Trochę motałem to i owo i po testach okazało się że jest masa wibracji w układzie napędowym. W tylnym wale widełki krzyżaków ustawiłem w jednej płaszczyźnie i jest ok. Mam wrażenie że telepie wałem środkowym, wyciągnąłem wał i zdałem sobie sprawę że nie mogę wyrównać widełek bo jest tak zespawany... Niby wał zrobił koleś który się na tym powinien znać ale tak chyba być nie powinno że widełki krzyżaków są przyspawane do siebie obrócone o 90st? Możliwe że to przez to telepie wałem? Pracuje pod niewielkim kątem, na oko <5st.
Druga sprawa to wał przedni. Kąt flanszy na reduktorze i kąt flanszy na wyjściu z mostu powinien teoretycznie nie różnić się o więcej niż 3 st, natomiast krzyżak przy reduktorze pracuje pod dużym kątem, natomiast przy moście jest bliski zera. Jak to jest w Waszych autach? Po kilku przeróbkach już nie pamiętam jak to powinno to wyglądać.
No wydumka, jak co drugi samurai.
Wał CV by tu pasował, ale tak być nie powinno. zastanawiam się skąd taka geometria. Resor Mazur HD i wieszak +3cm.
-
Wał jak wał ale przydało by się wrócić do poprawnej geometrii. Trochę jestem zaskoczony że aż tak się rozjechało.
Zastanawiam się nad kilkoma sposobami:
- kątowe podkładki pod resory (np jak te)
- powrót do krótszych wieszaków, ale moje dużo dłuższe nie są od seryjnych
- poczekać aż resor klapnie i trochę się poprawi? (chyba mało prawdopodobne)
Też macie takie problemy z liftem przodu na resorach?
Ktoś robi takie podkładki do samuraia?
Jak sprawdzić poprawną wartość kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy? Powinno być 3"30' (+/-1") wg manuala. Po wróceniu do poprawnych wartość przedni wał też powinien mieć dobre kąty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum