Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Myszon
2015-01-28, 07:47
Zapiekanka makaronowa by Myszon
Myszon 
niby że szefo


Pomógł: 6 razy
Wiek: 45
Dołączył: 28 Kwi 2006
Posty: 868
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: 2015-01-27, 20:39   Zapiekanka makaronowa by Myszon

Zapiekanka makaronowa by Myszon


Składniki:

-Makaron (świderki lub wstążeczki)
-0,5kg mięso mielone (ja preferuje z łopatki)
-30dkg pieczarek
-1 Cebula
-1 Papryka czerwona
-1 Śmietana 18%
-1 Śmietana 30%
- Czosnek 3 ząbki
- Zioła prowansalskie
- Ketchup pikantny
- Majonez
- Pieprz Cayenne
- Ser żółty
-sól, pieprz wiadomo :-)

Sposób przyrządzenia:

Najpierw siekamy cebulkę i wrzucamy na patelnie wcześniej podlewając lekko olejem. Po kilku minutach jeśli się delikatnie zeszkli dosypujemy do cebuli 0,5kg mięsa mielonego. Trzeba dobrze rozgnieść i wymieszać widelcem aby mięso się nie posklejało w breje. W międzyczasie obieramy pieczareczki i kroimy na kawałeczki (w kostkę). Wsypujemy pieczarki na druga patelnię (na masło) i dusimy. Tu się pichci a my nastawiamy gar wody na makaron (w moim przypadku pół paczki wstążeczek nr 13 z Lubelli :-) ). Ok pichci się dalej więc nie ma co stać jak stróż w boże ciało tylko trzeba kroić paprykę czerwoną w kostkę. Czas przemieszać obie patelnie i jedziemy z sosem. Do kubeczka na herbatę wlewam do połowy śmietanę 18% i jakieś 3 łyżki stołowe 30tki, dodaje jeszcze 3 łyżeczki majonezu kieleckiego oczywiście następnie wsypuje na oko zioła prowansalskie, sól, świeży pieprz z młynka i wciskam 3 ząbki czosnku - mieszanko i odstawiamy na bok. Czas przemieszać patelnie ale najpierw solim i pieprzym mięso na patelni nr.1 oraz dosypuje trochę ziół prowansalskich i pieprzu cayenne. Jeśli już odparowała woda z pieczarek wykładam je do miseczki a na patelnie wskakuje papryka na ten sam zabieg duszenia. Na sam koniec zabawy z mięsem i cebulą na jedynce dodajemy trochę ketchupu pikantnego mieszamy - to by było na tyle.

Przygotowujemy jakiś żaroodporny półmisek, dobrze jest przesmarować go od wewnątrz masłem. Rozkładamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron warstwa mięsa mielonego, pieczarek i papryki. Druga warstwa makaronu, mięsa, pieczarek i papryki. Na koniec polewamy to wszystko sosem śmietanowo czosnkowym a na wierzchu ser żółty jak na pizze.

Półmisek wjeżdża na 15-20min do piekarnika (u mnie piekarnik gazowy 20min). Nie czekamy aż się zarumieni ser bo będzie za bardzo spieczone.

Smacznego! :-D

EDIT:

Makaron nie wstążeczki tylko kolanka ozdobne nr33 i to takie: sorki za pomyłke
_________________
Suka 1.6 16V Kajman 31", 5,125, Springi, DW 10000lbs, sprzęgło FSO Dron Kielce
Ostatnio zmieniony przez Myszon 2015-02-03, 21:20, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Zawias 
Expert



Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 2449
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-27, 20:51   

No to mamy miejsce do wrzucania swoich przepisów.
_________________
Czasem wiarus - ogólnie Dziadek
 
     
Art 
rozgadany


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 118
Skąd: Piastów
Wysłany: 2015-01-27, 20:53   

No kurcze! Z tobą to człowiek nie zginie! Myszon!
Zlot zorganizuje, można polatać po bagnach, posłuchać muzyki oraz... najeść się! : )


Mam nadzieję że kolejny post w tej sekcji to będzie przepis na survivalową świeżonkę w wykonaniu kolegi Jaszczura.
Jaszczur wywołuję Cię! :lol:
 
     
stachura44 
pomocnik mechanika


Pomógł: 8 razy
Wiek: 73
Dołączył: 14 Lut 2014
Posty: 456
Skąd: Abc
Wysłany: 2015-01-27, 21:19   

Zeby ser sie nie spiekl i jedzonko nie bylo za suche proponuje przykryc alu folia i zdjac ja z 5 min przed koncem pieczenia wtedy ser sie lekko zarumnieni a reszta bedzie soczysta ;-)
 
 
     
Uh Lala 
mechanik



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Mar 2014
Posty: 581
Skąd: WWA
Wysłany: 2015-01-27, 21:22   

No rozwalacie mnie :D to ja chcę kącik ogrodniczy w wykonaniu Yenka i kącik propozycji strojów na każdą okazję :D :D

[ Dodano: 2015-01-27, 21:23 ]
A poważnie to fajny pomysł :)
_________________
...Wilczyca...
 
     
yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE



Pomógł: 19 razy
Wiek: 38
Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 1476
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2015-01-27, 21:26   

Dzięki :-D Lala
 
     
Myszon 
niby że szefo


Pomógł: 6 razy
Wiek: 45
Dołączył: 28 Kwi 2006
Posty: 868
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: 2015-01-28, 07:57   

Art napisał/a:
No kurcze! Z tobą to człowiek nie zginie! Myszon!
Zlot zorganizuje, można polatać po bagnach, posłuchać muzyki oraz... najeść się! : )


Mam nadzieję że kolejny post w tej sekcji to będzie przepis na survivalową świeżonkę w wykonaniu kolegi Jaszczura.
Jaszczur wywołuję Cię! :lol:

Zginie zginie, ale pojedzony :-)
_________________
Suka 1.6 16V Kajman 31", 5,125, Springi, DW 10000lbs, sprzęgło FSO Dron Kielce
 
     
Uh Lala 
mechanik



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Mar 2014
Posty: 581
Skąd: WWA
Wysłany: 2015-01-29, 12:17   

:) Zrobilam, pozostało wstawić do piecyka. Ciekawe czy będzie dobre..
_________________
...Wilczyca...
 
     
slavok 
Specjalista



Pomógł: 28 razy
Wiek: 39
Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 1492
Skąd: KWA
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-01-29, 22:09   

no iiiiii???
_________________
La vie en rose :)
Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.
 
     
Uh Lala 
mechanik



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Mar 2014
Posty: 581
Skąd: WWA
Wysłany: 2015-01-29, 22:30   

Smaczna, trochę pracy jest, ale można sobie przed imprezką przygotować i tylko wstawić do piecyka. Ciężka jest, bo i grzyby i czoch i papryka, ale te smaki jakoś się miksują i taki "nowy" wychodzi :)
_________________
...Wilczyca...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum owner .::Myszon::. Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.