Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-29, 16:13 Klatka zewnętrzna
Pytanie do osób doświadczonych w tym temacie, otóż z jakiej rury wykonać klatkę zewnętrzną? Ograniczeniem jakie mam to kamienie do giętarki - 28mm, 30mm, 40mm i 45mm. 40 i 45 skreśliłem na wstępie bo uznałem że to za duża średnica rurki do klatki zewnętrznej, więc w sumie pytanie brzmi jaką zastosować średnicę wewnętrzną rury
klatke robiłem z 32 /3mm byłem teraz zmierzyć rurke . jak bedziesz wyginał to dobrze zasypac rure cementem i dobrze ubić .wtedy nie zapada się scianka i wychodza ładne łuki .dobrze jak by była przykrecana do budy bo moga byc problemy z przegladem ;)
przy dzisiejszych CEPIK'ach bez sensu robić klatkę w bulwarze. Zakładam że przy tych średnicach nie myślisz o rajdach i rolowaniu.
Do lekkich zmotek najpopularniejsze (bo szeroko dostępne) są rury gazowe bezszwowe 5/4 cala czyli 42.4mm ze ścianką 3.2mm. Jednak odbiegają one od załącznika J w związku z czym nie można ich polecić publicznie...
Nie schodź za nisko ze średnicą. Zaoszczędzisz parę kg (pewnie mniej niż 10kg), będziesz się czuł pewnie z klatką a po kilku obrotach się ona całkowicie przekosi. Ostatnio jeden z forumowiczów przekosił w miarę dobrze zrobioną klatkę z rur właśnie około 40/3mm przy tylko jednej rolce.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-02, 17:31
DUŻY napisał/a:
przy dzisiejszych CEPIK'ach bez sensu robić klatkę w bulwarze. Zakładam że przy tych średnicach nie myślisz o rajdach i rolowaniu.
Do lekkich zmotek najpopularniejsze (bo szeroko dostępne) są rury gazowe bezszwowe 5/4 cala czyli 42.4mm ze ścianką 3.2mm. Jednak odbiegają one od załącznika J w związku z czym nie można ich polecić publicznie...
Nie schodź za nisko ze średnicą. Zaoszczędzisz parę kg (pewnie mniej niż 10kg), będziesz się czuł pewnie z klatką a po kilku obrotach się ona całkowicie przekosi. Ostatnio jeden z forumowiczów przekosił w miarę dobrze zrobioną klatkę z rur właśnie około 40/3mm przy tylko jednej rolce.
Właśnie chciałbym się dowiedzieć z jakiej rury zrobić klatkę zewnętrzną tak żeby jednak chroniła a nie tylko wyglądała U mnie w pracy robimy tylko klatki wewnętrzne, konstrukcja główna z 45x2.5 a zastrzały i reszta z 40x2. Także jest załącznikowo, ale przy mojej klatce nie zależy mi na tym bo z tego co wiem żadna klatka zewnętrzna nie będzie zgodna z zał. J. Moim ograniczeniem są kamienie do giętarki(30,40 i 45mm) więc jaką rure (a raczej jej średnice wewnętrzną) byś polecił?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum