Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Admin
2011-01-29, 11:50
jak wymienic lozyska w tylnym moscie?
stursky 
świeżak

Wysłany: 2011-01-26, 14:57   jak wymienic lozyska w tylnym moscie?

Witam!
potrzebuje pomocy...!!!
zabralem sie za wymiane tloczkow i szczek w tylnym moscie i okazalo sie, ze mam niezle luzy na lozyskach i wyciek oleju.nigdy jeszcze nie robilem tego w mostach i troche stanalem w miejscu :-( czy musze rozebrac caly most rzeby wyciagnac półośkę? doszly mnie sluchy,ze jakos mozna ja wybic?
bede mega wdzieczny za pomoc

pzdr!

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2011-01-26, 15:56   

No wiec masz troche roboty ale nie martw sie :-P trzeba rozkrecic te wszystkie sruby az ich jest 4 jak dobrze pamietami pozniej pol osie wychodza z tymi oslonami tylnimi od szczek zbija sie raz z jednej stron raz z dugiej i wychodzi ci polos razem z ta oslona ;-) to nie jest problem gorzej jest z lozyskiem bo bez palnika ni ch....j go nie sciagniesz bo blokuja lozyska takie pierscienie ktore pod wplywem temperatur sie rozkurczaja :-/ i jak sie je podgrzeje to schodza bez problemu i potem zakladasz ta oslone lozysko i potem ten pierscien zaciskowy (ja wziolem nagrzalem w piecu polozylem na weglu rozgrzaly sie do czerwonosci i spowrotem na pol os ;-) ) a wazne zeby sprawdzic je zeby nie mialy wzerow bo jak zalozysz nowe uszczelniacze zeby ich nie rozwalilo i tyle wkladasz pol osie spowrotem zakrecasz srobki skladasz szczeki i koniec Zabawy ;-) :mrgreen:
Mam nadzieje ze wszystko powiedzialem :-P ;-)
Pozdro

stursky 
świeżak

Wysłany: 2011-01-27, 18:14   

super! dzieki wielkie, udalo sie... w sumie bez problemow!
teraz tak sie zastanawiam,czy pierscien zaciskowy ten na cieplo mozna uzyc jeszcze raz,czy nalezy go wymienic na nowy.
generalnie znalazlem w jednej firmie odpowiednik lozyska i uszczelniacza o wiele tansze niz oryginalne tylko mam mega problem z tym pierscieniem!
moze ktos sie orientuje gdzie mozna kupic takie pierscienie osobno gdzies w poznaniu?

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2011-01-28, 09:10   

No wiesz Moje pierscienie ktos chwenl spawarka :shock: :-( i musialem je zrobic od nowa naszczescie moje Mam kumpla ktory robi na kopalni i tam ma swych fachowcow ktorzy mu naprawiaj koparki ;-) postawilem flache i mu zrobili noweczki :-) ;-) musisz tez znales jakis zklad najlepiej gdzie wytaczaja takie pierscienie u tokarz najlepiej bo nie wiem czy bys znalazl takie pierscienie :-( a jak juz to beda drogie jak nie wiem a lozyska to lepiej znalesc zamieniki ja zaplacilem jakies 25 zl szt i sa zmacniane uszczelniacze tez ;-)

Hubert 
nowicjusz
Hubert

Wysłany: 2012-11-19, 20:03   

Witam panowie moje pytanie dotyczy tego pierścienia. Rok temu wymieniałem łożysko w tyle, kupiłem cały zestaw tj. łożysko uszczelniacz i pierścień. Stary pierścień przecięty za pomocą kątówki nowy założony na gorąco. Teraz muszę zrobić to samo z drugą stroną, znalazłem łożysko NSK 6207 c4 za 50zł(jeszcze nie kupione ale za c4 wydaje się być dobrą ceną), uszczelniacz to nie problem i tutaj moje pytanie czy na 100% da się ponownie użyć tego pierścienia.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2012-11-19, 20:12   

Jeżeli tak,to po założeniu cyknij migiem albo elektrodą.

Qwai 
stały bywalec
Fascynaci 4x4

Wysłany: 2012-11-20, 08:39   

Pierścień kupisz w każdym ASO za ok 60 zł. Może i dużo ale nie zobaczysz jak Cię tylne koło z półosią wyprzedza :mrgreen:
Zawsze warto tak jak pisali wyżej przyhewtować migomatem.

ps. czysto teoretycznie to pierścień jest jednorazowy

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2013-10-02, 17:50   

Udalo mi sie w koncu wyciagnac ta polos, i teraz pytanie. Lozysko rozwalone, zatem trzeba juz by wszystko wymienic. Taki zestawik bedzie wystarczajacy ?

http://allegro.pl/lozysko...3557263899.html

Idzie to zalozyc samemu ?

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-10-02, 18:10   

Wystarczający pytasz o ilość elementów czy markę? jak to pierwsze to tak, a 2 raczej szukał bym czegoś lepszego
założyć idzie samemu ale trzeba uważać, masz tylko jedno podejście do założenia pierścienia na gorąco. Ze znalezieniem opisu co i jak nie powinieneś mieć problemu

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-10-02, 18:24   

Kostinho kiedyś pisał, że jak samochód użytkowany w terenie to nie ma sensu pakować pieniędzy w drogie łożyska na tył bo w takich warunkach służą tak samo jak o połowę tańsze polskie FŁT czy jakoś tak. Jeśli to lanswagen to wożenia się po czarnym to możesz dołożyć parę złotych do czegoś bardziej markowego.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-10-02, 18:34   

FŁT robi dedykowane do srajtka?
jak nie to trzeba by dorobić dystans-mały problem (ori ma szerszą bieżnie wewnętrzną) no i pierścień na gorąco dokupić-większy problem

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-10-02, 18:50   

Kostuchu przybywaj i oświecaj narody :) jam tylko prosta papuga...

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-10-02, 21:39   

Może usystematyzuje ten link co podesłałeś to zestaw uniwersalny bo pasuje do szerokich i wąskich mostów. Przy szerokich dajesz tą mała tulejkę przy wąskich nie. Przy wymianie problem jest z tą dużą tuleją blokującą łożysko, bo żeby ją założyć to trzeba ją nagrzać i dopiero włożyć na półoś. Jeśli za mało nagrzejesz albo za szybko wystygnie i się zaciśnie przy samym łożysku to już tego nie dobijesz trzeba niszczyć i kupować następną. Same łożyska to nie problem najgorzej to te tuleje na gorąco jak masz dobrego tokarza to niema problemu jak nie to chyba lepiej kupować zestawy. a potrzebujesz jeszcze kątówki żeby zdjąć starą tuleje.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-10-02, 21:50   

moziembl napisał/a:
Przy szerokich dajesz tą mała tulejkę przy wąskich nie.

Eeee... nie bardzo.
Szerokość mostu nie ma tu znaczenia.
Łożysko dedykowane do mostu (nie pamiętam oznaczenia) ma specjalną wargę wpasowującą się w podtoczenie na końcu półosi.
Łożysko uniwersalne ma dokładany do zestawu pierścionek (uwaga - niesymetryczny), który uzupełnia ten brakujący fragment.
Nie zliczę ile razy wymieniałem już te łożyska. Jakoś nie stwierdziłem dużo większej żywotności firmowych łożysk za 200zł niż tanich no-name. Pół roku i do wymiany. Czas życia zależy od wielkości kół, odsadzenia felg, dystansów, stylu jazdy, etc.

Od jakiegoś czasu myślę intensywnie nad odciążonymi półosiami. Rozwiązanie fabryczne to niestety porażka przy intensywnej eksploatacji w terenie.

edit:
Łożyska 6207 i uszczelniacze tanio kupuję np tutaj www.stozek.pl
Pierścienie gdzieś na allegro po 30zł sztuka.

maciekdj 
świeżak

Wysłany: 2013-10-02, 22:11   

moziembl napisał/a:
Może usystematyzuje ten link co podesłałeś to zestaw uniwersalny bo pasuje do szerokich i wąskich mostów. Przy szerokich dajesz tą mała tulejkę przy wąskich nie. Przy wymianie problem jest z tą dużą tuleją blokującą łożysko, bo żeby ją założyć to trzeba ją nagrzać i dopiero włożyć na półoś. Jeśli za mało nagrzejesz albo za szybko wystygnie i się zaciśnie przy samym łożysku to już tego nie dobijesz trzeba niszczyć i kupować następną. Same łożyska to nie problem najgorzej to te tuleje na gorąco jak masz dobrego tokarza to niema problemu jak nie to chyba lepiej kupować zestawy. a potrzebujesz jeszcze kątówki żeby zdjąć starą tuleje.

Ja tuleje prasą hydrauliczną zdejmowałem przy użyciu ściągacza do łożysk, strzeliło i poszło...
A z tym nagrzewaniem tulei przy montażu nie ma co przesadzać, bo w instrukcji nie ma jakiejś zawrotnej temperatury montażu, na pewno nie należy rozgrzewać do czerwoności!

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-10-02, 22:16   

A bez nagrzewania da się to jakoś wcisnąć zwykłą prasą do łożysk ?

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-10-02, 22:28   

Chyba się da prasą, ale na ogół łatwiej znaleźć kuchenkę gazową albo jakiś palnik propan/butan niż prasę :-)

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2013-10-02, 22:31   

Yenko, maciekdj pisal o zdejmowaniu ;)

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-10-02, 22:33   

EE mi łatwiej znaleźć praskę niż palnik :) u kumpla na warsztacie więc nie ma problemu :)

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-10-02, 22:57   

Ja mam w piwnicy zdublowaną kuchnię (tzw. kuchnia letnia) Położyłem pierścień na palniku i poszedłem szukać odpowiedniej rurki :mrgreen:
Później, po oczywistym wcześniejszym wsadzeniu łożyska, tuleja w kombinerki, wrzucona na półoś i szybko dobita (kilkukrotnie i z całej piz.. siły) rurą.
Jakieś pół roku mam spokój a łożyska aishiki (jakoś tak-chińczyk którego nazwe gdzieś niegdzieś słychać) i samochodu nie topie wyżej klamek ;-) Koła też nie specjalnie duże (225/75r15)

Odpowiedz do tematu