Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
rozmiary opon i wpływ na napędy
Sioux 
świeżak

Wysłany: 2017-02-04, 18:02   rozmiary opon i wpływ na napędy

Czołem Koledzy i Koleżanki,

To jest mój pierwszy post, więc wypadałoby się w dwóch zdaniach przedstawić. Nazywam się Marcin, dla znajomych Sioux, mieszkam nieopodal naszej stolicy i od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Samuraja 1.3 97' wersji ze zdejmowanym plastikowym dachem. To jest mój pierwszy Samurai, i w ogóle pierwsze kroki z tego typu pojazdami, stąd na wstępie proszę o wyrozumiałość, jeżeli będę pytał o rzeczy "oczywiste".

Przechodząc do meritum, potrzebuję zmienić opony z przodu, gdyż mam jakieś bardzo stare szosówki, które do niczego się nie nadają. Na tylnej osi mam natomiast nie najgorsze opony Marix Puma 205/70/15. I teraz może naiwne pytanie, ale chciałbym wiedzieć. Czy jeżeli założę na przód inne opony (np. Glob Gum), ale w tym samym rozmiarze 205/70/15, to czy może się zdarzyć, że zewnętrzne średnice opon z tyłu i z przodu będę się nieznacznie różnić ze względu na różne bieżniki (i częściowe zużycie bieżnika na starych opon na tylnej osi), co w konsekwencji będzie niszczyło napędy przy jeździe 4x4? Na logikę, wydaje się, że jak wszystkie opony są 205/70/15, to nie powinno być problemu, ale wolę na zimno dmuchać aniżeli potem naprawiać napędy.

Dodam jeszcze tylko, że Samurai jest używany rekreacyjnie w lekkim (czasami średnim) terenie i do ciągnięcia przyczepki z 1-2 crossem. Na ogół muszę do tego terenu dojechać przez kilka ładnych kilometrów po asfalcie, ale nie zależy mi na "dobrych właściwościach jezdnych" na szosie i celuję w opony typu AT lub MT.

Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za porady.
Sioux

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2017-02-04, 20:58   

Dołączając do forum dobrze jest przeczytać najpierw regulamin i przywitać się w miejscu do tego przeznaczonym
http://samurai.org.pl/vie...=55&view=newest

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

kurian 
mechanik

Wysłany: 2017-02-04, 21:27   

Nie martw się o tą delikatna różnice średnicy przy nowe i i używanej oponie

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-02-04, 23:07   

zanim kupisz konkretne opony poproś sprzedawcę żeby Ci je zmierzył. Wydaje mi się, że przy nalewkach u różnych producentów można co najmniej mieć podejrzenia, że rzeczywiste rozmiary od tych deklarowanych na oznaczeniach mogą się różnić.

Inna sprawa, że 4x4 załączasz wtedy gdy spodziewasz się nieprzyczepnego podłoża więc jeśli różnica będzie mała to pewnie te ułamki koła sobie wyrównają nawet doślizgując się.

marekdrill777 
świeżak

Wysłany: 2018-03-05, 16:41   

Mi się zawsze różnią i ile problemów z tego bylo... dobrz mówisz

Odpowiedz do tematu