Wysłany: 2017-11-23, 09:49 Powrót paliwa - ciśnienie za regulatorem?
Szybkie pytanie bo chyba przypadkowo znalazłem rozwiązanie problemów ze spalaniem i silnikiem. Za regulatorem ciśnienia tj. na wężyku paliwowym powrotu pomiędzy regulatorem ciśnienia, a przewodem metalowym prowadzącym do baku nie powinno być ciśnienia? Tj. wiadomo, że jest tam paliwo i po zdjęciu gumowego wężyka nieco spłynie, ale zasadniczo nie powinno tam być ciśnienia bo to powrót. Zgadza się?
Odpowietrzenie zbiornika jest podłączone przez puszkę z węglem i zawór bimetaliczny BVSV do kolektora ssącego.
Stąd w zbiorniku tworzy się podciśnienie.
Jeśli puszka z węglem jest niedrożna, to podciśnienie w zbiorniku paliwa może utrzymywać się cały czas.
Pozdrawiam
GREGOR
_________________ Samurai 93r 1.3i, +2", wspomaganie, reduktor 4,16:1, blokada SPOOL tył, HF208 przód, wzmocnione półosie przód+tył, tarcze tył, zawieszenie pneumatyczne tył, wyciągarka PRIME 13.0, Simexy 30", Full LED
Podciśnienie ok ale tam regularne ciśnienie jak przy pompie Wystarczy poluzować opaskę i paliwo tryska jak z kranu no i sporo ilościowo... Jak zdejmuje korek przy tankowaniu nie słyszę charakterystycznego dźwięku zasysania więc raczej się odpowietrza prawidłowo...
Teraz też kojarzę że problemy zaczęły występować po wymianie pompy i filtra paliwa (był chyba oryginalny...) - poszło większe ciśnienie a regulator ciśnienia nie miał jak pracować i zaczęło go zalewać. Wszystkie czujniki sprawdzone i ustawione a lambda wczoraj po założeniu wyczyszczonego wtryskiwacza pokazywała prawie 1 v więc mieszanka bogata...
Odpowietrzenie zbiornika jest podłączone przez puszkę z węglem i zawór bimetaliczny BVSV do kolektora ssącego.
Stąd w zbiorniku tworzy się podciśnienie.
Jeśli puszka z węglem jest niedrożna, to podciśnienie w zbiorniku paliwa może utrzymywać się cały czas.
Pozdrawiam
GREGOR
Nie bardzo...
Zawór służy tylko do wysysania nagromadzonych oparów z puszki. Sama puszka jest trójdrożna.
A tak w ogóle to najlepiej ją wywalić.
[ Dodano: 2017-11-23, 12:47 ]
mrpaulo napisał/a:
Podciśnienie ok ale tam regularne ciśnienie jak przy pompie Wystarczy poluzować opaskę i paliwo tryska jak z kranu no i sporo ilościowo... Jak zdejmuje korek przy tankowaniu nie słyszę charakterystycznego dźwięku zasysania więc raczej się odpowietrza prawidłowo...
Spróbuj przedmuchać przewód powrotny kompresorem - może jest jakiś syf.
Albo go zagniotłeś gdzieś po drodze do baku?
Jak kupiłem auto wymieniałem ten przewód bo był sparciały i było to samo... Tyle że wtedy przy brudnym filtrze paliwa i starej pompie jakoś chodziło... Podejrzewam, że poprzedni właściciel jak robił ramę nie zabezpieczył przewodów i "coś" poszło do środka... Jak tylko wrócę z roboty to sprawdzę drożność...
Jak kupiłem auto wymieniałem ten przewód bo był sparciały i było to samo... Tyle że wtedy przy brudnym filtrze paliwa i starej pompie jakoś chodziło... Podejrzewam, że poprzedni właściciel jak robił ramę nie zabezpieczył przewodów i "coś" poszło do środka... Jak tylko wrócę z roboty to sprawdzę drożność...
Juz sprawdziles, skoro masz cisnienie za regulatorem to droznosci nie stwierdzono strzal z kompresora a jak nie pomoze to 3m rurki lpg i dwa kawalki jakiegos fagumita, do tego dziesiec trytek i naprawiles auto
Ty się śmiejesz a ja z tym od końca wakacji walczę:)) wszystkie czujniki, komp, łączenia przewodów, podciśnienia - nawet wtryskiwacz wyczyszczony... mam nadzieje, że to jest to:)
Ty się śmiejesz a ja z tym od końca wakacji walczę:)) wszystkie czujniki, komp, łączenia przewodów, podciśnienia - nawet wtryskiwacz wyczyszczony... mam nadzieje, że to jest to:)
Smiech to zdrowie a pomiar cisnienia paliwa w szfankujacym benzyniaku to powinna byc jedna z pierwszych czynnosci
Wszystko się wyjaśniło:))) zakładając bak paliwa "przycisnąłem" gumową rurkę powrotu... :) Teraz chodzi jak nowy:))) Jednak zawsze trzeba szukać najprostszych awarii a nie kombinować:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum