makaroni :)
-makaron (ja uzywam lubelski no.5)
-garsc migdałów
- puszka pomidorów (jak kto lubi czy krojone czy całe ja daje 1/2 kartonika podravka)
-4 zabki czosnku (zgniecione i posiekane)
-50g startego sera typu parmezan)
3-4 bałazki świerzej bazylii
oliwa,sok z cytryny, 0,5cm startego imbiru,sól ,pieprz
bazylie miksujemy z cosnkiem , migdały zalewamy wrzatkiem i czekamy az skórka zacznie schodzić , jak pozbedziemy sie skórki z migdałów wrzucamy je na patelnie i prazymy (wg uznania ja praze zawsze 3-3,5min)
po uprazeniu migdały gnieciemy na drobne wyczuwalne w palcach kawałki wrzuć do miseczki wycisnij cała cytryne dodaj szczypte soli pieprzu i cukru
nastepnie mieszamy pomidory z parmezanem migdałami oraz pasta z bazyli i czosnku potem gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie z łyzka oleju olodlewamy sobie poł szkanki wody z gotowanego makaronu do rozmieszania sosu i mieszamy w misce makaron z powstałym sosem
tunćzyka dokładnie myjemy i suszymy doprawiamy sola i delikatnie smarujemy startym imbirem potem smazymy po 3min na dobrze rozgrzanej patelni i podajemy z makaroni ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum