Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Myszon
2015-11-13, 08:40
Samurai na dluże trasy
stjepanejro 
świeżak

Wysłany: 2015-11-12, 23:03   Samurai na dluże trasy

Witam,
Planuje zakup Samuraia poniewaz zakochalem sie w nim w mig. Odpowiada mi koncepcja prostego malego auta ktore nie boi sie błota i do ktorego moge wpakowac mojego ubłoconego mokrego psa nie płaczac że zniszczy wnętrze ;) Mam pytanie jakimi egzeplarzami powinienem sie interesować albo jakie przerobki są konieczne aby Samurai nadawal sie na dlugie trasy, wiem ze luksusow nie ma ale czy da sie osiagnac poziom komfortu i bezpieczenstwa ktory pozwoli zwiedzic dalsze zakątki europy czy nawet świata ??;)

Maror 
mechanik

Wysłany: 2015-11-13, 00:33   

Odezwij się do kolegi @hohler, ostatnio zrobił 7300 km Samurai'em ;-)

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-11-13, 10:06   

Dać się da, maluchami też ludzie jeździli do Grecji, ale po co się męczyć, jak są do tego lepsze auta.
Samurai to zero dynamiki i zero komfortu, a gratów w środku mieści się mniej, niż na turystycznym motocyklu :mrgreen: (z wyjątkiem longa).
Oczywiście można wprowadzić różne modyfikacje, żeby temu zaradzić, ale taniej wyjdzie zakup np. vitary, która komfort i dynamikę ma w standardzie, ma też jeden szczegół, który imho dużo bardziej predysponuje ją do długich przelotów - reduktor ma przełożenie szosowe 1:1, a nie zredukowane, jak w samuraiu i nie musi mielić oleju zespołem kół zębatych, doprowadzając go niemal do wrzenia.
Jeśli już koniecznie musi być samurai, to pod kątem wyprawowym bardziej widziałbym longa, szczególnie z takim nadmuchanym hardtopem, jak np. ma @She.

manias79 
mechanik

Wysłany: 2015-11-13, 12:48   

Jeszcze dodam, że wersja Coily ma w standardzie sprezynowe zawieszenie, co poprawia komfort jazdy.
SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.

Odpowiedz do tematu