Wysłany: 2015-04-27, 12:48 Problem z uruchomieniem silnika
Witajcie!
Mam nie mały problem z uruchomieniem silnika. Sytuacja nie pojawia się cały czas ale w trasie może spowodować nie mały problem.
Co się dzieje:
Kiedy przekręcam kluczyk w stacyjce to cisza. Nie słychać nawet rozrusznika. Jednak świecą się ikonki na desce rozdzielczej. Jak wyłączę światła/radio/ogrzewanie (wszystko co pobiera prąd) to z uruchamianiem nie ma żadnego problemu. Jednak czasami i to nie pomaga :(. Jak postoi trochę i dostanie parę przekleństw to odżywa. ;p
Sprawdziłem akumulator i jest dobry. Pomyślałem więc o stacyjce ale (chyba) też dobrze działa. Radio działa, światła świecą, wszystko działa jak powinno ale zakręcić rozrusznikiem nie chce. :)
Najgorsze jest to, że sytuacja pojawia się losowo. Boje się, że wyjadę w trasę, zatrzymam się w lesie za potrzebą i tam zostanę bo samochód postanowi się nie uruchomić.
Widzę kolega praktyk
Zaczął bym jak koledzy sugerują od podania prądu na wsuwkę przy rozruszniku przy nieudanej próbie odpalenia.
Nie gasnące kontrolki mogą sugerować, że prąd nie dochodzi do rozrusznika.
Pytanie pomocnicze czy przy próbie odpalenia słychać takie charakterystyczne klikanie?
Nie zaszkodzi też odpięcie kostki od stacyjki i przeczyszczenie styków.
Wyczyść dobrze klemy i porządnie je dokręć - one po prostu nie łączą odpowiednio dobrze.
Aby potwierdzić moje przypuszczenia to jak pojawi się ten objaw to puknij w klemy młotkiem lub innym ciężkim narzędziem, a jak ruszy to jesteś w domu:)
Wracaj do domu zawsze i cało.
Pozdrawiam
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Wyczyść dobrze klemy i porządnie je dokręć - one po prostu nie łączą odpowiednio dobrze.
Aby potwierdzić moje przypuszczenia to jak pojawi się ten objaw to puknij w klemy młotkiem lub innym ciężkim narzędziem, a jak ruszy to jesteś w domu:)
Wracaj do domu zawsze i cało.
Pozdrawiam
Było by za prosto Kolega pisał, że kontrolki NIE gasną.
Aczkolwiek czyste klemy jeszcze nikomu nie zaszkodziły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum