Wysłany: 2017-02-10, 06:29 Nieznany element instalacji Co to jest i do czego służy?
Witam, przeglądając instalacje elektryczną natrafiłem pod maską, po lewej stronie na błotniku (przy przewodzie chłodniczym) na element instalacji elektrycznej przypominający rezystor / element grzejny, odizolowany od masy, póki co niepodłączony. Ktoś może wie co to jest i do czego służy?
Mam problem z dodaniem zdjęcia (info, iż wyczerpałem limit czy coś takiego). Element ma długość ok 20 cm z jednej i drugiej strony możliwość wpięcia przewodu. Pomiędzy mocowaniami na przewody dwa druty o średnicy ok 3-4 mm. Całość odizolowana od masy.
Trochę się całość rozjechała... (Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum.) Zaraz napisze do administratora
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-10, 07:54
mrpaulo napisał/a:
Trochę się całość rozjechała... (Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum.) Zaraz napisze do administratora
do nikogo nie pisz, tylko zrób jak wyżej napisałem :)
Nie. Amperonierz. Bo voltomierz dajesz równolegle.
Tu ktoś bocznik wsadził szedł przez niego kabel plusowy od automatu rozrusznika do alternatora - mierzył bilans energetyczny z pominięciem rozruchu. Np+60,-60. Tylko po co? Skoro fabryczne amper. Mają bocznik w środku.
_________________ Samuraj- neverending story...
Ostatnio zmieniony przez Starscream 2017-02-11, 00:41, w całości zmieniany 1 raz
Podsumowując podłączam bocznik przez aku na instalacje i wpinam równolegle voltomierz;)?
Zastanów się czy na prawdę potrzebujesz, bo po twoich postach (bez urazy - nie każdy jest elektrykiem) widać, że możesz sobie zrobić kuku.
Są amperomierze z wbudowanym bocznikiem i bez. Te drugie to po prostu miliamperomierze z inną skalą.
Dodatkowo amperomierz musi być dopasowany do bocznika a bocznik do obciążenia - ten ze zdjęcia to na oko zakres ze 200A. Masz takie obciążenia?
Podsumowując podłączam bocznik przez aku na instalacje i wpinam równolegle voltomierz;)?
Olej ten amperomierz, tak jak napisano, jakiś gadżet był dopięty.
To kolejne miejsce gdzie coś może napierdzielić, jakieś zwarcie, brak kontaktu...etc.
Takie pomiary są istotne w innych zastosowaniach, akurat w Suce to raczej niepotrzebne.
Zrobisz jak uważasz, ale ja bym to usunął.
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum