Cześć.
Dziś całkiem przypadkiem zauważyłem - jak mi się wydaje - całkiem spory luz w tylnym moście. Nie wiem czy nie jest zbyt duży i czy w ogóle powinien być więc będę wdzięczny jeśli ktoś mi powie, czy mam powód do zmartwień.
Link do filmiku
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-11-16, 21:23
Nie ma tragedii, to co tu widać, to sumaryczny luz przekładni, dyfra i półosi, i jest całkiem znośny.
Jeśli nie ma luzu na łożyskach ataku, to absolutnie nic bym z tym nie robił.
Jako że jestem autorem tego wynalazku to się wypowiem...
NIC z tym nie zrobisz.
Wymieniłem główkę nawet na prawie nową z Jimny (2007).
Masz odciążone półosie zrobione na 20 letnich zabierakach. Po za tym te półosie to były początki początków eksperymentów i pewnie daleko im już do nominalnych wymiarów wielowypustów.
Masz: luz między zębny zgodny z serwisówką, a następnie luz między półośką i kołem koronowym, luz między półośką i zabierakiem pomnożony razy 3,4 (wartość przełożenia w moście) plus "gumowatość" opony.
Dlatego @Zawias dostał wczoraj półosie odciążone z nowym zabierakiem, w październiku 2016 zrobionym...
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum