Wysłany: 2017-02-16, 16:35 BMW 1.8 IS 140 KM kaganiec i poduszki od fiesty?
Witam.
Od dłuższego czasu borykam się z problemem reduktora.
Mam 31 cali,At opona, lekka felga wały wszystkie wzmocnione.Mosty seria suka 1.3
Seryjne gumy pękają co jakiś czas, ostatnio rozerwało przykręcaną belkę do reduktora tą do 2 gum.
Czy zakładając kaganiec i mocniejsze poduszki nie wpłynę na znaczące skrócenie żywotności reduktora?
Widzę również , że naprężenia mogły wynikać ze złego umiejscowienia reduktora.Po tym jak się 3 z 4 śrub odkręciły od belki reduktora,jadąc na jednej śrubie oraz kilku pasach mocujących zaczął działać właściwie-bez oporów-na wszystkich śrubach ciężko chodził.
Pozdro
_________________ Silnik 1.8 IS BMW,przełożony wieszak zaa przednią oś, OME,+dłuższe wieszaki,
Wzmocnione pochwy.
Hampel jimmy
Wały wzmocnione
Blokada tył ARB,Lekkie felgi, opona AT 31
Duży, a dlaczego nie na sztywno?
Przecież kanapka skrecona i tak beton daje w rezultacie.
Ja już wiele reduktorow przykrecilem i jeden wybuchł na zawodach, bo na kaganiec klient się sępił, ale jeszcze nigdy mi reduktora nie wyrwało. Pan Andrzej kazał założyć poduszki poliuretanowe, na zamówienie, żółte, cacy, super.... i dupa, szlag trafił szybciej niż te ze skody.
Może dystans, coby natarcia wałów nie spaprac i na sztywno
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Hej. Nie wiem czy dobrze rozumiem, przykręcić reduktor bezpośrednio do ramy?
Widziałem że w stanach za 800$ wzmocniona obudowe reduktora mają
o takie coś chodzi?
_________________ Silnik 1.8 IS BMW,przełożony wieszak zaa przednią oś, OME,+dłuższe wieszaki,
Wzmocnione pochwy.
Hampel jimmy
Wały wzmocnione
Wysłany: 2017-02-17, 06:52 Re: BMW 1.8 IS 140 KM kaganiec i poduszki od fiesty?
amplexus napisał/a:
Witam.
Czy zakładając kaganiec i mocniejsze poduszki nie wpłynę na znaczące skrócenie żywotności reduktora?
Pozdro
Kaganiec to nic innego jak obudowa ktora zabezpiecza przed ruszaniem sie reduktora. To w jaki sposob mialoby to skracac zywotnosc ? Natomiast przy 1.8IS tak czy siak trzeba sie liczyc ze ten "zboj" moze mu w koncu dac rade. U innych szybciej a u innych wolniej
Kaganiec to nic innego jak obudowa ktora zabezpiecza przed ruszaniem sie reduktora.
A dokładnie przed pęknięciem korpusu od naprężeń , obudowa ustala wałki na miejscu, podczas dużych obciążeń wałki są rozpychane, co wynika z zarysu poszczególnych uzębień, kaganiec ma to dodatkowo usztywnić.
I tak jak Pacmano napisał, kaganiec musi być, chyba że IS w środku, a suka na parkingu przed szkołą tudzież kościołem, a nigdy w błocie.
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Tak jak napisał pacmano ,reduktor samuraja był opracowany do silnika o o płowe słabszego od BMW is ,kaganiec coś tam pomaga ale nie gwarantuje całkowicie że reduktor nie rozwali się , jak nie pójdzie obudowa to zmielisz tryby w środku . Jak bym miał wkładać 1,8 is to z reduktorem od vitary 2,0 lub v6.
_________________ Its obvious why men lift there trucks... Fat chicks cant jump.
Żeby nie było wątpliwości- jak jadę w podróż to delikatnie używam sprzętu i praktycznie na tym co jest seryjnym przejechał 2 tys km-ok guma urwana i łapa spawana ale to nie jest wielka awaria:D
Normalnie jadąc na okoliczny poligon doświadczalnym jest tłuczony ile fabryka da:D nim dojedzie do terenu już idzie do odciny tratatatata:D
Wolę, żeby coś się urwało blisko domu, niż gdzieś daleko...
No właśnie tego się boję, że teraz wzmocnie mocowania, a reduktor się w środku zmieli... no ale jak pisałem- ma to być pancerne, auto ma palić gume na asfalcie i być niezniszczalne :D
Dużo jest roboty z wsadzeniem reduktora od vitary?a jak z przełożeniami względem 1.3?
Wzmocnione pochwy.
Hampel jimmy
Wały wzmocnione
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2017-02-17, 14:05
Vitara ma przedni napęd na łańcuchu, jak samurai nie wytrzyma, to vitara tym bardziej.
Poza tym reduktor jest przykręcony do skrzyni i ma nieciekawe (tj. szybkie) przełożenia.
Widział tu ktoś z polemizujących rozwalone tryby bez pękniętej obudowy? Nie mówię o przypadku nieosiowego wykonania 4.16 gdzie po 3 wyjazdach zębatkami można się golić. Jak tak to może jakieś zdjęcia? Chyba że znajomy znajomego kumpla słyszał od kogoś po 6tym piwie w garażu.....
@bulimierz
kanapka z poliuretanów (2 poliuretany na jedną śrubę) nie jest na beton (jak jej na beton nie skręcisz). Ja mam kanapkę z 75Sha i przy mocnych szarpnięciach (strzały ze sprzęgła, akcje kinetykowe) czuć po gajdze że reduktor coś chodzi. Oczywiście łapy do ramy też wzmocniłem zawczasu
Czyli z tego co wnioskuje najepiej przymocowac reduktor na "kanapke"z poliuretanow,kaganiec na reduktor i wzmocnic lapy od rany?
No i modlitwa zeby reduktor to wytrzymal:)
Wzmocnione pochwy.
Hampel jimmy
Wały wzmocnione
To jest tak jak kiedys wsadziłem silnik fiata regaty do fiata 125 pierwsze wywaliło wał potem most a na końcu skrzynie. Wg mnie taka modyfikacja to silnik komplet skrzynia bmw. Reduktor np robur a mosty patrol. Wtedy to uciągnie
Mostow suki nie zmienie ze wzgledu na wage i przeswit..
Reduktor poki co idzie w kaganiec i zobaczymy co bedzie..
A tak z ciekawosci jak z przelozeniami w tym reduktorze od gaza?robour-pierwsze slysze takie rozwiazanie..czyli pancerna technologia z z ZSRR?:)
Wzmocnione pochwy.
Hampel jimmy
Wały wzmocnione
Nie będzie za słaby. Reduktor robura nie jest duży. Ale jest pancerny. Jak zaczniesz używać 140KM z polotem rozwalisz reduktor. Przecież reduktor samuraja to licha konstrukcja.
Ja w kanciaku miałem 130KM i długo nie cieszyłem się tym.
Jeszcze myślałem o reduktorze z nivy bo zalega mi w robocie i wczoraj go oglądałem on ma centralny mechanizm różnicowy i to jest nie ciekawe ale wygląda solidnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum