Wysłany: 2011-04-05, 10:16 Pozycje i kierunkowskazy.
Witam. Zakupiłem Samuraja i wziąłem sie za przeróbki tzn,, wyrzuciłem przedni zderzak gdzie miesciły sie pozycje i kierunki i teraz nie mam pomysłu gdzie zamontować nowe swiatła i jakie chodzi i dodam ,że nie mogą być na zderzaku poniewaz wyspawałem z czarnej rury 72 i tam nie ma podejscia.
Wolf, jakiej mocy tam masz żarówki? To chyba nie 21W? Sądząc po oprawce, to identyczne miałem do podświetlania zegarka w kabinie. Do czego zmierzam - na mocy żarówek w kierunkowskazach nie ma co oszczędzać, zarówno przód jak i tył powinny być bardzo dobrze widoczne nawet w ostrym świetle. To tak dla poprawy komfortu psychicznego. Sam miałem zamontowane z żarówkami 10W, ale po tym jak inny kierowca jechał "Kozunią", a ja zobaczyłem że ledwie widzę włączony kierunkowskaz, to pokombinowałem jak do tego wpakować mocniejszą żarówkę. Po cholerę ktoś ma mi potem skakać do gardła że nie widział moich kierunkowskazów...
jacenty999 napisał/a:
...i dodam ,że nie mogą być na zderzaku poniewaz wyspawałem z czarnej rury 72 i tam nie ma podejscia.
Jak nie mogą, jak mogą... Wystarczy do rury dospawać kawałek blaszki i masz mocowanie kierunkowskazów jak ta
Dolna oprawka po drobnej modyfikacji przyjmuje żarówki 21W.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 156 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-19, 09:53
wolf78 napisał/a:
Witam w mojej padlince patent na brak kierunków i pozycji wygląda tak:
kierunki są z audi a4, pozycyjne są w lampie głównej, nic nie wystaje kierunki homologowane czego chcieć więcej.
Jesteś w błędzie Homologowane to one są na żarówkę W5W jako kierunkowskaz boczny. Według przepisów kierunek z przodu z i tyłu musi być o mocy 21W
lub odpowiednik.
Mam tak jak na ostatnich zdjęciach tylko w kierunki wsadziłem żarówkę rurkową 21W (znalazłem taką na giełdzie). Świeci mocno ale homologacji też nie spełnia
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - nie masz problemu z częstotliwością mrugania kierunkowskazu? Powinno być tak że jeśli zamiast żarówki 21W zamontujesz słabszą to przerywacz działa dużo szybciej, tak jak w przypadku spalonej żarówki. Jeśli tak się nie dzieje, to możliwe że masz coś namieszane z elektryką.
Mryga normalnie, na chwile obecna ogarnąłem w nim elektrykę ,usunąłem i naprawiłem większość połączeń na skrętkę itp. Wszystko co się dało lutowałem , łączyłem konektorami i izolowałem podwójnie twozywem termokurczliwym.
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 31 Maj 2012 Posty: 209 Skąd: boguszów gorce
Wysłany: 2012-09-21, 13:56
nudne siedzenie w garazu spowodowało tą folie :) i kilka punktów do lansu tezz jest :D
[ Dodano: 2012-09-21, 13:59 ]
jeżu fajna ta twoja suza :) juz kilka osob mi mowilo ze wyglada przez to jak niva ale jak juz tak bylo to zostawiłem przepisowo jest ok :D
_________________ Suzuki evo3 by 4xdrive ;)
Szekla4x4 !!!! Najlepszy sklep z akcesoriami off road
Odkopię temat. Pojawiły się jakieś nowe trendy odnośnie kierunkowskazów z przodu? Temat do mnie wrócił, bo policja zabrała dowód. W zderzaku nie mam miejsca. Postojowe mam w reflektorach. Szukam czegoś co mógłbym zamontować pod reflektorem. Albo jakiegoś okrągłego jak w defenderze, ale tam mało miejsca jest. Grill mam ten z lat 89-91.
...a nie możesz zamontować na zderzaku?
U siebie zamontowałem kierunkowskaz na oryginalnym orurowaniu, kupiłem w Agromie lampy podobne do tych https://agromex.com.pl/product-pol-26135-Lampa-kierunkowskazu-PO-2-10-pomaranczowa-do-przyczepy.html do rur przyspawałem dwa kawałki blachy, zamocowałem i działa. Trzeba tylko zmienić żarówki z 5W na 21W, u siebie mam żarówki rurkowe i do 21W musiałem trochę poodginać mocowania żarówki.
Nie wiem jaki masz zderzak ale pewnie da się zamocować do niego taką małą lampkę.
Tak jak pisza poprzednicy, masz teraz taki wybor kierunkowskazow i sposobu ich mocowan ze glowa mala...
[ Dodano: 2018-04-11, 23:33 ] http://oskduet.pl/swiatla-samochodowe
Jezeli to nadal aktualne to kierunkowskazy powinny byc z przodu, z tylu i po bokach... teraz to i ja bede musial kombinowac gdzies z przodu jakies male ledowe
Wcielę się w naczelnego smerfa marudę - jak już montujecie kierunkowskazy to postarajcie się żeby było je widać, zróbcie to z litości dla innych kierowców. Niewiele rzeczy tak mnie irytuje jak ledwie świecące kierunkowskazy zamontowane bardzo blisko świateł głównych. Czasami trzeba się domyślać czy takie auto ma włączony kierunkowskaz czy nie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum