Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Srebrny Samiec
bobekdawca 
świeżak

Wysłany: 2016-09-12, 10:26   Srebrny Samiec

Witam.

Zacząłem pierwszą przygodę z 4x4 i z Samuraiem od lipca tego roku. Wybór padł na model 1.3 wtrysk Metal Top. Kilka egzemplarzy oglądałem i padło na taka bryczkę:

Może ktoś z was ja kojarzy? Wcześniej miała kolor biały i nadwozie w nie tak dobrym stanie jak teraz.

Plany jakie mam to przede wszystkim doprowadzenie go do stanu mechanicznego bardzo dobrego. Później może jakieś windowanie w górę, może zderzaki i wyciągarka czas i wena twórcza pokaże :-) .

[ Dodano: 2016-09-20, 14:48 ]
Przyszedł czas na małe remonty.

Na początek podłoga. Nie wymagała wiele uwagi, poza czyszczeniem dywaników i małą reperaturką pod nogami kierowcy. Wcześniej już ktoś zadbał o błotniki i są dobrze zabezpieczone. Wszystkie ogniska rdzy małe i duże potraktowane zostały "murzynem" i zabezpieczone APP R-Stop i Śnieżką na rdzę. Także jeśli coś wyjdzie nowego to na pewno nie w tych miejscach. ;-)
Kolejno by nie wjechać komuś do bagażnika na tapetę wiązłem hamulce. Wymiana przewodów miedzianych i gumowych, wywalenie regulatora, założenie kompletu nowych szczęk wraz z cylinderkami. Szczęki ABE C0P001ABE.

Jak się okazało w bębnie od strony pasażera brakowało blaszki samoregulatora :-/ I tutaj kieruje prośbę do Was. Czy nie ma ktoś z was takowej, ciężko jest ją dokupić. W intercarsie niestety niema, a i pobliskie szroty przepatrzyłem za podobną i nic. Załączam zdjęcie.

[ Dodano: 2016-10-06, 10:04 ]
No i kolejne małe naprawy za mną. Przyszedł czas na resory. Widać było że lekko siedzą, dlatego zdecydowałem się na ich reanimację. Wymontowałem i oddałem wszystkie do regeneracji. Oczywiście zostały założone nowe tuleje a i gdzie stare strzemię nie oparło się sile czasu także zostało wymienione.

Jak widać po zdjęciach różnica jest, jak na tę chwilę nie mam w planach zakupu resorów dlatego na taki zabieg się zdecydowałem.

Po założeniu zregenerowanych resorów różnica jest duża, dobre kilka centymetrów. Jaki będzie tego efekt to się okaże po dłuższej eksploatacji.

...

[ Dodano: 2016-11-22, 15:54 ]
Kolejny update ;)

Na początek zdjęcie mojego Samurajca jak ratuje poczciwego Uaza, gdyż elektryk nieco nie do końca był sprawny.

Tak mnie kiedyś tchnęło na bagażnik dachowy. A że walały mi się po garażu różnego rodzaju rurki pierwszą myślą było zrobienie go sobie samemu. Na początku myślałem żeby dokupić same mocowania na rynienki a resztę sobie już dospawam. Lecz jak to ja nie było pójścia na łatwiznę :mrgreen: . Przeglądałem różne uchwyty i postanowiłem zrobić wszystko samemu. I wydaje mi się że jak na pierwszy bagażnik całkiem nieźle wyszło.

Następnie dopasowywanie beleczek

Troszkę spawania i piwka na zmianę jedno z drugim no i oczywiście trochę śnieżki na rdzę i efekt według mnie zadowalający.

A i w międzyczasie poleciał olej do mostów i reduktora

Jakże wielka nagrodą dla mnie jak i Samurajca było upalanie i błocenie po same drzwi.
To co tygrysy lubią najbardziej :mrgreen:

"A był taki ładny amerykański..."
...

[ Dodano: 2017-03-12, 17:04 ]
Cześć.

Po dłuższej przerwie w dopieszczaniu Samurajca wkroczyła opcja wymiany łożysk. Tylne nie dość ze już huczało to złapało jeszcze luz i nie było wyjścia czym prędzej tym lepiej.

Tylne

Przednie

No i oczywiście doleciał mały nie tylko wizualny fajansik. Zostałem mile zaskoczony tym że teraz nie muszę teraz włączać dmuchawy i delikatnie sobie dmucha powietrze na szybkę.

cdn

Odpowiedz do tematu