Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Pilne , czujnik , olej cieknący
dwis212w 
nowicjusz

Wysłany: 2015-06-09, 18:33   Pilne , czujnik , olej cieknący

witam , zacząłem generalny remont samcia i wyszły dwie problemowe sprawy :
pierwsze to urwane dwa czujniki na skrzyni biegów czy da sie to zrobić czy trzeba kupować nowe ? Kable mam ale nie wiem który idzie do jakiego czujnika

drugie to po umyciu i odrdzawianiu cieknący olej z mosty , czy da sie to pospawać bo jest małą dziurka ?

Pozdrawiam

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-06-09, 20:42   

Jak jest do czego, to można spokojnie przylutować kable do czujników i połączyć je z instalacją konektorami albo kostkami, zdarzało mi się robić coś takiego z dobrym skutkiem.
Jeden czujnik jest do światła wstecznego, drugi do piątego biegu, nie pamiętam dokładnie, który jest który, ale to akurat bardzo łatwo sprawdzić przy pomocy multimetru albo wykręcając czujniki i obserwując wodziki.
Kable też łatwo sprawdzić - wystarczy zewrzeć ze sobą dwa kable z jednej wiązki, jeśli zapali się światło wsteczne, to sprawa oczywista, jeśli nic się nie stanie, to pewnie kabel jest do czujnika piątki (służy tylko do wyłączania egr).
Most można spokojnie pospawać, byle z czuciem, bo pochwa potrafi się wygiąć przy przegrzaniu.

Odpowiedz do tematu