Wysłany: 2016-10-16, 16:56 Problem most tylni Półosie
Witam posiadam problem nie mogę włożyć lewej półosi do tylnego mostu jest na to jakiś patent czy jak . Już opisuje co zrobiłem wymieniłem pierścień łożysko siemeringi i próbowałem włożyć z powrotem i nie chce wejść to powinnienem wbić go na siłe czy jakoś on wejdzie spokojnie ?
to ide próbować jak coś zdziałam dam znak czy się udało no jak obracałem półośką to w jakimś momencie był lekki opór i wtedy pchać to lekko wchodzi czy ciężko ??
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-10-16, 17:28
Może frez na półosi lekko uderzony-sprawdź. Najlepiej koniec oczyścić szczotką taką na szlifierce.Wchodzi nieraz z lekkim oporem.Jak zacznie włazić dobij młotkiem,ale uderzaj centralnie.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-10-16, 18:21
Powinieneś wyczuć moment, kiedy półoś trafia w dyfer, czasem trzeba trochę pobujać i pokręcić półosią zanim się utrafi ale powinna wejść bez specjalnego oporu, jedynie wbicie łożyska w pochwę mostu wymaga użycia młotka.
Nic nie idzie bujam szturcham obracam nic nie da rady dziś już za późno na dalszą naprawę Sarumaja myśle że może lepiej spróbuje wyciągnąć drugą pół oś aby dostać się do dyfera i zobaczyć czy coś tam się nie popsuło w nim no bo żeby go wyciągnąć to musze wyciągnąć 2 półosie czy jak ??
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-16, 19:32
Gruby262855 napisał/a:
W ogóle nie chce wejść na frez
Hej,
ale to na bank sprawa wejścia we frez? Ja swego czasu sie namęczyłem z półosią bo łożysko w gniazdo za chińskiego boga sie nie mieściło. W końcu gniazdo potraktowałem gniazdo papierem ściernym i poszło ok.
NIe nie nie kilofem to podniosłem samuraja do góry aby wsunąć pół oś do środka aby wrócić do domu kilof zaparłem z tyłu włączyłem wsteczny podniósł się koło nie dotykało podłoża to wsunełem spowrotem ale już spokojnie teraz się męczę z wybiciem 2 pół osi aby dyferencjał wyciągnąć i sprawdzić co tam się dzieje że nie chce wejść pół oś
[ Dodano: 2016-10-19, 13:01 ]
A od razu sprostuje na tamtej akcji pół osi nie wsunełem do końca pół oś jest prosta sprawdzałem wsunełem na tyle aby dojechać do domu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum