Witam, otóż ostatnio postanowiłem coś zrobić z moją przednią szybą. Niestety jest ona nie jak w większości Samuraiow na uszczelkę tylko jest wklejana. W Nordlassie nie mieli takiej szyby w swoim katalogu, znalazłem ją tylko w jednym serwisie ale tam zażyczyli sobie za nią 700 zł. Jakoś nie uśmiecha mi się tyle płacić więc mam do Was pytanie - czy ktoś się mierzył już z wymianą takiej szyby? Jeśli tak to że tak powiem - gdzie i za ile?
Witam, otóż ostatnio postanowiłem coś zrobić z moją przednią szybą. Niestety jest ona nie jak w większości Samuraiow na uszczelkę tylko jest wklejana. W Nordlassie nie mieli takiej szyby w swoim katalogu, znalazłem ją tylko w jednym serwisie ale tam zażyczyli sobie za nią 700 zł. Jakoś nie uśmiecha mi się tyle płacić więc mam do Was pytanie - czy ktoś się mierzył już z wymianą takiej szyby? Jeśli tak to że tak powiem - gdzie i za ile?
Maror mam znajomego co ma zakład Auto Szyby i może dociąć szyby na wymiar ze szkła bezpiecznego z atestem na pewno dużo taniej niż 700 zł. Jak byś mi dał namiary na szybę oryginalną jaką szukasz ..... jakieś oznaczenie lub może dokładne wymiary to się spytam co by miał u siebie.
A co jest nie tak z Twoją obecną szybą??
Maror mam znajomego co ma zakład Auto Szyby i może dociąć szyby na wymiar ze szkła bezpiecznego z atestem na pewno dużo taniej niż 700 zł. Jak byś mi dał namiary na szybę oryginalną jaką szukasz ..... jakieś oznaczenie lub może dokładne wymiary to się spytam co by miał u siebie.
A co jest nie tak z Twoją obecną szybą??
Hmmm, no generalnie to jest szyba do Samuraia po 99' roku. Wymiary też mogę podać Moja ma od kamienia stuknięcie, małe ale niestety idealnie przed oczami jak się prowadzi przez co jest to trochę irytujące.
Zawias napisał/a:
Ja nie tak dawno wklejałem tą mniejszą i wszystko gra.
Hmmm, no generalnie to jest szyba do Samuraia po 99' roku. Wymiary też mogę podać
Aha ok. czyli po prostu szyba do Samca po 99 r. i jest ona o około 2 cm większa od tej małej (starszej)??
Jak mi szukał tej starszej to miał coś poniżej 200 zł.
Zadzwonię spytam się i dam Ci znać co i jak u kumpla.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-20, 16:35
Wielkie dzięki Dany, jak narazie szybę naprawiłem ale prędzej czy później będę ją zmieniał więc przyda się
@Zawias, a gdzie Ci ją wklejali? W Nordglassie jak gość przymierzył to mniejszą to powiedział że za niska i że raczej się nie podejmuje jej wklejania. Ale akurat było widać że gościowi nie pali się do pracy więc to może była akurat kwestia nastawienia
Hej, W moim Samuraiu (2000 rok) też zachodziła potrzeba wymiany szyby. Miałem zagwozdkę, która szyba będzie u mnie. Do wyboru były opcje 200 zł. lub 700 :)
Okazało się, że można założyć tańszą wersję szyby, różnica polegała na tym, że ta droższa ma namalowany czarny pasek na dole, zasłaniający bałagan z kabli pod deską rozdzielczą. Zakładałem w Nord-Glassie na Targówku. Co prawda, moja siedzi na uszczelce, w każdym bądź razie panowie nie wybrzydzali i uwinęli się z wymianą w piętnaście minut. Najlepiej będzie, jeżeli fachowcy obejrzą twoje auto i orzekną, czy możesz zamienić wklejkę na uszczelkę.
Masz rację, czarna farba umożliwia trzymanie się kleju. Ale ja miałem szybę właśnie z tym paskiem, która była włożona na uszczelce. W efekcie, jedynym zastosowaniem paska było właśnie maskowanie bałaganu :) Szyba miała oryginalne oznaczenia, więc wnioskuję, że nie była wcześniej wymieniana.
Wysłany: 2015-07-22, 07:18
Garwanko też montowałem szybę w Nordglasie, też miałem z paskiem i jak Panowie zobaczyli, że nowa paska nie ma to mi go ładnie wałeczkiem domalowali. Trzyma się do dziś i wygląda całkiem dobrze zasłaniając właśnie ten fragment podszybia z "bałaganem". Także jak będziesz miał okazję to polecam Ci zrobić to samo i będzie jak oryginał.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2015-07-23, 06:15
A ja nie mam domalowanego paseczka i żadnego bałaganu nie widać
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum