Wysłany: 2015-07-27, 15:12 Resory od Wranglera ale trochę inaczej bo na przód.
Koledzy poczytałem o zaletach resorów Wranglera i postanowiłem wejść w ten temat. Opracowań jak je upchnąc na tył jest dość sporo. Mnie bardziej zależy na tym żeby podnieść przód i zwiększyć komfort jazdy.
Największy problem (i zaleta) resorów Wranglera to ich długość. Wiadomo dorobić wieszaki to nie problem, troche przedłużyć mocowanie na rami też da radę. Ja wpadłem na pomysł żeby iść do kowala z tymi resorami i troche je skrócić....podejrzewam że komfort i tak się zwiększy....szukam rady kogoś kto to może próbował zrobić albo zrobił. Potrzebuję się poradzić.
Z góry dzięki za pomoc
Trochę szkoda roboty myślę, może lepiej po prostu użyć czegoś krótszego, choćby tylnich resorów. Fajnie działają z przodu, a wranglery na tył.
Poza tym resor Wranglera jest szerszy (YJ, nie wiem jak reszta) może być mały problem z mocowaniem od strony pasażera. Zobacz czy u-bolt nie wiejdzie na gruchę.
No widzisz czyli jednak tylnie na przodzie dobrze się sprawują, cenna informacja. Mnie głównie zależy na przodku bo komfortu juz nie ma bo resory są już dosłownie proste.
Ale mam na myśli tylne od samuraia. Z przodu bym wranglera nie wsadzał, choć kiedyś też o tym myślalem pod wpływem usańskich stron. Ale kąt natarcia i wydłużanie ramy pod wieszaki skutecznie mnie zniechęciły.
Widzisz kolego to chciałem wiedzieć! czyli tył samuraja na przód a tył-wrangler. Jeszcze jedna sprawa mocowania resorów wranglera do ramy samuraja-ma ktoś może rysunek w autocadzie??? chodzi o to żeby wypalić je a później tylko zespawać. Wieszak to prosta sprawa gorzej z tym mocowaniem.
Mocowanie też prosta sprawa. Wystarczy porównać długości resorów i odsunąć mocowanie o połowę różnicy ich długości. U mnie wyszło przesunięcie 76mm, ale lepiej sobie jeszcze zmierz żeby koło wyszło gdzie trzeba ;) Mocowanie przednich resorów w takim układzie też trzeba trochę cofnąć.
Luuuux, dobra powiedz mi jeszcze czy mocowania z tyłu robiłeś mniej więcej tak: http://suzuki.run4x4fun.c...leszczynski.htm . Z przodu wystarczy tylko dłuższy wieszak i będzie ok?
Z tyłu robiłem podobne mocowanie, ale dałem jeszcze jedną śrubę z boku dla wzmocnienia i dwie do blachy poprzecznej. Nie jest to doskonałe, więc może trzeba będzie gdzieś tam w cadzie przerobić albo szlifierką podjechać ale możesz od tego zacząć. Mogę wysłać .dwg na mejla.
Natomiast żeby zamontować tylny resor z przodu użyłem podobnej blachy, ale z mniejszym odstępem między otworami. Na zdjęciu na stronie, którą podałeś Karol Leszczyński nawiercił drugi otwór trochę cofnięty, więc masz takie dwie opcje. Jest jeszcze trzecia, czyli przykręcić resor w istniejącym otworze ale wtedy wysuniesz most do przodu i pewnie będzie potrzeby dystans wału i dłuższe wieszaki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum