Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Czerwony "Gazik"
andrew 
świeżak

Wysłany: 2017-05-09, 18:33   Czerwony "Gazik"

Połowa mojej rodziny uparła się i nazywa auto "Gazik", więc tak już chyba zostanie:)

W lutym zakupiłem moje pierwsze terenowe auto przeznaczone do weekendowych wypadów i cały czas jestem pod wrażeniem.
No może poza "komfortem" podróżowania ;) ale w końcu tu nie o komfort chodzi.

Trwały prace nad doprowadzeniem autka to wzorowej kondycji i o tym poniżej, co się przez te 2-3 miesiące wydarzyło.

Udało mi się zakupić zdrowy blacharsko egzemplarz, a resztę można na spokojnie ponaprawiać w zaciszu własnego garażu.
Samurai 1.3 96 rok, blaszanka, krwistoczerwony kolor.

Na pierwszy ogień łatanie wycieków - oring aparatu zapłonowego i uszczelka pod pokrywą zaworów załatwiła sprawę wycieku.

Co kilka dni akumulator lubił się rozładować, wrzuciłem więc nowy aku, jednak to nie rozwiązało problemu.
Wymontowałem alternator, zawiozłem do sprawdzenia - był w pełni sprawny. Winowajcą okazał się pasek klinowy, kilkanaście złotych i ładowanie jest jak trzeba. A nowy akumulator nie zaszkodzi (-:

Przyszedł czas na wymianę oleju w mostach, skrzyni i reduktorze - poprzedni wlaściciel długo już musiał na nim jeździć, konsystencja oleju pozostawiał wiele do życzenia, ale ważne, że w ogóle był :)
Po wymianie oleju w przednim moście, pojawiły się wycieki z kuli zwrotnic, nowa oliwa była chyba mniejszej gęstości i znajdowała drogę ujścia.

Wymieniłem więc komplet uszczelnień i łożyska zwrotnic, nie obyło się bez niespodzianki - jeden z pinów trzymających łożysko był urwany, na jego miejsce przyszedł nowy (ehh te kolejne wydatki).

Hurra! Pod autkiem w końcu zrobiło się sucho.

Można było przejść do usprawnień terenowych :)
Samuraiowi zafundowałem oponki Goodyear Wrangler 235/75/15, nie mam bezpośredniego porównania z innymi oponami, ale wg mnie całkiem fajnie radzą sobie w lekkim błocie.
Do tego doszedł komplet felg trójkątów, które były w opłakanym stanie wizualnym - od razu trafiły do pobliskiego zakładu do piaskowania i malowania proszkowego na biały kolor.

Żeby nowe opony w ogóle zmieściły się dołożyłem wieszaki 2" i resory dałem do wyklepania do zakładu, który się zajmuje resorami.
Po lekturze forum - wyrzuciłem jeszcze stabilizator. Skoro resory były wymontowane to zdecydowałem się jeszcze na wymianę amorków przód i tył.
Na przód poszły amorki KAYABA od viatry, a na tył Monroe od poloneza trucka.

Autko poszło nieco do góry i daje duuuużo frajdy :)

Do kangura przymocowałem panel LED 120W, wiązka na przekaźniku + bezpiecznik + włącznik typu "top gun" :)

A w dalszych (dość odległych) planach:
- wymiana amortyzatora skrętu,
- nowe resory OME lub lovells,
- zderzak customowy + wyciągarka,
- wymiana foteli na CRXowe...

I pewnie jeszcze 20 innych pomysłów, o których się dowiem z forum :D

Dzięki Wszystkim Forumowiczom za świetną kopalnię wiedzy!

Kilka fotek:

Zawias 
Expert

Wysłany: 2017-05-09, 18:53   

Te środkowe zdjęcie to gdzie zrobiłeś ?

zbuj_12 
stały bywalec

Wysłany: 2017-05-09, 19:12   

u mnie tez na samurai mówi się gazik ile płaciłeś za opony ale sami ładnie sie prezentuje ale stoi w błocie i taki czysty wow

andrew 
świeżak

Wysłany: 2017-05-09, 19:42   

Za opony nówki dałem 1450 zł z przesyłką (znalezione na allegro).

W chwili zdjęcia był czysty, gorzej pięć minut później, jak próbowałem się wydostać z błota :) Na myjni to mnie niedługo znienawidzą :D

Zawias, puściłem Ci PW.

zbuj_12 
stały bywalec

Wysłany: 2017-05-09, 19:46   

no mycie najgorsze

andrew 
świeżak

Wysłany: 2017-05-12, 16:36   

Inwestycji ciąg dalszy ;) Sprzęgło zaczęło się ślizgać bardzo, bardzo.
Kupiony komplet sprzęgła Aisin i już wymieniony (-:

Gdyby nie to, że na jutro zapisałem się na pierwszy turystyczny rajd to mógłbym z tym jeszcze chwilę poczekać, na szczęście udało się bez problemu wymienić i teraz działa, jak marzenie.

Polecam instrukcje LowRangeOffroad - rewelacja! Wszystko wytłumaczone step-by-step, bez problemu można zrobić samodzielnie.

Dzisiaj dotarł również nowy amortyzator skrętu Rancho (od Jeepa XJta), pasuje plug&play.
Pół godzinki roboty i wymienione.

A po weekendzie tylne szyby staną się nieco ciemniejsze. Folia 3M 80% juz czeka.

To jeszcze kilka starszych fotosów :)

I żeby nie było, że tylko cały czas taki czysty ;)

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2017-05-12, 22:12   

pierwszy rajd.. potem drugi trzeci - trochę wgniotek.. więcej gniotek.. etc :mrgreen:
Z tą folią na szyby to poczekaj ze 2-3 rajdy i innymi wizualnymi przeróbkami też :-D Bo wiesz albo rajdy, albo ładny samochód - wybór należy do Ciebie.

Sonic 
rozgadany
Biały Kiosk

Wysłany: 2017-05-12, 23:38   

No to będzie trzeba sie zgadać w któryś weekend na jakąś pojeżdżawke :) Ja chyba jutro coś zaatakuje wiec jak coś pisz pw :)

DUŻY napisał/a:
Bo wiesz albo rajdy, albo ładny samochód - wybór należy do Ciebie.

Niestety taka prawda. Można conajwyżej pojeździć w turystyku i dalej mieć ładne auto :D

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-05-14, 22:57   

Fajny. Z tymi odległymi resorami nie bądź taki optymistyczny. Resory po klepaniu po roku są do wyj.... Chyba że po asfalcie jeździsz a z tego co widzę Ty nie.

patrykl 
świeżak

Wysłany: 2017-07-13, 18:57   

Piękny. Taki jakie lubię - bez zbędnych ozdóbek, naklejek i podobnych.

Lomboy 
nowicjusz

Wysłany: 2017-07-14, 16:33   

mógłbyś wrzucić tą instrukcje wymiany sprzęgła ?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-07-14, 17:09   

Lomboy napisał/a:
mógłbyś wrzucić tą instrukcje wymiany sprzęgła ?

Mnogo instrukcji tutaj: http://blog.lowrangeoffro...i-instructions/ a wśród nich ta o wymianie sprzęgła: http://blog.lowrangeoffro...-Clutch-Kit.pdf

Lomboy 
nowicjusz

Wysłany: 2017-07-15, 09:10   

o kurde, ile tego :mrgreen: zajebiście, dzięki wielkie !

andrew 
świeżak

Wysłany: 2017-07-16, 15:57   

@Lomboy To dokładnie ta instrukcja :) na blogu Lowrange offroad jest jeszcze sporo innych manuali.

Akurat przerabiam ponownie wymianę sprzęgła - niestety na ostatnim rajdzie zjarałem sprzęgło - kiedyś może się nauczę jeździć :P

W przyzwoitej cenie 400 zł zamówiłem polecaną na forum tarczę spiekową 6-listkową z Aaronexa.

Aktualizując wątek Czerwonego Gazika:
- Zmieniłem resory przód i tył na nówki sztuki OME, chcąc zyskać trochę dodatkowego liftu.
- Wymieniłem fotele na siedziska od Suzuki Baleno - bardzo wygodne, lekko kubełkowe.
- Pojawił się w Gaziku amortyzator skrętu firmy Rancho.
- Wymieniłem 3 poduszki reduktora i poduszkę od skrzyni biegów. Pierwszy rajd zweryfikował wytrzymałość jednej z poduszek :) Pozostałe były również nadszarpnięte zębem czasu, więc wymieniłem hurtowo.

I tuta lista planowanych modyfikacji w sumie się zamyka. Po 2 rajdach stwierdziłem, że nie będę instalował wyciągarki. "Wyścigi wyciągarek" z Wranglerami i Patrolami średnio mi się podobają :) Przynajmniej trzeba lepiej planować przejazd, więcej myśleć a nie na pełnej prędkości w błoto i dalej na wyciągarce. Jak się człowiek urobi tirforem to jest satysfakcja :D

Z nowych rzeczy do zrobienia to klakson - przestał działać :(

Update:

Udało się znaleźć wolną chwilę i poskładać Gazika z nowym sprzęgłem spiekowym.
Trochę się go obawiałem, słyszałem opinie, że reaguje bardziej zero-jedynkowo, ale jest nieźle - pół sprzęgło, może krótsze, ale jest - liczę, że spiek wytrzyma dłużej :)

Odpowiedz do tematu