Jak podłaczyc wentylator chlodnicy z czujnikiem zwartym na zimno a rozwartym na gorąco?
czy trzeba jakis specjalny przekaznik??czy mozna to zrobic na np. takim: http://allegro.pl/przekaz...4608193268.html
Ale czy ty pewny jesteś że czujnik zwarty jest na zimno, to trochę niema sensu bo komplikuje układ i powoduje że trzeba puszczać zasilnie wentylatora przez dodatkowy wyłącznik, albo przekaźnik.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lut 2014 Posty: 208 Skąd: PAROLE
Wysłany: 2014-10-08, 07:58
na sto procent jak podlączam uklad pod zimny czujnik wentylatory chdza a jesli czyjnik wkladam do gotujacej sie wody wentylatory sie wyłączają
"moziembl " ale czym sie rózni ten przekaznik co ja podałem od tego co ty podałeś?? i jak go podłaczyć bo szczerze mówiuąc z elektryki trochu jestem noga
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-10-08, 08:56
Różni się delikatnie konstrukcją, te, które wkleiłeś nie mają styku NC.
Najłatwiej zrobić na takim przekaźniku, jak wkleił @moziembl, przez czujnik dajesz sterowanie przekaźnikiem, a wentylator podpinasz na NC (87a).
Edit: jednak po zastanowieniu to jest do dupy, przekaźnik musiałby mieć cały czas zasilaną cewkę, żeby rozpinać wiatrak.
Weź wywal ten czujnik i kup coś normalnego
To jest "normalny" czujnik. Co prawda częściej można je spotkać np w żelazku niż w aucie, ale jak się wyrywa ze szrotu przypadkowe części, to nie można mieć wszystkiego plug&play
W sumie bez większej różnicy czy będzie cewka cały czas pod prądem. Amper więcej nie gra roli (przy sprawnej instalacji). I tak są zapięte przekaźniki od komputera i pompy.
Jest rozwiązanie można dać drugi przekaźnik, który cewkę będzie miał podpiętą pod stacyjkę, a przekaźnik będzie podawał plus na przekaźnik wykonawczy od wiatraka, ale jest to co najmniej dziwne rozwiązanie choć będzie działać.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Ostatnio zmieniony przez moziembl 2014-10-08, 12:50, w całości zmieniany 1 raz
Miałem na myśli to, że po zgaszeniu silnika przekaźnik też będzie musiał rozpinać wiatraki
W czasie pracy to żaden problem.
Jak weźmie prąd do wiatraka "po stacyjce", to nie trzeba ich rozpinać po zgaszeniu silnika.
Co prawda puszczanie takiego prądu przez stacyjkę nie wyjdzie jej długookresowo na zdrowie, ale zawsze można tam dać kolejny przekaźnik (jeżeli daje się na potrzeby rozrusznika, to można i na inne potrzeby)
Rada:
Rysować sobie schemat podczas motania, bo potem serwis tego to tylko "wyrwać chwasty i zacząć od nowa".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum