Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
schab dojrzewajacy
stachura44 
pomocnik mechanika


Pomógł: 8 razy
Wiek: 73
Dołączył: 14 Lut 2014
Posty: 456
Skąd: Abc
Wysłany: 2016-01-09, 16:03   schab dojrzewajacy

Ostatnio wzieło mnie na wedliny własnej roboty a dokładniej schaby , poledwice czy kiełbaski (palcówki) dojrzewające .
bierzemy 1,5kg ładnego schabu myjemy go dokładnie ,oczyszczamy z wszelkich błonek ,kawałków tłuszczu i innego dziadostwa .
Nastepnie myjemy dokładnie jeszcze raz i osuszamy . Wrzucamy schab do szklanej miski !!! i dokładnie cały nacieramy cókrem (ja dałem trzcinowy miesko dostaje wtedy ładnego herbacianego koloru)
odstawiamy na 24h do lodówki co jakis czas odlewajac sok który pusciło miesiwo. Po 24h wyciagamy nasz schabik i dokładnie myjemy z cukru ,suszymy wrzucamy do szklanej miski i dokładnie nacieramy sola i odstawiamy do lodówki na 24h co jakis czas odlewajac sok. Po 24h wyciagamy miesko myjemy z soli dokładnie osuszamy, przygotowujemy sobie zestaw przypraw którym natrzmy nasz schab ( łyzeczka papryki ostrej ,czosnku granulowanego ,kolendry ,majeranku ,pieprzu ) dokładnie obtaczamy w nich schab tak zeby nie było widac surowego miesa . odstawiamy do lodówki na kolejne 24h (soków juz nie powinno puscic ale warto co jakis czas sprawdzic . Po 24h wyciagamy schab ,organizujemy sobie ponczoche wrzucamy do niej schab i owijamy 3 razy .Tak przygotowany schab laduje na min7 dni w ciepłe przewiewne miejsce ja wieszam koło kominka . Zycze smacznego
 
 
     
SamNaSamZSam
Guru 4x4



Pomógł: 120 razy
Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 4722
Wysłany: 2016-01-09, 16:13   

kurka wodna - apetyczne mięsiwo w rajstopach przy kominku :D jak w prawdziwej chatce trapera... który właśnie złowił jakiegoś zbłąkanego bobra :D i postanowił udzielić mu schronienia, na 7 dni! A później skonsumował! Wybornie!
_________________
Długie Koromysło z kowadłem pod maską
 
     
Uh Lala 
mechanik



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Mar 2014
Posty: 581
Skąd: WWA
Wysłany: 2016-01-09, 16:25   

U mnie takie frykasy to by Pies pochłonął, kiedy tylko bym się odwróciła ;D
_________________
...Wilczyca...
 
     
Ari 
zapaleniec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Lis 2012
Posty: 359
Skąd: okolice Torunia
Wysłany: 2016-01-11, 14:59   

I tak bez żadnego wędzenia itp.?
Stach trochę strach.
_________________
Arek

Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
 
     
stachura44 
pomocnik mechanika


Pomógł: 8 razy
Wiek: 73
Dołączył: 14 Lut 2014
Posty: 456
Skąd: Abc
Wysłany: 2016-01-11, 20:17   

Tak .Areczku bez wedzenia itp. :)
 
 
     
Didymos 
Expert
SJ416



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 2027
Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-01-11, 21:13   

Zasada nieco zbliżona jak przy np. szynce parmeńskiej.
Nie ma strachu bez wędzenia, ale trzeba pilnować, żeby mięcho nie spleśniało albo nie zakręciły się koło niego jakieś robale :mrgreen:
Kumpel przyrządza schab taką metodą, jak sobie tak podojrzewa z miesiąc (schab, nie kumpel), to powstaje rewelacyjna przekąska, czy to na off-roadowe wyjazdy, czy na posiedzenie przy flaszeczce przezroczystego płynu like
 
     
Ari 
zapaleniec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Lis 2012
Posty: 359
Skąd: okolice Torunia
Wysłany: 2016-01-11, 23:03   

Do wódeczki to można:). Tatara też zawsze w takim zestawie konsumuję hihi.
Jednak do codziennej degustacji pewniej się czuję jak coś uwędzę.
Schabik, boczek, kiełbasa wychodzą rewelacyjne (bez peklosoli).
_________________
Arek

Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum owner .::Myszon::. Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.