Wysłany: 2016-05-19, 11:43
Ja odliczam VAT i wrzucam w koszty więc wychodzi troche mniej Strasznie długi ten President ale w sumie można ją w zderzak zamontować tylni i będzie oki, wygląda nieźle.
Mi wydaje się, że nie ma sensu inwestować w długą antenę i przyczepiać ją do zderzaka czy też w połowie auta bo i tak w tym momencie liczy się tylko ta długość wystająca ponad dach.
Wysłany: 2016-05-19, 15:40
po mojemu lepsza dłuższa antena zestrojona nawet na zderzaku, niż krótsza zestrojona na dachu (zakładając że obydwie kończą się na tej samej wysokości). Jeśli jednak zamierzasz korzystać z cymbała na upalankach to pewnie takie niuanse znaczenia mieć nie będą. W sumie z ręczniaka też zapytasz o dróżkę :D
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Miejsce montażu wpływa przede wszystkim na charakterystyke promieniowania. Pojęcie "zasięgu" jest bardzo ogólne, bo rzadko charakterystyka jest idealnie dookólna, a o to w większości przypadków chodzi.
Czasem zwiększy się zasięg do przodu, a czasem do tyłu, zależnie od miejsca montażu (nie powiem z głowy czy montaż z przodu czy z tyłu). No i istotny jest też kąt promieniowania - co z tego, że promieniujemy dużo mocy pod kątem 45 stopni prosto w kosmos? Będzie zasięg 50km dalej, ale kilometr nikt nie usłyszy.
Ogólnie rzecz ujmując aby uzyskać charakterystykę dookólną i niski kąt promieniowania, najlepiej zamontować antenę w okolicach mitycznego "środka elektrycznego" pojazdu.
Nie jestem w stanie powiedzieć bez badania czy lepiej jest zamontować na zderzaku dłuższą, czy na dachu krótszą, ale myślę, że generalnie w użytkowaniu terenowym przydaje się charakterystyka dookólna, więc jak by się dało, to montowałbym na środku dachu.
W przypadku szmacianki zamontowałbym na środku maski, albo na kole zapasowym. Dłuższa prawie zawsze lepsza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum