Wysłany: 2014-09-24, 21:07 jak skutecznie sprawdzic czy most jest zgięty???
Witam po ostatnim wypadku skrzywiłem most z tyłu stwierdzam to tylko "na oko" widac po ułozeniu koła w nadkolu oraz po wycieku z uszczelniacza.. i teraz sprawa nastepujaca: chce go wyprostowac, jak sprawdzic kiedy bedzie prosty??? nie "na oko"oraz czy ktos ma jakis skuteczny sposob prostowania mostu??
jesli bedzie to niewykonalne albo nieoplacalne most wymoenie na inny ale fajnie by było go uratowac:)
też z przodu koła jakos dziwnie sie zeszły do siebie a most i drazki wydaja sie nienaruszone..
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-09-24, 22:45
Mam podobny problem. Z tyłu koła się rozeszły dołem (stoi okrakiem) u mnie objawia się to tak, że strzela lockright i są wycieki z uszczelniaczy.
Ja zwaliłem tylne koła (mam na tyle tarcze hamulcowe) i mierzyłem miarką odległości miedzy dwoma tarczami i mi wyszło, że nie ma różnicy w pomiarach przód / tył tarczy.... ale w pomiarach góra / dół jest 6 mm różnicy tak więc szacuje, że przy kapciach 31" różnica między górą a dołem opony wnosi około 2 cm czy więcej.
Stwierdzić, "że" most jest krzywy można właśnie w taki sposób ..... ale stwierdzić "gdzie" most jest krzywy to już grubsza sprawa i bez wybebeszenia mostu raczej się nie da. Ponoć można to sprawdzić wkładajac do pustego mostu długi liniał i wtedy wyjdzie gdzie się podpiera lub nie dolega na zgięciu lub naciągając żyłkę lub jakiś drucik.
Tak jak Zawias pisał nowa pochwa kosztuje 100 zł ..... taką kupiłem i jestem na etapie wspawywania wzmocnień i uchwytów pod wahacze. Stary most pokrzywiłem (posiciągały go spawy) spawając mocowanie do springów i wahaczy spawarką okrętową a nie migomatem.
Jak już podmienie pochwy to zimową prą poznęcam się nad starą pochwą próbując ją wyprostować.
Przerabiałem to ostatnio...
Most (tylni) trzeba zdjąć i postawić na sztorc przykręcony do felgi położonej na ziemi.
Teraz kręcić mostem i płakać na widok bicia po przeciwnej stronie
Wszelkie spawania (nawet niewielkie) krzywią most straszliwie. Inżynierowie suzuki przyoszczędzili tutaj na materiale.
Witam. Prostowałem mosty przedni i tylni, pościągało mi je przy spawaniu mocowania sierżanta, naciąłem spawy łączące rury z pochwą, ustawiłem za pomocą sznurka i liniału, pospawałem i są proste. Zrobiłem poprawkę na ponowne ściąganie spawów. Wyszło prosto.
Jak dysponujesz palnikiem do grzania czy cięcia, możesz najpierw podgrzać miejsca spawane, żeby naprężenia puściły, generalnie nie jest to szczególny problem do rozwiązania, chyba że zrobiłeś zabudowę z formatek, wtedy będzie trudniej. Jak nie puści, to próbuj odciąć Twoje spawanki, zobacz czy wyboczenie zacznie maleć.
[ Dodano: 2017-08-11, 07:41 ]
Na Twoim terenie jest dużo Kolegów z Forum Samca czy Viertary. Ewentualnie uderz do Tosiek DH, to wysokiej klasy spece od narzędziówki i spawań, powinni pomóc.
Powodzenia
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2017-08-15, 21:41
Tregiel, czy inna szyna, dwa kawałki łańcucha i lewarek hydrauliczny, ewentualnie prasa, jak masz dostęp do odpowiedniej.
Samuraiowe pochwy są cienkie jak z papieru, łatwo pogiąć, ale prostować też się da.
Pochwę z sj410 (jeszcze gorsza cienizna jak samurai) wyprostowałem kiedyś na prasie balansowej
zdemontowałem most i okazało się że jest krzywy połowie dłuższego ramienia mostu (zaraz za miejscem gdzie wzmocnienie się kończy ) czyli chyba łady szlag zebrał że się w takim miejscu skrzywił, jutro próba wyprostowania mostu
Niekoniecznie szlag, najpierw spawanie wprowadzilo naprężenia i juz było krzywo, pozniej poprawiles strzalem i koniec koncow banan. Wez go ciut ciut podgrzej, nie cisnij na zimno. Tak zeby ze 150' mial. Taka temperature to zwykly palnik do lutowania miedzi ogarnie. Fajnie jakby ksztalt kopyta byl dopasowany do srednicy rury, ale to juz takie moje pierdzielenie.
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum