Wysłany: 2010-11-07, 13:37 ''PŁUGOPIASKARKA''CZYLI SUZUKA Z PŁUGIEM ŚNIEŻNYM
TEMAT SPECIALNIE DLA KOLEGI CORNY'EGO
PONIEWAŻ TUBYLCY STRASZĄ ŻE TA ZIMA BĘDZIE JESZCZE GORSZA OD POPRZEDNIEJ TO ODŁOŻYŁEM PLANOWANY REMONT TZN. SWAP NA DISELA+BLACHARKA +LIFT I WIELE INNYCH NA WIOSNĘ-LATO 2011r A TERAZ ZAMONTOWAŁEM PŁUG DO SWOJEJ SUZY ŻEBY DZIELNIE ODŚNIEŻAŁA JAK ROK TEMU.PŁUG TEN JEST WŁASNEJ ROBOTY WCZEŚNIEJ JEŻDZIŁ W FEROZIE WIEC MUSIAŁEM W NIM PRZEROBIĆ MOCOWANIA DO SAMURAJA A TAKŻE DOROBIĆ W SAMIM TRZY DODATKOWE MOCOWANIA.PŁUG GŁOWNIE JEST MOCOWANY DO RAMY + DO RURY KTÓRĄ JEST SPIĘTA RAMA DO TEJ RURY SĄ DOSPAWANE PŁASKOWNIKI Z DZIURAMI NA ŚRUBY,WSZYSTKO JEST NARAZIE STEROWANE MANUALNIE,TZN NACIĄG I KIERUNEK ODŚNIEŻANIA JEST USTALANY ZA POMOCĄ NACIĄGÓW ŁAŃCUCHA TO WSZYSTKO CHODZI GÓRA DÓL I NA BOKI ZA POMOCĄ DWÓCH KOŃCWEK ODCIĘTYCH OD WAŁÓW NAPĘDOWYCH...JAK BEDZIE WYCIĄGARKA TO NA PATĘCIKU BĘDZIE PODWYŻSZANY I OBNIŻANY WYCIĄGARKĄ......
kolego na ile oceniasz kosztu przysposobienia suki wraz z zakupem jakiego pługu ? może warto zainwestować w taki pług? może ktoś wie, ile płacą za odsnieżanie osiedli? można zarobić przez zimę na kolejne modyfikacje:-)
CO DO ODŚNIEŻANIA PLACY I OSIEDLI TO RZECZYWIŚCIE MOŻNA WYRWAĆ PARĘ ZŁOTYCH W POPRZEDNIĄ ZIMĘ TAK ROBIŁEM PONIEWAŻ MIESZKAM NA OSIEDLU KILKUNASTU DOMÓW JEDNORODZINNYCH ZE WSPÓLNYMI WEWNĘTRZNYMI ULICAMI NO TO SĄSIEDZI CHĘTNIE KORZYSTALI Z USŁUGI 'PŁUGOWANIA'
CO DO PRZYSTOSOWANIA TO MYŚLĘ ŻE MAX 600ZŁ JAK MASZ MIGOMAT I SMYKAŁKĘ
TO ZROBISZ SAM ,PRZECIEŻ NIE MUSI BYĆ TAK WYGIĘTY JAK U MNIE MOŻE BYĆ ZWYKŁY KAWAŁ BLACHY GRUBOŚCI OK 3-4MM W PROSTOKĄCIE 2m x 0x7m np znaleziony na złomie
CO DO KUPNA PŁUGU GOTOWEGO NP NA ALLEDROGO TO CENY ZACZYNAJĄ SIĘ OD 1500ZŁ-3000ZŁ TROCHĘ CHORE JAK DLA MNIE
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 113 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2010-12-14, 20:26
A Piotrek tak wiem ale ostatnio jak tam byłem nie widziałem pługa chyba że ma na chacie ale spoko ja myślę że w tej cenie a nawet mniejszej bym zrobił sam ale jak kto woli może kupić też jakieś rozwiązanie a co do czernichowa to w sumie nie daleko rzut beretem przez przegibek
Wysłany: 2010-12-14, 20:52
ja mam suzuke stosunkowo nie dawno śmigam solo a jak kumpel wyszarpie pajero od mamuśki to śmigamy razem a tak z bb to widzę parę suk ale jak próbowałem zorganizować jakiegoś spota na innym forum to skończyło się na pisaniu może przedział wiekowy był barierą
Wysłany: 2010-12-14, 20:57
Spoko wiek ok na zajawki na bez sensowne jeżdżenie po lesie a nie tylko zawody itd ja mam 22 ale zachowanie 18 pozdro to musimy się zgadać
na jakieś małe zapoznanie
HEJ PODBIJAĆ NIE PODBIJA TRZEBA ZAŁOŻYĆ DOSĆ WYSOKI LEMIECH (GUMĘ KTÓRA TŁUMI DRGANIA ODGARNIA A JEDNOCZEŚNIE PODDAJE SIĘ GDY NASZ PŁUG NATRAFI NA COŚ WYSTAJĄCEGO Z POWIERZCHNI ODGARNIANEJ) POZA TYM TRZEBA POROBIĆ ODCIĄGI NA PRAWĄ I LEWĄ STRONĘ PLUS OD GÓRY WŁASNIE PO TO ŻEBY PŁUG NIE MIAŁ MOŻLIWOŚCI ''PODWINIĘCIA SIĘ POD SUZĘ'' JA MAM POROBIONE ODCIĄGI Z GRUBEGO ŁAŃCUCHA ŁAŃCUCHAMI NACIĄGAM KĄT ODŚNIEŻANIA I WYSOKOŚC NAD ZIEMIĄ.ALE ZE WZGLĘDU ŻE TERAZ MOCNO MOTAM SWOJĄ SUZĘ BĘDĘ BUDOWAŁ PŁUG PODNOSZONY I OPUSZCZANY WYCIĄGARKĄ ORAZ STEROWANY NA BOK SIŁOWNIKIEM OD BRAMY. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ OWOCNEJ PRACY I NOWYCH POMYSŁÓW
_________________ ON ROAD. . .JEEP WJ 4.0
OFF ROAD. . .SUZUKI SAMURAJ 1.9D
"zawias" musi być podwójny, żeby pług pracował góra dół i nie zmieniał kąta, no i tym cięgnem ciężko będzie regulować góra dół, takie 2 cięgła wykorzystam do regulowania kąta pługa, prawo lewo (u mnie w sklepie taki łącznik kosztuje 50zł) a góra dół trzeba wykorzystać wciągarkę.
PS w czym to rysujesz? kupiłem wypalarkę CNC i na razie rysuje w Solid Edge 2D, robisz rysunki w 3d i potem rozkładasz na elementy? czy to Paint ? :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum