internet załadują się jutro :D lub wcale.

Trafił się takowy niedaleko od miejsca zamieszkania więc czemu nie... Do całości dostałem jeszcze drugi silnik, koło zapasowe i numer telefonu do żony byłego właściciela :D

Auto w chwili zakupu wyglądało jak na zdjęciach. Silnik dymi, zawieszenie tłucze, gaźnik wariuje i śmierdzi w środku niesamowicie gdyż ponieważ bo poprzedni właściciel -myśliwy - woził w środku psy i zwłoki tego co upolował... Rdzy za wiele nie ma bo poprzedni właściciel miał migomat...

Nie ukrywam, że są ładniejsze i nie ukrywam, że mój ładniejszy nie będzie :D
Szczur ma służyć do upalania, grzebania w błocie i dawaniu właścicielowi - czyli mi - radości przy minimalizowaniu zbędnych kosztów typu nowy lakier, wosk na myjni itd...

Plany są. Szczur ma jechać w teren i dawać sobie w nim radę. Coś już zrobione, coś w trakcie i coś też jest w planach. Pożyjemy zobaczymy - temat będę aktualizował w miarę postępu prac. Staram się robić wszystko we własnym zakresie - nie chcę kupować gotowych kitów - w miarę możliwości wszystko będzie home made. co z tego wyjdzie, ZOBACZYMY.

Pierwsze testy zakończyły się pomyślnie...

SEE YOU SOON

Kto by przypuszczał, że po tylu latach posiadania samochodu będę miał w końcu taki do którego większość części da się kupić w Castoramie :D
Ostatnio zmieniony przez silas 2016-03-09, 22:43, w całości zmieniany 2 razy  

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-09, 21:53   

jak za te pieniądze to całkiem dobrze się dziad prezentuje :-D jakieś zmiany/remonty w planach?

Robert77 
nowicjusz

Wysłany: 2016-03-09, 22:05   

Pieniążki dobre . Ja również tak myślałem , a tak do katowania w terenie , tu nie szkodzi że obetrę i lipa pochłonęło mnie te autko na maksa , zrobiona cała blacharka , zawieszenie , dodatki sratki :) Teraz to żona mówi że bardziej dbam o samiego niż o naszą osobówkę . Auto firmowe i nasza osobówka stoi pod chmurką a sami w garażu :-P . W terenie go nie oszczędzam ale i tak jak wrócę z taplania czy imprezki to myjka ciśnieniowa idzie w ruch , ładnie umyty wysuszony wraca do garażu i tak już u mnie trwa to prawie dwa lata :lol:

silas 
świeżak

Wysłany: 2016-03-09, 22:08   

dożek4x4 napisał/a:
jakieś zmiany/remonty w planach?

Si senior...
robi się snorkel - już wyspawany z kwasa kwestia przykręcenia, czekam na airbox z laminatu i...
robi się gaźnik Weber z żuka - potrzebna mi tylko uszczelka ssaka BTW ma ktoś takową uszczelkę bo nigdzie badziestwa dostać nie idzie...
robi się zderzak tył - będzie ciężki :D i będzie skończony może pod koniec tego tygodnia (braki czasu robią swoje)

zrobiła się elektryka - co i jak opiszę później...
wpadło trochę szmelcu do środka - o tym też później

plan na już do zrobienia to tarcze na tył, regeneracja przodu i wymiana przewodów - tył zaciski będą chyba z Alfy Romeo - tak żeby miało się co psuć :D

Robert77 napisał/a:
Auto firmowe i nasza osobówka stoi pod chmurką a sami w garażu :-P

no... mam to samo. Kia Sorento jak miała dobrze w garażu tak teraz moknie... Ale będzie drugi garaż dla Szczura w starej stodole. w zasadzie już mam miejsce tylko nie chce mi się gractwa wysprzątać :D

Kto by przypuszczał, że po tylu latach posiadania samochodu będę miał w końcu taki do którego większość części da się kupić w Castoramie :D

panrysiek 
nowicjusz

Wysłany: 2016-03-10, 00:11   

Za taki pinondz to bardzo fajne autko, zwłaszcza że na Simexach. Miłego taplania! :D

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-10, 15:29   

silas zderzak tył projekt własny czy jakiś a'la wzór?
ale miałeś farta że "...zrobiła się elektryka.." (sama?), a przy mojej sie trzeba było tyylee narobić..
no i pochwal się tym szmelcem

silas 
świeżak

Wysłany: 2016-03-10, 18:01   

zderzak wg projektu Łukasz RR, jak będzie to wrzucę foto... teraz tylko mam troche rurki fi70 x5mm i płaskownik 100x10 :) trzeba to wyciąć i pospawać.
Elektryka sama się niestety nie zrobiła. Pierwotny plan był na zrobione jej on podstaw - wywalić starą i zrobić nową jednak po dokładnym przeglądzie fabrycznej instalacji okazało się, że jest ona w bardzo dobrej kondycji. Plan się więc zmienił - wiązka wypatroszona, zaizolowana, styki/łączenia poprawione i wszystko dodatkowo wrzucone w peszle. Akumulator wrzucony na pake żeby nie przeszkadzał dolotowi powietrza i dorzucony bajer :D woltomierz :D w przyszłości przerzucić gniazdo bezpieczników nieco do góry i będzie GIT.
Największa przeróbka to tył bo tutaj rzeczywiście instalacja do tylnych świateł jak i same światła zrobione w zasadzie od zera... wiązka oświetlenia ucięta w połowie auta została wrzucona do środka i pociągnięte są nowe kable do nowych lampek LED. dołożony halogen LED 24W, ledowe podświtlanie tablicy...
ze szmelcu to kierownica i fotele.

wiązka

woltomierz

aku na pace i tył światła

mocowanie aku

hebel na ściance grodziowej

pupa

migacze przód, postój w lampach

kiera (bedzie zmieniona na ciut większą)

fotele

no i jakaś tam walka z konserwacją i odchamianiem...

podłoga od środka w baranku

utopiony :D

samiec kolegowy się też robi

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-10, 18:10   

jak aku poszedł na pakę i zwiększyła się długość przewodów...to zwiększyłeś też ich przekrój? żeby strata gdzieś się nie błąkała

silas 
świeżak

Wysłany: 2016-03-10, 18:40   

dożek4x4 napisał/a:
jak aku poszedł na pakę i zwiększyła się długość przewodów...to zwiększyłeś też ich przekrój? żeby strata gdzieś się nie błąkała

oczywiście.
wszystko wg prawideł sztuki elektryka :D

RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2016-03-10, 20:57   

Taaa snorkel się robi- będzie profi, zderzak na pewno będzie mocny bo taki ma być a wykonanie estetyczne a czy będzie się podobał to się zobaczy. Silas dobrze ci idzie z progresem w sztruclu.

W wolnej chwili - DOBRA ZABAWA :)

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-03-11, 11:47   

fajne są te światła z tyłu -gdzie je kupiłeś?

RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2016-03-11, 17:34   

podpowiem jako wtajemniczony że światła to obrysuwki z ciężarówki z homologacją, dostępne wszędzie za ok 15 zł szt na alle..drogo też są. montaż troszkę upierdliwy żeby równo wyszło ale efekt super. światła są diodowe.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-03-11, 17:37   

a one są z tyłu płaskie czy muszą mieć dziury na "bebechy" ?

Vector 
rozgadany

Wysłany: 2016-03-11, 19:57   

silas, Z czego te kubełki są? Bo to już drugi samurai w którym je widzę :->

RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2016-03-11, 20:56   

co do świateł to potrzebne do montażu jednej lampki są 3 otwory i 2 nity na fi 4mm i ok 10 mm długości:
-2 dziurki fi 4mm na nity montażowe
-1 dziurka na przewody (otwór ok 6mm pomiędzy 2 otworami na nity montażowe)

Silas dawaj foty snorkel'a !!!

silas 
świeżak

Wysłany: 2016-03-12, 17:03   

co do świateł...

kupiłem tu:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5782498272
w odpowiedniej ilości.
"bebechy" wiercone. 3x dziura 1 na kable 2 na nity lub wkręty (zależy co kto preferuje) na jedną obrysówke
podłączenie łatwe, instalacja na boczkach łatwa... trochę zabawy z przeciąganiem kabli ale wszystko do ogarnięcia.
co potrzebne?
- lampki obrysówki
- elektroniczny przerywacz do kierunków. Ja kupiłem na alledrogo z pasującymi pinami (trzeba troszkę gniazdo z ori przerywacza ociosać tylko)
- nity/wkręty + nitownica/śrubokręt
- wiertarka i wiertło
- miernik
- lutownica z cyną
- termokurczki i taśma materiałowa

aaa i ważna rzecz - trzeba zrobić ogranicznik klapy... bo połamie światełka inaczej - za bardzo wystają. zrobić można np. ze starego pasa jak ograniczniki w drzwiach... na nity, wkręty śruby... rzecz łatwa więc nie ma co pisać

kwestia przeciągnięcia kabli do budy to już każdy sobie skrobie. ja wrzuciłem intsalacje do wewnątrz za fotele i poprowadziłem kable na pace

pomysł:
http://www.samurai4x4.pl/...urai-sj,41.html
ja tylko zmieniłem kwestie kierunków bo po prostu jest łatwiej wsadzic przerywacz :D

kubły kupiłem z samca (z mocowaniami samcowymi) - ktoś sprzedawał (może ktoś z forum) ja kupiłem i takie są :D

dzisiaj skończony snorkel i zderzak tył - WYSZŁO MEGA!!! dzięki RR Łukasz! dalimy rade bo jest mega dobrze i mega tanio!

jeszcze brak airboxa wiec nie skonczone...

zderzak

MA KTOŚ USZCZELKĘ POD KOLEKTOR SSĄCU?????????????????????????????????? bo nowy gaźnik i nowy kolektor czekają :D

a co to? DRUGA SZTUKA?!?!?! :D:D:D

ps. dzisiaj połamałem zawieszenie z przodu... resory, wieszaki i stabilizator już nie działają jak trzeba delikatnie mówiąc... ale nie ma tego złego... awaria podstawą "tjuningu" :D JAKIE SPRINGI I AMORKI DAWAĆ? co do amorów to czytałem na przód tylne z vitary, a na tył tylne z lublina? dobrze czytałem?? springi z felicji kombi?? przód i tył czy tylko na jedną oś?? HELP

[ Dodano: 2016-06-11, 20:34 ]
coś się ruszyło...

wysoko?

nowe graty

no i gruga większa zabaweczka :D

Odpowiedz do tematu