Wysłany: 2014-11-03, 19:58 Kilka pytań odnośnie mojego samca
Witam wszystkich, przez ostatnie dni trochę grzebnąłem przy samcu, zrobiłem to i tamto, była pierwsza jazda w dość wymagającym terenie, ale jest jeszcze kilka rzeczy. I tu proszę Was o odpowiedzi na kilka pytań.
- gdzie wpiąć linkę prędkościomierza (skrzynia, reduktor) i jaką kupić, poprzedni właściciel wykończył 2 w przeciągu miesiąca, są jakieś niby mega wytrzymałe na alledrogo chyba za 99 pln
- jaki olej do reduktora (4,16)? dziś zlałem, była niewielka ilość białego kondensu, ewentualnie gdzie uszczelnić by nie pił wody
- w samcu są resory Mazura HD, z tyłu z prawej strony poszła dolna laga (ta najkrótsza) - co proponujecie z tym zrobić
- z lewej kuli przy moście leci biały kondens wody z olejem, kropla na 3 godziny, sprawdzałem olej w moście, jest stan i jest czysty, czy czas się tym zająć?
- czy ma ktoś może wymiary łożysk altka - chciałem je już mieć na stanie, zanim rozbiorę, wyją niemiłosiernie
- gdzie nabyć krzyżak kolumny kierownicy - dostał luzu + luz na przekładni i robi się na kierownicy tragedia
To chyba tyle z najważniejszych rzeczy, z góry dziękuję za informacje, jeśli ktoś mi poświęci czas i chęci na odpisanie, pozdrawiam.
Wysłany: 2014-11-03, 20:58 Re: Kilka pytań odnośnie mojego samca
ghostrider78 napisał/a:
gdzie wpiąć linkę prędkościomierza....
.... gdzie uszczelnić by nie pił wody
te dwa fakty jeden pod drugim nic Ci nie mówi?
Linkę wpinasz do reduktora.. oprócz tego możesz extra ściągnąć kapturek z odpowietrzenia (góra reduktora) i nadziać nań wężyk. Tu lepszym rozwiązaniem byłoby ściągnąć reduktor wydłubać odpowietrzenie i nagwintować otwór... następnie wkręcić rurkę i wężyk. Chodzi o to że jak ściągniesz odpowietrzenie zostanie Ci bardzo mały cycek, z którego wąż się może zsunąć.
ghostrider78 napisał/a:
- w samcu są resory Mazura HD, z tyłu z prawej strony poszła dolna laga (ta najkrótsza) - co proponujecie z tym zrobić
kupić u Mazura
ghostrider78 napisał/a:
- z lewej kuli przy moście leci biały kondens wody z olejem, kropla na 3 godziny, sprawdzałem olej w moście, jest stan i jest czysty, czy czas się tym zająć?
Tak, szkoda przegubu. Rozebrać i złożyć na nowych uszczelnieniach i nowym smarze.
ghostrider78 napisał/a:
- czy ma ktoś może wymiary łożysk altka - chciałem je już mieć na stanie, zanim rozbiorę, wyją niemiłosiernie
Mogę ci opchnąć oryginalny altek z nowymi szczotkami, łożyska ok za 50pln + przesyłka
ghostrider78 napisał/a:
- gdzie nabyć krzyżak kolumny kierownicy - dostał luzu + luz na przekładni i robi się na kierownicy tragedia
Intercars, a luz na przekładni zlikwidujesz śrubką z kontrą. Poluzowujesz kontrę, wkręcasz śrubę (z czuciem), zakręcasz kontrę. Zanim wyjedziesz na drogę sprawdź czy kiera chodzi płynnie.
rada -co do altka wywal go i włóż większy
rada -co do kolumny i krzyżaka pasuje z malucha ale najlepiej wywalić to wszystko i wspomaganie założyć
- co do kuli to możesz nie mieć tak kolorowo bo : możesz mieć wytartą półoś i uszczelniacz i tak nie będzie trzymał, wytartą tuleję trzymającą półoś efekt ten sam co wyżej.
Panowie, potrzebuję pilnie wiedzieć, jaki jest rozmiar łożysk w orginalnym altku samuraja, może ktoś ma spisane, lub ma altek w tej chwili rozebrany, please pomóżcie
jak już zaczynasz grzebać przy ataku to nie zapomnij o nowej tulei rozprężnej to jest bardzo ważne, bo pewnie będziesz chciał wymienić łożyska ??? tylko ASO lub może Allegro jeżeli nie to oryginalna nowa jej wymiar to 54 mm.
Witam wśród żywych. Dziś zaliczyłem rów samcem na dojazdówce po asfalcie, przy 70 km/h zablokowało mi przednie prawe koło, reszty nie muszę opowiadać - jeszcze teraz mi się łapy telepią. I tu pytanie do Was, czy może to być od łożyska koła? Jest spory luz, nie bardzo dawało znać o sobie - czyli nie huczało itp. Jutro to rozbiorę - obydwie strony, ale chciałem poszukać już części, więc czekam na Wasze odpowiedzi, dzięki.
jeżeli masz zbyt duży luz na kole to możliwe ze łożysko się rozsypało i zablokowało ci koło . wymień odrazu oby dwa no i oczywiście nowy uszczelniacz dobry smar bedzie latać ja ta llala num łozysk znajdziesz tutaj:
Kurcze, bardziej mi to pasuje na zgruzowany przegub, kręciłem teraz kołem i nic nie słychać, łożysko by dawało jakieś znaki
Ogólnie rano przy jednym nawracaniu zblokowało mi coś i nie mogłem skręcić w lewo, ale coś przeskoczyło i poszedł
2x LM300849/LM300811 na jedno koło. Jak chrobotało na rozpiętym przodzie to nie mógł to być przegub. Potrzebny ci będzie klucz 50 nasadowy/rurowy. Robota prosta max 30min na koło. Łożyska są tanie - polecam zrobić od razu drugie koło jak nie wiesz w jakim stanie łożyska. A żeby sprawdzić luz musisz poszarpać kołem (ciągniesz za spód pchasz za górę i odwrotnie) luz na pewno jest. Kręceniem nie sprawdzisz żadnego luzu.
heh, Duży - dzięki, wiem jak sprawdzić luz, 20 lat dupie przy mechanice i elektronice - bardziej chodzi mi od czego mogło to koło się zablokować, bo nie wydaje mi się że od łożyska, jak wspomniałem wcześniej - dziś rano po głębokim skręcie w prawo, nie mogłem skręcić w lewo - coś przyblokowało. Pożniej puściło i było git. Sorki że dupę zawracam, ale z samochodami 4x4 mało miałem styczności, szczególnie z mostem na kulach. Może ktoś coś miał podobnie, musze jutro rano graty pozamawiać, a nie mam kiedy rozebrać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum