Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Samuraj 1.3 wtrysk nie wchodzi na obroty, gasnie
Trybson19m 
świeżak

Wysłany: 2018-02-16, 14:09   Samuraj 1.3 wtrysk nie wchodzi na obroty, gasnie

Witam Wszystkich na forum :-)

Mam problem ze swoim samurajem 1.3 wtrysk.
Auto niedawno kupione a już daje mi popalić.

Samuraj po odpaleniu chodzi na wolnych obrotach normalnie, lecz jak chce dodać gazu to mi gaśnie. Jeżeli daje bardzo powoli gaz to wchodzi na obroty, ale jak dam od razu polowe bądź cały gaz to od razu spada z obrotów aż zgaśnie/bądź odpuszczę gaz to wróci na wolne obroty.

Zacząłem od sprawdzenia ładowania, napięcie ponad 14V jest, od razu wymieniłem filtr paliwa co się znajduje tuż za zbiornikiem, dałem pompe paliwa do sprawdzenia, wygląda na wymienianą (jakis zamiennnik) podaje 75l/min przy 1.5bara.

Panowie co może być przyczyną, gdzie szukać? :-(

kurt_ 
pomocnik mechanika
Mechanik amatorXD

Wysłany: 2018-02-16, 17:53   

Pompa do wymiany...wtrysk ==3bary.

Sloma1988 
zapaleniec

Wysłany: 2018-02-16, 20:36   

no to pieknie bo mam te same objawy:/ mam nadzieje ze u mnie to bedzie podcisnienie, zaplon lub dolot powietrza bo za duzo tam bylo spawane :D

mrpaulo 
stały bywalec

Wysłany: 2018-02-20, 10:36   

Miałem podobne objawy, tyle że gwałtownie wzrosło spalanie, ale przyczyna okazała się prozaiczna - przewód powrotu paliwa był przytkany i po prostu zalewałem silnik, na zimnym jakoś ogarniał ale jak już się rozgrzał to masakra ... Jak słusznie zauważył kolega sprawdź w manualu ciśnienie paliwa jakie powinno być na pompie a później regulator ciśnienia i drożność powrotu... Niezależnie od powyższego warto też oddać wtryskiwacz do regeneracji (czyszczenia) bo bynajmniej u mnie poprawiła się praca silnika... Pozdrawiam i Powodzenia:)

1,3i, kółka 235/70/15 Simex, zawieszenie by Mazur +2, wieszaki +2, przód Spartan, tył Lock Right, reduktor 4.16:1 Trail Gear, winda PW 6000 syntetyk

Michaił 
świeżak
Michaił

Wysłany: 2018-02-22, 18:46   

siemanko , u mnie jest tak że wcisne gaz auto chwile "sie przydusi " jak by chciało zgasnąć ( tylko bez wyciągniętego ssania tak jest )i kiedy dojeżdzam do skrzyżowania to potrafi zgasnąć po tym jak jest chwile na wyższych obrotach tak jest zarówno na benzynie jak i gazie ...

dkochalski 
nowicjusz

Wysłany: 2018-02-22, 20:39   

Dołączam się do tematu

Samiec mój 1.3i na zimnym pali od strzału..wkręca się na obroty nie ma z nim problemu. Ale wraz ze wzrostem temperatury silnik zaczyna się ciężej wkręcać na obroty, nie przyśpiesza dławi się, gaśnie. Dodatkowo jest wstanie rozładować się akumulator.

Bendiks wymieniony, alternator sprawdzony u elektryka ląduje dobrze, pasek na alternatorze nowy, filtr paliwa też nowy.

Rozkłada ręce.

Chce sprawdzić po komputerze...ale nie wiem jak te funkcję wywołać aby pokazał błędy

kurt_ 
pomocnik mechanika
Mechanik amatorXD

Wysłany: 2018-02-22, 21:24   

Zewrzeć odpowiednie piny, a wcześniej użyć opcji szukkkkaj :)

dwis212w 
nowicjusz

Wysłany: 2018-02-25, 00:48   

ja miałem coś takiego że zimny czy ciepły chodził ładnie trzymał obroty koło 1000 ale czasmi było 100,200 po dodaniu gazu było ok, czasami gasł , wymieniłem regulator ciśnienia paliwa i problem znikł, ładnie trzyma obroty i nie gaśnie

Trybson19m 
świeżak

Wysłany: 2018-03-31, 19:56   

Problem z samurajem ogarnięty :-) Wyczyściłem zbiornik paliwa, przeczyściłem przewody paliwa co idą od zbiornika, wymieniłem Pompę paliwa co było głównym winowajcą i przy okazji wpadły nowe świece i samuraj chodzi jak nowy :-)
Dzięki panowie za porady temat do zamknięcia ;-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2018-03-31, 20:16   

Super, że dałeś znaka że problem rozwiązany i dodatkowo wskazałeś jakie działania usunęły usterkę. To cenna wiedza dla następnych użytkowników z podobnymi problemami. like

Odpowiedz do tematu