Wysłany: 2015-05-26, 20:18 Sprzęgiełka-proszę o wyjasnienie
Witam.
Jakiś czas temu kupiłem samuraia. Jak kupowałem tylko jedno sprzęgiełko było na LOCK-prawe. Jak kupiłem, tak jezdziłem. Do włączania napedów używałem tylko dzwigni w samochodzie. W tym kole co było na LOCK po wymianie łożyska w kole dalej jest jakiś luz- mniejszy niz przed wymianą.
Nie jeźdzę w ciężkim terenie, czasem w błocie się pogrzebię. Jak poprawie używać sprzegiełek?
Z góry dziękuje za pomoc.
albo oba sprzęgiełka na LOCK (wtedy masz napęd 4x4 gdy na reduktorze wybierzesz 4H lub 4L... jak masz na reduktorze 2L a sprzęgiełka na LOCK to kręci się przedni most ale masz napęd 4x2
albo oba sprzęgiełka na FREE (wtedy zawsze masz napęd na tylną oś - 4x2)
[ Dodano: 2015-05-26, 20:22 ]
korekta:
...jak masz na reduktorze 2H (a nie 2L) a sprzęgiełka na LOCK to kręci się przedni most ale masz napęd 4x2
[ Dodano: 2015-05-26, 20:23 ]
na asfalcie ustawiaj sprzęgiełka na FREE i reduktor 2H
w terenie sprzęgiełka na LOCK i reduktor 4H lub 4L
_________________ Były rowery, quady i crossy w terenie...teraz się do Samuraja przesiadły dwa lenie :)
sprzęgięłka zawsze mają być oba w tej samej pozycji..albo oba LOCK albo oba FREE
jeśli miałeś tylko jedno na LOCK a drugie na FREE to nie wiem dokładnie...może był napęd 4x3 (na przodzie napęd miało tylko koło na którym sprzęgiełko było na LOCK a drugie koło tylko luźno się kręciło bez napędu) ... ale nie mam pewności jak dokładnie wygląda napęd z jednym sprzęgiełkiem na LOCK a drugim na FREE ... niech się starszyzna wypowie...
_________________ Były rowery, quady i crossy w terenie...teraz się do Samuraja przesiadły dwa lenie :)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-05-26, 20:37
Żeby napęd na przód działał oba sprzęgiełka muszą być na lock. Przy zapiętym 1 na lock, drugim na free dyferencjał zrobi swoje i napędu nie będzie - będzie tylko się kręciła półoś po stronie FREE, do koła już nie dojdzie.
Ale w z błotka po załączeniu dzwigni w środku wychodził.. Poprzedni właściel miał go 8 lat. Mówił że tak jeżdził. Może być sprzęgiełko źle założone? Np. jest LOCK a pokażuje FREE?
Zaspawany miałem w bmce
Teraz już wiem żeby nie kupować samochodu (szczególnie terenowego) od kogoś kto miał go tyle lat i jak przyznał nic przez ten czas nie robił. Chociaż szczery
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-05-26, 22:00
czy ja wiem, jak nic nie robił, to przynajmniej nie popsuł.
U mnie ktoś robił. Wolał bym, żeby się nie dotykał. I żeby mu usechł, żeby mu odpadł (za to co porobił) :)
Wysłany: 2015-05-26, 23:36
Didymos napisał/a:
A może masz zaspawany dyfer
To raz. Dwa co mi do głowy przyszło - może z jednej strony masz zabierak :D ale jak doczytałem że jednak kluczem coś ruszyłeś to ta koncepcja też upadła. Wrzuć focie tych sprzęgiełek dla pewności. I może skoro było tak zapieczone to mimo położenia na free wciąż było zapięte... ? tak sobie gdybam...
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2015-05-27, 08:01
ja jak miałem z uazie sprzegiełka i mi sie zepsuły to tak jak didymos napisał "zaspawałem je" i to samo może być u Ciebie, że z jednej strony masz zaspawany
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
Witam ponownie.
Rozebrałem sprzęgiełka. Lewe ( to co ciężko chodziło) po wyjęciu został mi ten frez/tryb w środku. W prawym się trzymał sprężyny. Włożyłem sprzężyny w tym lewym na wzór prawego. Niestety już mi brakło mocy aby sprawdzić czy działa ok.
Ale wydaje mi się ze lewe nie rozłanczało. Nie wiem czy cos takiego jest możliwe...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum