Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
proszę o pomoc w wyborze simex czy duratrac a moze kumho ??
corsa 
rozgadany

Wysłany: 2014-09-12, 22:37   proszę o pomoc w wyborze simex czy duratrac a moze kumho ??

Witam jak w temacie zastanawiam się nad kupnem opon i zawężyłem krag poszukiwan do tych trzech modeli więc prosze tylko by już mi nie mieszać w głowie i nie wskazywać innych bo wiadomo kazdy chwali swoje natomiast chciałbym zapytac jakie mieliście doświadczenia z tymi konkretnymi oponami

pierwsza sprawa to tak na pewno opona musi sobie dawać radę w terenie bo po to jest samurai nie jeżdzę extremalnie(jeszcze) deliaktny teren droga ubita leśna
minimalne błotko wiem że simex bezdyskusyjnie jest najlepszy w teren i wszystko by było ok tylko samurai może być też używany w zimie jak będzie problem z dojazdem do domu przez żonkę a słyszałem opinie że simex w zimie to cieniutko i pierwsze pytanie to cieniutko z chamowaniem czy z właściwościami napędowymi również??

dlatego poszedłem w kierunku pozostałych dwóch opon i tak kumho 71 czy wrangler duratrack dlatego pisze ten post bo na forum vitary parę postów czytałem na ten temat a ma ktoś te gumy na samuraiu??
generalnie na forach zagranicznych chwalą je właśnie za właściwości jezdne w warunkach zimowych i podobno bardzo dobrze radzą sobie również w terenie(nie porównując oczywiście z simex-em)

no i kumho to w sumie chyba najmniej za mną przemawia choć niektórzy chwalą znajomy ma w pajero i daje rady i w zimę i w błotku delikatnym
a to są przykładowe linki do opon

duratrack: http://allegro.pl/goodyea...4533587157.html

kumho: http://allegro.pl/kumho-k...4579992251.html

simex: http://allegro.pl/235-70r...4573133323.html
http://allegro.pl/235-75r...4580130302.html

i jeszcze jedno dlaczego jest aż taka róznica w cenie nalewek simexa czy one bardzo się różnią jakością zaznaczam że robię może 1000 km rocznie max
więc nie martwię się o zużycie

i ostatnia rzecz czy taki rozmiar opon mianowicie 235/75 wejdzie do mojego samca teraz mam takie tylko szosowe i mam bardzo duży zapas do nadkola i o nic nie trze proszę zobaczyć na zdjęcia mojego samuraia i ocenić fachowym okiem

Z góry dziękuje za pomoc i zapraszam do dyskusji

a byłbym zapomniał felga nie jest oryginalna jest to bodajże mengels czy jakoś tak 7'

galeria http://imgur.com/a/h8JUz#0
Ostatnio zmieniony przez corsa 2014-09-19, 23:45, w całości zmieniany 2 razy  

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-09-13, 10:17   

A wiec tak ja Mam chyba te opony Simex z krakowa juz mam je dwa lata i nic sie z nimi nie dzieje nawet nie pamietam kiedy sprawdzalem powietrze w nich :-P co do jazdy wiadomo Simex to opona z bieżnikiem traktora i nawet na mokrej nawieszchni (- leci sie jak na szmacie) wiec trzeba brac to pod Uwage ale z drugiej stron znow kto szybko jedzi Suka :mrgreen: w terenie Simex nie ma konkureta ale oczywiscie jak jest bloto to OKI ale jak jest Piasek hmmm to jak nacisniez gaz to sie dokopiesz do wnetrza ziemi :-P zakopuja sie kostrukcja lopatkowa hehehe :-P wiec jak mowisz ze bedziesz jedzil po lekim ternie to mysle ze te oponki Goodyear spelnia Robote az za bardzo i napewno beda bardziej cywilizowane niz Simex a bieznik jest dosyc uniwersalny ibedzie dobrze wyzucal bloto i nie bedzie sie zakopywal w piasku no i nie bedzie szumiec jak szalony :mrgreen:

Wiec ja stawiam i radze ci kupic te Goodyear Wrangler Duratrac 235/75/15 :mrgreen:

Co do rozmiaru mozesz smialo kupowac ten rozmiar wedzie bez problemu :mrgreen: i nie powino ocierac nigdzie no i poprawi to napewno stabilnosc Suki bo na tych kolach Od Malucha to zaliczyc boka to nie problem :shock: :cry: :mrgreen:

co do Kumho KL71 rozne opinie slyszalem jedni bardzo chwala drudzy mniej ale nie wypowiem sie o tej Oponie :-P

Pozdro i mam nadzieje ze troche Pomoglem ci wyborze :mrgreen:

Gorbi 
rozgadany

Wysłany: 2014-09-13, 15:11   

Mialem podobny dylemat wiec Ci namieszam proponujac Ci General Grabber AT2 lub BFG Goodrich All Terrain (ewentualnie Mud Terrain). General Grabber jest swietna opona wielosezonowa w przystepnej cenie. Ja do swoich terenowek zapodaje BFG bo bede je wykorzystywal bardziej w terenie.

corsa 
rozgadany

Wysłany: 2014-09-13, 18:09   

no właśnie ale czytałem sporo na forach z za wielkiej wody gdzie bfg był bardzo długo uważany za najlepsza oponę że ten wrangler duratrack jest teraz lepszy dlatego pytam o opinie czy ktoś już ma bo ciężko znaleźć na forum
a jeśli chodzi o wypowiedz death 1985 znaczy że moje koła są od malucha??
też rozmiar 235/65 :))
matadory jak to ładnie brzmi hehe

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2014-09-13, 19:13   

Ja mam takie w rozmiarze 225/75/R15

z takim bieżnikiem

i są ok.

Są dość ciche ale większego rozmiaru juz bym nie pakował, według mnie to już max bez grzebania w przełożeniach. Ja jestem zadowolony. W PIASKU ROBIA DOSKONALE :mrgreen:
A tak wyglądaja na autku

corsa 
rozgadany

Wysłany: 2014-09-14, 01:14   

ok to są wranglery tylko AT-ki ja raczej myślę o duratrackach to jest Delikatny ale jednak MT jak w linku ma ktoś takięe z forum?

[ Dodano: 2014-09-16, 16:54 ]
więc nikt na forum nie ma tych opon?? żeby napisac opinie o nich jak się sprawuję w terenie bo na forum vitary pisali że w zimie są chyba najlepsze z wszystkich MT jak to się ma do samuraia wie ktoś??

[ Dodano: 2014-09-22, 18:11 ]
Tak się zastanawiam...bo poprzedni właściciel napisał mi że były w nim zainstalowane poprzednio opony Boogery 32.5' SIC!!
i tylko lekko ocierały więc 31' powinno mi spokojnie wejść i teraz pytanie czy to nie będzie za dużo na samuraia??
Czy coś się będzie urywało/ukręcało??
Dodam że samiec przejedzie może rocznie 400-500 km więc zbytnio nie będzie eksploatowany, natomiast będzie ciągał za sobą przyczepę/wóz z drzewem
czy przez to dodatkowo będą półosie obciążone i te 31' jeszcze pogorszą sprawę czy raczej nie??

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2014-09-22, 21:20   

Jak juz wchodzisz 31 i ukrecania pol osi to moge tylko powiedziec ze jest sporo tematow na ten temat na forum :D
Szybko ci to streszcze. Pierwsza sprawa, na 31 seryjny samurai nie bedzie jezdzic. Potrzebujesz przelozenia w mostach 5,125 albo wymienic reduktor na 4.16 - wtedy bedzie spoko. Nie wiem czy to masz nie wczytywalem sie 8-)

Na 31 ludzie jezdza i nie ukrecaja, ale sa tez tacy co ukrecaja :) Piszesz ze lekki teren tak wiec tym bym sie nie przejmowal, powinno byc ok.

Co do bierznika, mysle ze czy wezmiesz tego goodyeara czy kumho to jedna i druga sprawdza sie. Wiec tutaj kieruj sie kwestia gustu wg mnie. Kumho maja bardziej agresywny.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-09-22, 21:32   

Ja teoretyzuję tylko:
nie wziął bym 31 cali, bo jak ma jeszcze ciągać przyczepki to mocy nie wystarczy i nie będzie jechać chyba że na 1 czy 2 tylko. Poza tym jak rocznie chcesz robić 400-500km to moim zdaniem niepotrzebnie dzielisz włos na czworo i podzielam zdanie Pacmano - co byś nie wziął będzie dobrze. Co najwyżej jak Ci w zimie trakcji braknie to założysz sobie łańcuchy. Rekomenduję więc wybór tańszych/bardziej dostępnych/ładniejszych :)

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2014-09-23, 00:52   

Dodam swoje 3 grosze.
Wybacz Airgaston:-P miałem w życiu wiele opon bo kilka lat już bujam się na terenówkach i największą porażką z jaką miałem do czynienia w kwestii opon typu AT to właśnie GY z bieżnikiem Wrangler AT/R. W mojej opinii były w porównaniu do innych wybitnie śliskie na mokrym asfalcie (jak je założyłem do Frontery to byłbym przez to zaliczył rów) i nie ma kompletnie jazdy po ubitym śniegu, w zamian za to jadą bardzo gładko i cichutko, małe opory toczenia.

Co do kwestii pozostałych to Pacmano wyjaśnił jak to jest z 31" ukręcić można nawet na 29" zależy czy jeździsz z głową. Ja ukręciłem oba przeguby właśnie na 31" ale przez swój błąd, można natomiast jeździć i nic nie rozwalić, da się? - da ale jak nie dłubniesz reduktora albo mostów to zapomnij a o przyczepie to już nawet nie mówię.

Osobiście wybrał bym Duratrac choć praktycznej wiedzy w temacie tej gumy nie posiadam, o Kumho słyszałem wyłącznie pochlebne opinie ale jednak oko ucieka mi w kierunku GY tym bardziej jeśli ma to latać po śniegu. Na dniach zmieniam oponki we Frocie na Kumho ale niestety nie KL71 więc i tak nic więcej nie wniosę do tematu.

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2014-09-23, 08:42   

To i ja dodam 3 grosze. Nie znam się totalnie na oponach :) ale kolega ma kl71 i jest bardzo zadowolony. Jeździ na ryby i nie raz przejeżdża przez większe błotko i mówi, że dają fajnie rade. Do tego na asfalcie są wg. niego ciche. Ot to tyle :)

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2014-09-23, 08:53   

To i ja dodam swoje 3 grosze:

KL71 - Kolega mial w swoim UAZie i narzekal ze w terenie nie robia dobrze, kupil silverstony Extremy i jest w niebo wzięty, przy czym on uprawia turystykę błotno przeprawową i tam bierznik al'a Simex robi robotę.

Jak planujesz jeździć więcej po piachach i troche po błocie to bym się pchał w KM2 lub kopie KM1.

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-09-23, 09:07   

Kumpel miał kl71 w terrano, jak były nowe, to robiły całkiem nieźle, ale ten stan trwał zaskakująco krótko, strasznie szybko mu się te opony starły, chociaż tyranem jakichś dużych przebiegów nie robi :roll:

corsa 
rozgadany

Wysłany: 2014-09-23, 16:47   

Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc więc tak jeszcze nie podjąłem ostatecznie decyzji ale myśle że zrezygnuje z 31'
Co prawda mam w planie zmienić przełożenia na 4:16 ale wiecie nie wszystko na raz bo by mnie żona utłukła :)
więc zostaje przy rozmiarze 235/75 i chyba skłaniam się na duratrac-i bo jak pisałem nie będę szalał w błocie po klamki, a z tego co wyczytałem
to w lekkim błotku dają radę..tylko zastanawiam się czy na moją felgę chyba mam 8' nie jestem pewien bo nie pisze nigdzie na feldze albo nie mogę znaleźć
to taka oponka nie będzie za wąska?? mam nadzieje ze nie....ale może ktoś ma taki sam rozmiar felgi i podobną oponę i jak to wygląda??

Spróbuję jutro podzwonić i może uda mi się zamówić oponki..w przyszłym tygodniu wracam do kraju więc porobię parę fotek i wrzucę do siebie na profil....
Raz jeszcze dziękuje za pomoc i zapraszam do dalszej dyskusji....

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2014-09-24, 00:23   

Krzykku i dlatego właśnie te wranglery używam latem. Na zime mam general grabbery AT2 nówki które maja ze 14mm bieżnika :mrgreen:

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-09-24, 19:52   

A ja dorzucę od siebie i z kilkuletniego doświadczenia wiem że nie ma opon do wszystkiego :mrgreen: Jeśli chcesz jeździć w zimie i w lecie po twardym, teren ale bez wielkiego błota nie daj boże po deszczu w górach. To kup sobie AT ale jak chcesz śmigać w terenie i nie bać się że siądziesz byle gdzie to bezdyskusyjnie MT.
Ja to próbowałem na własnej skórze. AT nie robi w terenie w cale jeśli jest mokro to nawet na podjazd po trawie nie wyjdzie.
ale w zimie daje radę bez problemu. (doradzono mi AT ale teraz bym kupił zwykły szajs wielosezonowy za połowę ceny)
MT z kolei w zimie na twardym śniegu jeździ jak na lodowisku ale w błocie pośniegowym idzie idealnie. Po asfalcie huczy i spalanie wzrasta.
reasumując -musisz mieć dwa komplety kół i koniec. Ja tak mam i skończyło się moje biadolenie.
Zmieniam w zależności od potrzeb.
Opony testowane w górach. Dojazdy do pracy, leśne drogi, trakty zrywkowe itp.

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-09-26, 10:44   

kup sobie jakieś opony 28-29cali nie ma co się pchać w takie wielkie zwłaszcza że masz benzyne i to już przyczepe będzie ciągnąć słabo porównując do diesla. Co do opon w zime na każdym prawie MT jest masakra zwłaszcza na simexie bo kiedyś nie mogłem wychamować na nim to w słup się władowałem ( na szczęście LR discovery). Te wlanglery są fajne bo to niby nie do końca MT ale na zime sobie radzi. Kup sobie opony szerokie ale nie aż tak wysokie bo na asfalcie jest tragedia :D. ja mam u siebie 235/60 R16 dakary latem do późnej jesieni potem zmieniam na 215/70 R16 Nokiana Hyperbarykitta czy jakoś tak

corsa 
rozgadany

Wysłany: 2014-09-26, 17:12   

Więc tak decyzja podjęta...
Wybrałem Duratrac....niestety albo na szczęscie (bo jeden dylemat z głowy) nie ma mniejszego rozmiaru niż 235/75
ale z kupnem to już przygoda u dwóch sprzedawców zamówiłem po czym za jakieś 3-4 h mail że niestety niedostępne w tych pieniądzach i sprzedać mi mogą 2 sztuki w promocji a 2 za 580 ZŁ :)))
ale na szczęście kupiłem już komplecik fakturka już przyszła a gumy będą jutro najpóźniej w poniedziałek....
ja w czwartek wracam do domu pojeżdze trochę popstrykam zdjęcia i zdam relację

A wie ktoś jakie ciśnienie optymalne jest na tych oponkach w teren a jakie na czarne??

Pomimo zakupu zapraszam do dalszej dyskusji...

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-09-26, 19:26   

Ja u siebie pompuje od 2,2 do 2,5 jest twardo ale tragedii nie ma . W teren 1,2-1,6 może ktoś inny tez ma jakieś doświadczenia związane z ciśnieniem to niech się podzieli :D

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-09-28, 19:31   

W błoto i śnieg najlepsze niskie ciśnienie czyli 1.5-1.6 :-)

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-09-28, 21:15   

Trudno to nazwać niskim, skoro instrukcja zaleca na czarne po 1,4 bara.
Niskie to jest 0,5 :mrgreen:

Odpowiedz do tematu