Wysłany: 2012-10-25, 09:48 Opony 215/75 do "fabrycznego" samuraia
Witam!
Jak w temacie - posiadam samuraia 99r. na fabrycznym zawieszeniu - tzn. nie jest podniesiony i zastanawiam się czy podejdą opony w rozmiarze 215/75. Nie chcę żeby coś mi obcierało przy skręcie itp. Do tej pory jeździłem na oponach 205/70 i było ok.
Pozdrawiam.
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2012-10-25, 10:19
Wszystko zależy od felg, ja mam takie kapcie tyle że MT w SJ410 na odsadzonych felgach, jakie dokładnie ono jest nie wiem, ale nic nie obciera o resory co więcej jest zapas, o nadkola przy pełnym wykrzyżu też nic nie sie nie ociera.
Mi przy dłuższych wieszakach, ale klapnietym resorze (mniej więcej wyjdzie wysokość serii) wchodzą 225/75r15 na styk, tak więc 215/75 nie powinno być najmniejszego problemu
Witam, proszę o poradę, jak opony MT 215/75 wpływają na moc seryjnego 1.3 69KM Samuraia? Mam obecnie założone 205/70 AT-ki i w niektórych miejscach na asfalcie muszę załączać pierwszy bieg, takie podjazdy...
Załączenie 4l na asfaltowym 300m odcinku z zakrętami nie bardzo - szkoda napędów. Odcinek pokonywany min. 2 razy w tygodniu. Wolałbym się dowiedzieć czy kapcie MT 215/75 właśnie nie spowodują spadku mocy takiego, że będę musiał załączyć reduktor na suchym :)
Wysłany: 2012-11-04, 21:22
możesz załączyć 4L z rozpiętymi sprzęgiełkami (jeśli masz sprzęgiełka, a nie zabieraki) i śmiało po tym asfalcie poginać. Swoją drogą to musi być jakaś mega stromizna skoro na asfalcie na seryjnych oponach nie chce iść Samczyk. Albo może to nie problem opon tylko sprzęgło się kończy, zły stan ogólny innych elementów napędu...
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2012-11-04, 21:31
Oj są takie podjazdy, tu u mnie np. kilka jest takich że na 195/80 na jedynce tylko wyjdzie a nie wspomnie juz o 225/75 . . . dzis kilka takich gurek zaliczylem, długie i strome jak diabli.
Dzięki za podpowiedzi, widzę, że forum żyje i ma się dobrze:)
Ogólnie podjazdy są całkiem strome, ludzie w w autach osobowych gotują chłodnice po wyjechaniu na górkę. Chyba ostatecznie skłonię się ku mniejszym oponom (195/80) i w sytuacji extremalnej będę stosował moje dotychczasowe auto terenowe typu Ursus C330 do transportu drzewa.
Zapytam ostatecznie o wrażenia z jazdy po zmianie rozmiaru opon z 205/70 na 215/75, czy przerabiał to ktoś i jakie wrażenia w mocy?
@ Lexx dzięki za info - pójdą mniejsze gumy, w górkacha każdy KM się liczy:)
@ SamNaSamZSam - auto w pełni jest sprawne, tyle że pasażer,piła, zapas paliwa + skrzynka brona do pracy robi różnicę w wadze i mocy auta. Nie ma potrzeby dokładania kolejnych kg w oponach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum