Wysłany: 2011-01-27, 11:02 Sonda lambda suzuki Sj413
Witam mam takie pytanie czy bez sondy lambdy jest możliwe precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej. Nie za bardzo się orientuje w tym temacie
Sonda lambda - pozwala na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej.
ma za zadanie mierzyć poziom tlenu w spalinach, który odzwierciedla efektywność spalania mieszanki paliwowej w cylindrach. Sygnał z sondy lambda trafia następnie do sterownika silnika, który na tej podstawie reguluje skład mieszanki. Warunkiem poprawnej pracy sondy jest rozgrzanie jej do odpowiedniej temperatury.
Niesprawna sonda lambda powoduje przekroczenia dopuszczalnej wartości emisji spalin. Innymi negatywnymi skutkami niesprawności sondy lambda jest znaczny wzrost zużycia paliwa sięgający nawet 50 procent oraz obniżenie mocy silnika. Żeby zapobiec takim niekorzystnym sytuacjom zaleca się kontrolę sondy lambda co 30 tys. kilometrów.
Na zużycie sondy lambdy wpływ ma środowisko, w jakim pracuje. Poddawana jest ona stałemu obciążeniu termicznemu, chemicznemu i mechanicznemu,
- Zużycie sondy przyspieszają także cząsteczki oleju lub wody , które w różny sposób mogą przedostawać się do układu wydechowego
bez sondy lambda nie mozna mowiic wiec o precyzji
jak masz miernik mozesz sprawdzic czy dobra
sonda kosztuje okolo 70=90 zl
wymiana prosta
pozdro
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
A nie swita sie kontrolka check engine? Na dobra sparwe wystarczy wiedziec jakie ma byc napiecie na przewodzie od lambdy i dobrac odpowiedni rezystor.. ALe sa tez specialne emulatory oraz duzo prostsze uklady utrzymywania stalego napiecie -imitujace dzialanie lambdy
Silnik moze pracowal praktycznie bez widoczncyh i odczuwalnych zmian ale mieszanka jest zbyt bogata lub zbyt uboga ,a to prowadzi na dluzsza mete do zniszczenia silnika
_________________ Samurai ZMOTA w trakcie
Vitara OBRZYNek ZMOTA 1.6 most Samurai 10" lift Simex 28" chlodnia na pace
MAZDA 323F 1.5 97r -LPG oszczednosci :D
AUDI A4 2000r 1.8T 150 QUATTRO
KTM EXC 200 1998r
niebawem CBR F4 2000r
Witam po długiej przerwie,
Podłącze się pod temat. Historia: Mam kod błędu 13 - znaczy się lambda - wymieniłem na nową. spokój. Po jakichś 100 km znowu mam kod 13 :/ Oprócz tego, że ta nowa lambda też padła, jakieś inne sugestie? Co sprawdzić, gdzie szukać przyczyny? :/
pzdr
wymieniłem dzis sondę na NTK i coś zdaje sie dalej pożerać duże ilości paliwa i troche przelewac mieszanke... jakieś inne pomysły??
A sygnał z sondy sprawdzałeś?
Nie chcę cię dołować, ale NTK to taka trochę imitacja NGK (coś jak krzyżaki firmy KCYC udające firmę KOYO).
Często są do wyrzucenia prosto z półki sklepowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum