Witam, mam do szanownej braci pytanie, tylny most jest na blokadzie mini spool, problem w tym że dojazdówki po czarnym mam od 10 - 30 km, na co uważać, by zminimalizować zgruzowanie dyfru, półosi itd?
Na nic... spool to blokada 100% więc jedyne co możesz zrobić to nie skręcać a tak na serio to jeździj normalnie i się nie przejmuj, uważaj tylko w zimie bo na rondach i zakrętach ze 100% blokadą jest niebezpiecznie.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
najlepszym wyjaśnieniem dla mnie będzie chyba rozebranie mostu i wyczajenie o co tam chodzi, sorki - wiedzę mam ale niestety nie w tym temacie. Więc generalnie można normalnie - czytaj spokojnie jechać po czarnym?
Spokojną jazdą bym tego nie nazwał -->auto niechętnie skręca.
W tylne opony nabić duuże ciśnienie i można jeździć, pamiętając o tym że zakręty mają tendencję do prostowania się.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-10-29, 08:33
jezdzic normalnie, unikac serprntyn na parkingach, na mokrym i sliskim ostroznie z gazem czyli jak pada nie palujemy na rondach bo skonczyc sie moze tzw. spinem. Poza tym po tygodniu przyzwyczaisz sie do tego i bedzie dalo sie z tym zyc.
Rozbierac nie ma sensu bo znajdziesz tam jedynie stalowy klocek zamiast satelit i kol koronowych.
ja mam 100% szpere czyli zespawany most i problem jest tylko przy szybkim cofania po łuku bo nadrzuca tył czyli przeskakuje. Ale da się z tym normalnie jeździć, wracałem z Częstochowy 70km jadąc 90km/h i spokojnie było, a opony będą najbardziej w zakrętach tracić boki jak będziesz drift wał, a tak to jest ok. miałem tak samo w e30 z 3,5l silnikiem :)
Nikt nie napisał a przynajmniej nie widziałem ze przy mini spool jest odczuwalny i to znacznie spadek mocy, mam 1,3cm koła 31" reduktor 4,16 i tam gdzie wczesniej na 2-biegu dawał radę teraz ledwo się wdrapuje ,biegi drogowe tak samo a więc teraz czas na silnik mocniejszy?
Mam spoola i przelozenia 5,125.Wywalilem tez amor skretu.Jakos sie jezdzi.Przy zakrecaniu w "miejscu" na asfalcie lezka sie w oku kreci bo opony znikaja.Autko zrobilo sie nadsterowne.Troche jakby ucieka na zakretach.Ale mozna smialo jechac 90km/h a licznik z tymi przelozeniami wskazuje 140 :)
Nawt nie wiem czy to 90 jest ale jedzie szybko.Ale w terenie przydatne.Ladnie sie wspina.
Jezdzilem kolegi sprzetem z arb przod i tyl.To zamiata....Bez palowania wchodzi w gorki.Cos pieknego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum