Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Luz na wale przednim
xROnx 
świeżak

Wysłany: 2017-01-30, 09:38   Luz na wale przednim

Pytanie takie jest...
Mam dzwoniący wał przedni. Kiedyś już dzwonił ale okazało się że krzyżaki. Więc zostały wymienione.
Teraz znowu dzwoni słychać go szczególnie podczas ruszania tj do ok 30km/h potem już nie...
Ale wlazłem pod auto szarpie wałem i mam luz. Zaznaczyłem go czerwonym kółkiem na zdjęciu(zdjęcie zapożyczone z googla). Luzu na krzyżakach nie ma.
Pytanie takie jest czy to się naprawia czy najlepiej wymienić na nowy (może używka bez luzu w tym miejscu)?
I jeszcze jedna sprawa: w tym miejscu jest ta osłona gumowa harmonijka - jak np na przegubach, mam ją przerwaną pewnie już jakiś czas i dostał się tam syf i popsuł mi wał...
https://zapodaj.net/e972dafd6dc7f.jpg.html

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-01-30, 10:25   Re: Luz na wale przednim

xROnx napisał/a:
Pytanie takie jest...
Mam dzwoniący wał przedni. Kiedyś już dzwonił ale okazało się że krzyżaki. Więc zostały wymienione.
Teraz znowu dzwoni słychać go szczególnie podczas ruszania tj do ok 30km/h potem już nie...
Ale wlazłem pod auto szarpie wałem i mam luz. Zaznaczyłem go czerwonym kółkiem na zdjęciu(zdjęcie zapożyczone z googla). Luzu na krzyżakach nie ma.
Pytanie takie jest czy to się naprawia czy najlepiej wymienić na nowy (może używka bez luzu w tym miejscu)?
I jeszcze jedna sprawa: w tym miejscu jest ta osłona gumowa harmonijka - jak np na przegubach, mam ją przerwaną pewnie już jakiś czas i dostał się tam syf i popsuł mi wał...
https://zapodaj.net/e972dafd6dc7f.jpg.html

hej!

z lektóry forum wynika, że naprawa wieloklinu jest nieopłacalna. Zdejmij, obejrzyj, wymień osłonęę i nasmaruj. Jeśli masz sprzęgiełka piast to wał kręci się tylko jak jeździsz 4x4. Nie wiem ile czasu potrzebujesz mieć 4x4 załączone - jeśli okazjonalnie to bym się nie przejmował - jeśli często to wymiana na dobrę używkę (uważaj, są conajmniej 2 rodzaje wałów ze względu na średnice śrub mocujących.

pozdrawiam,

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2017-01-30, 15:40   

Sprawdź czy po odwróceniu jednej z końcówki o 180st dalej będzie taki luz czy mniejszy. Powinien się trochę zmniejszyć ten luz po obróceniu jednej części i 180 stopni i nie spowoduje to braku wyważenia wału. Druga sprawa wał przedni kręci się cały czas jak są zapięte sprzęgiełka na lock.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-01-30, 15:48   

yenko napisał/a:
S Druga sprawa wał przedni kręci się cały czas jak są zapięte sprzęgiełka na lock.

jak są cały czas zapięte. Ale wtedy po co sprzęgiełka? :P

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2017-01-30, 15:54   

Chodziło mi o to że nie trzbea mieć wajchy na L czy H żeby się wał kręcił przedni. Czyli nie trzeba mieć 4x4 a wystarczy sprzęgiełka zapiąć na lock i też wał się kręci cały czas. W sumie to nie wiem o co Ci chodziło Szym :-D

Odpowiedz do tematu