Witam wszystkich zainteresowanych niby forum samuraia, ale jestem już tutaj wystarczająco długo by zauważyć że użytkownicy mają wiedzę o wszystkim. Tak więc przejdę do sedna jestem zainteresowany kupnem i instalacją przydomowej oczyszczalni ścieków w mojej miejscowości w grę wchodzi jedynie biologiczna pojemność jaka mnie interesuje to ok 4000l. I pytanie brzmi czy ktoś z was posiada oczyszczalnie może polecić jakąś godną firmę, jak wam się sprawują te instalacje po kilku latach? czy wszystko jest tak jak piszą bez problemowe czy może jednak nie jest tak różowo.
Moj sąsiad ma i wali z tego czasami. Poza tym ta rura nieładnie wygląda. Wiem że np. nie można używać zmywarki albo jakiś tam środków chemicznych bo bakteryjki zabija i nici z biooczyszczalni. Trzeba jakieś tam środki kupować i wlewać ale to pewnie wiesz. Ja do nowego domu wstawiłem tradycyjne betonowe szambo 12k L i z głowy.
Jak miał bym wybór to zanikową bez wątpliwości. Przy dobrej gospodarce nie pomujesz wcale. Ja mam szambo mo mnie warunki nie puszczają a sąsiadka stara kur... warszawska co się wydaje jej że jak na wsi dom wybudowała to ma jak biały na safari. Ale jak padnie to sobie przerobię. Ja wykopałem kilkadziesiąt ale z jakiej firmy nie wiem. Raczej ludzie chwalą. MyszonK z szamba to dopiero wali jak ciśnienie leci.Kominek to nie problem.
koledzy dziękuje za dobre rady odnośnie szamb itp ale decyzję już podjąłem na oczyszczalnie biologiczną z odpływem wody do cieku wodnego instalację w domu mam oczywiście z odpowietrznikiem jeśli to pytanie było do mnie kierowane tak że typ oczyszczalni mam wybrany teraz chodzi mi czy wy macie jakieś doświadczenie z firmami handlującymi tym ustrojstwem jak i z użytkowaniem jeśłi chodzi o kanalizację to u mnie też sprawa z przepompownią więc nie chcę tego ustrojstwa dlatego chcę założyć oczyszczalnie póki mogę bo jak już zrobią kanalizę to nie dostanę pozwolenia.
Weź sobie sam zamontuj. Proste jak konstrukcja cepa. Tylko koparkę weź.
domyślam się że nie jest to skomplikowane natomiast z braku czasu wolałbym wybrać firmę która zajmie się wszystkim pozwoleniami mapkami aparatem wodno-prawnym itp łącznie z montażem żeby było kompleksowo :)
Mogę polecić człowieka z ok.Krzeszowic. Do Myslenic daleko nie ma. Korzystam z jego usług od 11 lat.Pracuje w MPW-iku więc siedzi w temacie a nie tylko diluje. Ważne-konkret facet.Jak coś na PW,nie chcę być posądzany o reklamy....
Miałem szambo przez 20 lat, oczyszczalnia to rewelka,w dodatku z 10 letnią gwarancją na wszystko,nic mnie nie obchodzi,mam problem dzwonię i tyle.Gość przyjeżdża i problem rozwiązuje.
To jest zależne od pojemności, do tego drenaż. Wiedząc z doświadczenia co to za robota nigdy bym się nie porwał na nią z łopatą. A ziemię na taczkach wywozić? Czasem ludzie szukają oszczędności tam gdzie ich nie ma. Wiele razy spotkałem się z opinią że ktoś fundamenty kopał ręcznie a potem np na taką dziurę pod szambo jadę ja i słyszę " panie w życiu byśmy tego nie kopali ręcznie drugi raz"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum