Witam! Czym macie pomalowane swoje maszynki? Bo jestem w trakcie wybierania farby i nie wiem co wybrać. Chciałbym aby był to kolor matowy i żeby miał chropowata strukturę. Słyszałem ze jak się maluje rzadkim chlorokauczukiem to ponoć tak wychodzi. Ma ktoś z Wam tak pomalowane swojego Samuraia? Jeśli tak to prosił bym o jakieś fotki jak to wychodzi.
Pozdrawiam
A jakby wziąć położyć podkład, na to pierwsza warstwę laku później cieniutko jakiegoś polimera natryskowego i kolor na to?
Tylko trzeba doczytac czy można mokre na mokre, coby zsieciowalo.
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
właśnie jest fajny, mieliśmy ratrak PB 145 dawno temu
Wiem Star, rozmawialiśmy o tym.
Ja obsługiwałem Rolby i Kassbohrer'y, tez mowiłem
Mercedes robił silniki do PB145, pamietasz rozmowe?
BTW nie o tym wszak miało być, jak na to nie spojrzec, najtaniej wychodzi z nałożeniem jakiejś masy natryskowej dla uzyskania struktury, a na to lakier ostateczny.
Chlorokauczyk to strasznie upierdliwa sprawa, jak mocno rozcieńczysz to spływa jak woda po kaczce, a jak polecisz na gęsto i mało powietrza na dyszy żeby pomarańcza wyszła, to poleci nitkami.
Policz dobrze, bo może jak wziąć pod uwagę stracony czas, niezbędną ilość "słowiańskiego wkurwu" przy tej robocie, w końcu same koszty materiałów, to może się okazać że komuś zostało trochę Raptora, dokupisz resztę i masz co trzeba, coby Suka w lesie i w błocie wstydu nie przynosiła... wyglądem
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2016 Posty: 88 Skąd: Świerklaniec
Wysłany: 2017-02-05, 12:44
Opisywany mini efekt "raptora" wyszedł mi przypadkiem jak malowałem ramę. Całkiem spoko i ciekawa faktura. Uzyskałem ją malując chyba za małym ciśnieniem na już pomalowaną pędzlem ramę (mokro na sucho). Pistolet pryskał takimi mini kropkami i całkiem elegancko to wyszło.
Osobiście jestem fanem chlorokauczuka (wszystko nim maluję ;d), ale nie wiem czy malowanie budy da się zrobić tą farbą.
Tylko że baranka to se można W tym roku testuje raptora na drogach. Zardzewiałe oczyściłem , potem pasywator potem ich środek przyczepności, i raptor. Fajnie trzyma auto jezdzi po zasolonych drogach i nic nie wyłazi. Wczesniej testowałem różny badziew i rdza wyłaziła, teraz nic. Musi robić sxczelną warstwę że nic się nie przedostaje. Nie wierzyłem temu czemuś ale teraz jestem zaskoczony pozytywnie. A takiego syfu jak boli to jeszcze nie widziałem zeszłej zimy te same felgi , czyszczone, podkład, potem boll do felg po zimie na myjni zlazło wszystko. Popatrz który malarz bolla ci poleci chyba początkujący. Cena robi swoje, niema nic tanio
Jeżeli baranek sie przesuszy to farba potrafi odłazić. Jak mokre na mokre to baranek nie wysycha i jest miękki pod lakierem jeszcze długi długi czas (spotkałem się że rok) a co chodzi o raptor nie wypowiem się. Ale jako ktoś chce jedynie topić samuraia a potem zrobić obrzyna czy ja wiem czy mają sens jakieś super drogie powłoki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum